Geschatte leestijd - 6 minuten
Veel mensen maken zich zorgen over nieuwe voice-gestuurde technologie. De smart speaker, voice assistant of digitale assistent zouden namelijk een probleem zijn voor de privacy van gebruikers. De verwachting is dat er de komende jaren ook in veel Europese woonkamers Google Home’s en Amazon Echo’s te vinden zijn. In Amerika beschikt al een op de zes huishoudens over zo’n smart speaker. Toch doet deze discussie me denken aan eerdere angsten voor technologische innovaties. En dat is niet goed voor het debat over de smart speaker, de slimme speaker oftewel de digitale assistent.
Opkomst van de voice assistant
Doordat de Google Home nu in de schappen bij de Albert Heijn ligt, wordt er voorspeld dat ook Nederlandse huishoudens massaal kiezen voor een smart speaker. Zo’n slimme speaker speelt niet alleen muziek af, maar leest ook het nieuws voor. Of laat je een digitaal boodschappenlijstje samenstellen. Bestelt die boodschappen zelfs voor je. Zo zijn de slimme speakers van Amazon en Google met recht een spraak-gestuurde digitale assistent te noemen.
De opkomst van smart speakers heeft natuurlijk gigantische implicaties voor merken. Je moet als merk bijvoorbeeld bedenken hoe jouw merk klinkt. Hoe ben jij vindbaar in een spraak-gestuurde zoekopdracht?
Ook voor consumenten heeft de technologie een heftige implicatie. Critici vragen zich namelijk af of de voice assistant in de smart speaker niet al meeluistert voordat hij wordt geactiveerd. Hierdoor zou alles gehoord en opgenomen worden. Ook zijn er andere veiligheidsrisico’s met de slimme speaker gemoeid: door bepaalde geluiden af te spelen, ontgrendelt een smart speaker bepaalde sloten of maakt de assistent geld over. Zo wordt het inbrekers of criminelen wel heel makkelijk gemaakt, aldus critici.
Angst voor innovatie
De angst dat nieuwe technologie meer kapot maakt dan ons brengt, is niet nieuw. Soms bleken die zorgen compleet ongegrond. Denk bijvoorbeeld aan de introductie van de stoomtrein. Men dacht destijds dat reizen met de trein ongezond was: je zou kunnen stikken of een hersenziekte kunnen oplopen. Boeren waren bang dat paarden op hol zouden slaan als de trein voorbij zou rijden. Ook zouden de koeien zure melk geven.
Bij de introductie van de drukpers, de radio, de televisie en zelfs de wasmachine werd ook gewaarschuwd voor de gevolgen van deze innovaties. Nick Bilton’s noemt daar een aantal voorbeelden van in zijn boek I live in the future & here’s how it works. Het is dus normaal dat er maatschappelijke angst is voor technologische veranderingen. Ook de angst voor de implicaties van smart speakers. Ondanks dat ik niet precies de implicaties kan overzien, ben ik eerder optimistisch dan pessimistisch. Laat me je uitleggen waarom.
Optimisme
De maatschappelijke onrust die ten grondslag ligt aan de introductie van de slimme speaker in onze woonkamers, lijkt overtrokken. Net zoals een dokter niets voor een patiënt kan betekenen als hij of zij niets over de patiënt weet, zo kan een bedrijf ook niets betekenen voor een fan, volger of klant betekenen, als hij niets van hem of haar weet. In dat opzicht profiteren beide partijen van het uitwisselen van data, zowel de smart speaker-product als de consument. Grofweg zijn er drie redenen waarom ik optimistisch ben over de omgang met data:
Keuze aan consument
Je besluit om een smart speaker te kopen en gebruiken, gaat daarom in gesprek met een voice assistant die je leven makkelijker maakt of registreert je op een andere manier in een digitale database. Door gebruik te maken van deze diensten of producten, leg je een connectie. Zolang deze smart speakers een meerwaarde blijven bieden in het leven van gebruikers, committeren consumenten zich en leggen ze connecties met deze merken. Ditzelfde zie je terug in de relatie tussen organisaties en hun klanten of gebruikers. Daardoor is de burger zelf in control.
Privacy krijgt andere betekenis
Zoals je weet, stellen chatbots gebruikers in staat om realtime te communiceren met artiesten en organisaties. Het laat ook iets anders zien: dat er impertinente vragen gesteld worden. Men is benieuwd hoeveel iemand verdient en of een artiest een relatie heeft. Privacy wordt een wederkerig begrip, zoals dat gebruikelijk is in een relatie. Te verwachten valt dat privacy een compleet andere betekenis krijgt in de 21e eeuw.
Scepsis is de regel
Sinds we technologische vooruitgang boeken, is men sceptisch over de gevolgen van innovaties. Treinen zouden de melk van koeien zuur maken. Het internet werd ook niet met open armen ontvangen. Een spraak-gestuurde assistent die met je mee zou luisteren: het is ook een ingewikkeld thema. Een kritische houding is daarbij niet overbodig. Maar er zijn voldoende aanwijzingen er van uit te gaan dat ook hier een gemeenschappelijk gestuurde oplossing voor komt.
Net als het web
In een aantal opzichten zou de opkomst van smart speakers vergeleken kunnen worden met de opkomst van het internet. Weet je (nog) hoe het internet ontstond? In de jaren ‘60 was er een Amerikaans onderzoeksproject naar computernetwerken, waaruit het ARPANET ontstond. Dit netwerk van aanvankelijk vier computers van universiteiten groeide in de jaren ’80 uit tot backbone van Local Area Networks (LAN’s) in de hele VS.
Naast het Amerikaanse netwerk, ontstonden andere netwerken in Europa (EUnet) en Nederland (NLnet). Door deze netwerken te koppelen, ontstond het internet. Halverwege de jaren ‘80 waren er nog maar een paar duizend computers aangesloten. Inmiddels zijn dat miljarden computers en apparaten.
Wat nooit veranderde: het internet is geen centraal netwerk, maar bestaat overal ter wereld uit gateways en relays. Uit internetknooppunten of hubs, zoals de Amsterdamse Internet Exchange (ook wel AMSIX). Het internet is (nog steeds) een wereldwijd netwerk van computernetwerken die met elkaar verbonden zijn via de TCP/IP-techniek.
Gedeelde verantwoordelijkheid
Er is geen organisatie verantwoordelijk voor het Internet als geheel. De verantwoordelijkheid wordt gedeeld door internetknooppunten en providers. Zij zorgen ervoor dat hun deel van het netwerk in stand gehouden wordt.
Wie zorgt er dan voor dat het internet veilig is? We zijn pas een paar jaar in het https-tijdperk beland, waarin veilige sites beloond worden door de markt. Google straft websites als ze niet kunnen laten zien dat informatie veilig uitgewisseld wordt. Deze sites krijgen van Google een lagere ranking.
Nog niet heel lang geleden had 85 procent van alle bedrijven nog geen https-extensie. Hadden ze daar geen tijd voor? Nee: het internet blaast al zo’n 25 verjaardagkaarsjes uit. Dat laat zien dat sommige protocol- en veiligheid- en verificatie-issues vroeg of laat wel worden opgelost. Ondertussen kan een bepaalde techniek wel mainstream worden. Zo zal dat ook gaan met smart speakers, zo is mijn verwachting.
Digitale assistent is geen stoomtrein
De roep om een veiliger internet leidde uiteindelijk tot een https-extensie. Het is verstandig dat er gediscussieerd wordt over de mogelijkheden van smart speakers, en de grenzen die we daaraan zouden moeten stellen. Ik zie alleen een probleem in deze discussie. De doemscenario’s over de smart speaker zijn niet alleen onorigineel, ze worden ook keer op keer weerlegd door praktijkvoorbeelden uit het verleden.
Een discussie over een nieuwe technologie is ook niet makkelijk. Kennen we bijvoorbeeld al alle implicaties van voice en smart speakers? Nee! Net als men niet wist dat de komst van de trein er niet voor zorgde dat koeien zure melk gingen geven. Voorlopig lijkt de angst voor smart speakers op de angst voor de stoomtrein.
Wil je meer weten over innovaties? En waarom het geen zin heeft om je tegen verandering te verzetten? Lees dan nu ook Digitaal Vermogen, waarin ik je help om een digitale transformatie vorm te geven. Of luister het op Spotify of een ander kanaal.
→ luister Digitaal Vermogen via Spotify
→ luister Digitaal Vermogen via andere kanalen
Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?
Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!
(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)
You need to provide a cancel URL page in the settings
Liever een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.
Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!
Kijk ook naar Trends In Business
>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …
>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …
>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie
Bekijk alle afleveringen van Live On Stage
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!