Achtergrond: Ondernemer Niels Verwij gebruikt relatie-economie in zijn voordeel

Geschatte leestijd - 4 minuten

Niels Verwij ken je misschien van sites als koopjedeal, dekbeddiscounter en de-arend. Het imperium van de ondernemer dijt in rap tempo uit. Slimme ondernemers nemen een voorbeeld aan Verwij, die de wetten van de relatie-economie in zijn voordeel gebruikt. Hoe dat werkt? Dat lees je hieronder …

Welkom in de relatie-economie

Eerder lag de nadruk voor bedrijven op het sec leveren van diensten of goederen, het organiseren van evenementen of publiceren van muziek. Die tijd is voorbij. Tegenwoordig gaat het om het actief onderhouden van een fan- en klantrelatie. Dat verzin ik niet, dat is de conclusie van Matthijs van de Peppel, Xavier van Leeuwe en Matt Lindsay in hun boek De relatie-economie.

Deze auteurs ontdekten hoe NRC Handelsblad groei wist te realiseren in een krimpende krantenmarkt. Dat lukte door te focussen op de relatie met klanten en fans en het businessmodel te veranderen van transactie- naar relatie-gedreven. In deze relatie-economie is de fanrelatie het belangrijkste bedrijfseconomische kapitaal van bedrijven geworden. Het voorspelt het succes en zelfs het voortbestaan van bedrijven.

Ondernemen in de relatie-economie

Verwij vertelt in een interview met Quote dat hij zich niet alleen meer richt op koopjedeal, dekbeddiscounter en de-arend, maar ook op woonwinkel woonq en plantenwebshop floralove. “Het grappige is trouwens dat floralove nog niet echt groot is, maar dat planten op onze andere webshops al wel ontzettend hard gaan. We merken dus dat het eigenlijk niet zo veel uitmaakt wat je op welke webshop aanbiedt’, zegt Verwij, die alvast aankondigt dat er nog heel veel plannen zijn voor nieuwe sites.”

Verwij verkoopt niet alleen planten via zijn andere webshops, maar onderzoekt ook of er vraag is naar drogisterijproducten via het verkeer van zijn andere webshops. Ook investeert hij in een aanbieder van verzekeringen: “Verzekeraars verkopen een eenmalig product, is de handtekening gezet dan kijken ze verder niet meer naar de klant om. Wij denken dat je veel toegevoegde waarde biedt als je dat wel doet.”

Verwij gebruikt de wetten van de relatie-economie in zijn voordeel. De relaties die zijn klanten aangaan met bijvoorbeeld een koopjes- of dekbeddenplatform, worden nog beter benut door ook planten of drogisterijproducten aan te bieden. Verzekeraars zijn het ultieme voorbeeld van bedrijven met veel relaties waar weinig rendement op gemaakt wordt. Door langer in beeld te blijven en ook andere diensten of producten aan te bieden, valt deze sector winstgevender te maken.

Conclusie

Hoe optimaliseer je de relatie met fans en klanten? Allereerst door te investeren in nieuwe technologieën, want daardoor kan je deze relaties verbeteren en in waarde laten vermeerderen. Door je bijvoorbeeld te verdiepen in blockchain, bots en content, kan je als organisaties, merk of artiest hiermee aan de gang gaan.

Daarnaast is er een speciaal raamwerk ontworpen dat je in staat stelt om relaties met meer fans en klanten aan te gaan en deze relaties ook te optimaliseren. Dit zogenaamde Business Acceleration Framework heeft zich bewezen in de praktijk, stelt je team in staat om gezamenlijk aan gemeenschappelijke doelen te werken en een voorsprong op de concurrentie te nemen.


>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie