Achtergrond: Is een algoritme creatiever dan een mens?

Geschatte leestijd – 3 minuten

Al langer schrijf ik over de invloed van technologie op kunst. Kunnen slimme algoritmes het werk van kunstenaar en muzikanten overnemen? Een nieuw experiment lijkt erop te wijzen dat er een vorm van AI (kunstmatige intelligentie) is die minstens even creatief is als de mens. Ik sprak hierover met Aaron Mirck (de redacteur van mijn boek Digitaal Vermogen, red.) die zelf een AI gebruikte voor zijn onlangs verschenen gedichtenbundel.

>> Luister hier naar de podcast Digitaal Vermogen

Kunst en AI

Al langer wordt kunstmatige intelligentie gebruikt om nieuwe kunstwerken te maken of bestaande kunstwerken af te maken. Hieronder vind je een lijst van geslaagde experimenten met AI die de moeite waard zijn:

Experiment met AI

Aaron Mirck schreef een stuk op HP De Tijd met de titel ‘Kan een robot poëzie schrijven?’ Hij publiceerde een verzameling gedichten over technologie, getiteld Dit algoritme deugt niet, waarin hij onder meer de grens tussen mens en machine onderzoekt.

Om dat schemergebied tussen mens en machine concreter te maken, wilde ik een robot nieuwe poëzie laten maken. Ik was al een poos onder de indruk door de knappe resultaten van de nieuwste vorm van kunstmatige intelligentie, ofwel AI.  Met de gratis software van Copy.AI was ik in staat om nieuwe poëzie te maken met deze nieuwste vorm van kunstmatige intelligentie.

Aaron Mirck, auteur van dit algoritme deugt niet

Het originele werk en de AI-gegenereerde gedichten werden gedeeld via social media, als onderdeel van het experiment, en gemeten welke gedichten meer likes scoorden.. Mirck: “Mijn gedichten scoren niet altijd beter ten opzichte van de gedichten die gemaakt zijn door algoritmes.” Belangrijker dan deze like-competitie: het werk van het algoritme is ook inhoudelijk de moeite waard, zo bleek toen het deze regels produceerde: ‘Je bent een bushalte / midden in een besneeuwde / woestijn. Dit jaar ben je / maar één keer gebruikt.”

“Bovenstaand stuk AI-poëzie lijkt die dubbelzinnigheid die poëzie eigen is, weliswaar onbedoeld, wel onder woorden te kunnen brengen. De regels houden het midden tussen absurdistisch beelden (je bent een bushalte), onwaarschijnlijke situaties (een besneeuwde woestijn) en een plek die je je wel kan voorstellen: een bushalte die maar één keer per jaar gebruikt wordt. De sneeuw op zo’n hete plek als een woestijn onderstreept hoe eenzaam (want: koud) het er moet zijn. De tekst is ambigu, het verbeeldt iets anders dan wat het is.”

Uitkomst van het experiment

Hoe moeten we dit resultaat interpreteren? “De uitkomst van dit experiment wijst me erop dat ik als dichter niet meer nodig ben, precies zoals ik in mijn eigen bundel probeer te verwoorden. Het is allerminst prettig om bevestigd te worden in deze dystopie. Overbodigheid als abstract concept is nou eenmaal fijner dan als reële ervaring.”

Wat denk jij, wordt het werk van kunstenaars, schrijvers en muzikanten straks overgenomen door algoritmes?

Lees ook

Meer weten over Denis Doeland zijn visie?


Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

You need to provide a cancel URL page in the settings

Liever een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie