Achtergrond: The New York Times winnaar relatie-economie dankzij online gaming

Geschatte leestijd - 4 minuten

The New York Times is op meerdere gebieden een voorloper. De krant zette al vroeg in op een digitaal business model, waarin de inkomsten van papieren kranten secundair werden aan digitale inkomsten. Door nu ook in te zetten op online gaming, bewijst het bedrijf zich weer als winnaar van de relatie-economie. Dit kan je leren van The New York Times.

Innovatie van The New York Times

De Amerikaanse krant The New York Times lanceerde zo’n tien jaar geleden al digitale abonnementen. Alle andere content kwam achter een betaalmuur. Als je daar niet voor betaalde, zou je alleen het topnieuws zien. Gevolg: het aantal unieke bezoekers daalde van 20 miljoen naar iets meer dan 100.000. Dat was best een pijnlijk resultaat.

De aanhouder wint, zo bleek maar weer eens. Uiteindelijk bleek het digitaliseren van de verdienmodellen namelijk een winnende strategie. De papieren-reclame inkomsten daalden elk jaar, evenals die van de traditionele abonnementen. Door in te zetten op een digitaal verdienmodel, is The New York Times een winstgevende krant geworden. Een aantal resultaten van deze innovatiestrategie:

  • De krant heeft inmiddels zo’n zeven miljoen digitale abonnees;
  • De krant verdient meer aan digitale abonnees dan aan print-abonnees;
  • Het laten betalen voor content, noemt de krant nu met terugwerkende kracht ‘een goede gok’;
  • De beurskoers van het bedrijf steeg de afgelopen vier jaar;
  • Het afgelopen jaar steeg de beurskoers zelfs met zo’n 60 procent.

The New York Games

Kranten profiteren van tijden waarin er veel behoefte is aan nieuws. En dat kenmerkt het afgelopen jaar, waarin Amerika opgeschrikt werd door corona, verkiezingen en een aanval op het Capitool. Om ervoor te zorgen dat het bedrijf even snel groeit als tijdens deze chaotische en dus lucratieve periode, diversifieert de krant haar aanbod.

Daarom gaat het bedrijf nog meer inzetten online games. Jonathan Knight wordt aangetrokken door de krant, die eerder onder meer de game FarmVille op de kaart zette. Nu al is het games-abonnement van de krant populairder dan de recepten (840 duizend versus 726 duizend abonnees). Daarbij krijgen abonnees korting als ze verschillende abonnementen afsluiten (nieuws, recepten, recensies en/of gaming). Dat is voordelig voor klanten, maar zorgt er ook voor dat de gemiddelde waarde per klant snel kan oplopen. Met andere woorden: The New York Times benut weer de wetten van de relatie-economie, door haar klanten meer producten aan te bieden.

Tot slot: de relatie-economie

Eerder lag de nadruk voor bedrijven op het sec leveren van diensten of goederen, het organiseren van evenementen of publiceren van muziek. Of het produceren van papieren kranten. Die tijd is voorbij. Tegenwoordig gaat het om het actief onderhouden van een fan- en klantrelatie.  In deze relatie-economie is de fanrelatie het belangrijkste bedrijfseconomische kapitaal van bedrijven geworden. Het voorspelt het succes en zelfs het voortbestaan van bedrijven. Dat heeft The New York Times al langer door.

Hoe optimaliseer je de relatie met fans en klanten? Allereerst door te investeren in nieuwe technologieën, want daardoor kan je deze relaties verbeteren en in waarde laten vermeerderen. Het ontwikkelen van online games valt ook onder deze noemer.

Daarnaast is er een speciaal raamwerk ontworpen dat je in staat stelt om relaties met meer fans en klanten aan te gaan en deze relaties ook te optimaliseren. Dit zogenaamde Business Acceleration Framework heeft zich bewezen in de praktijk, stelt je team in staat om gezamenlijk aan gemeenschappelijke doelen te werken en een voorsprong op de concurrentie te nemen.


>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek

Plaats jouw reactie