Achtergrond: Welke dj of festival pakt de kansen na corona?

Geschatte leestijd - 5 minuten

Stapje voor stapje beweegt Nederland uit de lock-down. Maar welke dj of welk festival pakt de kansen die er – ongetwijfeld – weer zijn na de corona-periode? En hoe benutten ze die kansen? Op die antwoorden probeer ik antwoord te geven in dit blog.

Festivals na de lock-down

Er worden steeds meer Nederlanders gevaccineerd. Field-Lab experimenten vinden plaats, waarbij er voorzichtig getest wordt hoe een festival kan plaatsvinden zonder dat er nieuwe coronabesmettingen plaatsvinden. Het beeld ontstaat van een land dat beetje bij beetje uit de lockdown stapt. Niet zo snel als we hadden gewenst – als festival, dj of als festivalganger.

Als de wereld straks weer van het slot gaat, wie trekt dan de meeste bezoekers? Voor welke festival of dj staan bezoekers straks in de rij? Gaan we terug naar het oude normaal? Welke impact heeft corona op festivals?

Betekenis wordt belangrijker

Uit onderzoek onder bezoekers en fans van festivals blijkt dat de wereld er na corona anders uitziet als het aankomt op festivals en festival-bezoek:

  • Ongeveer de helft van de respondenten (46 procent) denkt dat alles niet meer wordt zoals het was;
  • Voor 44 procent van de respondenten is de beleving van uitgaan veranderd;
  • 49 procent van de respondenten is van mening dat het uitgaan voor hun omgeving en bij hun vrienden is veranderd;
  • Bij 1 op de 3 respondenten zal het coronavirus van invloed zijn op de keuze voor het festival waar ze heen gaan.

Marcel Pantera, Mood Manager en Show Director, stelt dat er voor organisaties en programmeurs een nieuwe wereld aanbreekt in het post-corona-tijdperk: “Zij zullen invulling moeten geven aan inhoud en ruimte bieden voor participatie. Ze komen er niet meer mee weg door alleen maar een thema te ‘plakken’ op een evenement. Er moeten meerdere en diepere lagen van betekenis in zitten die tot de verbeelding van de bezoeker spreken.”

Zes belangrijke festival inzichten na corona

Pantera deelt zes belangrijke inzichten voor het post-corona tijdperk:

  • Sta stil bij het nieuwe bewustzijn
  • Kijk of optredens en festivals minder massaal en meer lokaal worden
  • Leer je publiek nog beter kennen
  • Ga een open communicatie aan durf te vragen en stel je kwetsbaar op
  • Geef meer ruimte voor verdieping en contemplatie
  • Kijk naar het momentum voor clubs

Fan-relatie bepaalt succes

Festivals en dj’s met een goede digitale reputatie komen als winnaar uit de bus na deze corona-periode. De digitale reputatie draagt bij aan offline en online groei van fans en andere betrokkenen. Wees je daarom bewust welke informatie online staat over jou als artiest of festival. Een goede digitale reputatie betekent immers dat je jouw digitale merkwaarde behoudt of zelfs misschien zelfs ziet stijgen. Een goede digitale reputatie begint bij een digitale hartslag: een post-ritme op sociale media dat regelmaat kent.

Michiel Schoonhoven is medeoprichter van NXTLI, een bureau dat actief is in de sport-, media- en entertainmentindustrie. Zijn advies is klip en klaar: “Mensen moeten massaal thuisblijven tijdens de coronacrisis. Daarom is het cruciaal om digitaal verbindingen op te bouwen en te behouden met je (potentiële) volgers, fans en klanten. Veel mensen besteden nu meer tijd aan informatie, learnings, entertainment en dergelijke. Dit biedt voor veel organisaties interessante kansen. Wij spelen hier zo goed mogelijk op in met huidige of nieuwe relevante content-concepten. Denk bijvoorbeeld aan verschillende manieren om live interactie te hebben met publiek of e-learnings aan te bieden. We zorgen dat onze klanten (artiesten, voetballers en influencers, red.) hiermee echt impact maken. We houden dit post-ritme consistent. Zo realiseren we een gezonde digitale hartslag. Ik zou iedere artiest en ieder festival in deze tijd aanraden om dit voorbeeld te volgen. We zien nu al de eerste resultaten: deze aanpak wordt door fans gewaardeerd.”

Optimaliseer fan-relatie met framework

Dat brengt me op een onderwerp waar ik al langer over schrijf: de voordelen van een optimale relatie met fans en klanten, op basis van data. Eerder lag de nadruk voor bedrijven op het sec leveren van diensten of goederen, het organiseren van evenementen of publiceren van muziek. Die tijd is voorbij. Tegenwoordig gaat het om het actief onderhouden van een fan- en klantrelatie. 

In deze relatie-economie is de fan-relatie het belangrijkste bedrijfseconomische kapitaal van bedrijven geworden. Het voorspelt het succes en zelfs het voortbestaan van bedrijven. Hoe optimaliseer je de relatie met fans en klanten? Er is een speciaal raamwerk ontworpen dat je in staat stelt om relaties met meer fans en klanten aan te gaan en deze relaties te optimaliseren. Dit zogenaamde Business Acceleration Framework heeft zich bewezen in de praktijk, stelt je team in staat om gezamenlijk aan gemeenschappelijke doelen te werken en een voorsprong op de concurrentie te nemen.


>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie