Wie krijgt auteursrecht van AI-kunst?

Geschatte leestijd - 3 minuten

Steeds meer kunst wordt gemaakt door slimme algoritmes. Maar als een kunstmatige intelligentie (AI) een lied of boek maakt, wie krijgt dan de copyright rechten van deze uiting? Dat ontdek je in dit artikel.

Voorbeelden van AI-kunst

Een van de manieren waarop slimme of zelflerende algoritmes gebruikt worden, is door herhalende take te automatiseren. Daardoor houden mensen tijd over voor andere zaken, waar hun toegevoegde waarde veel duidelijker is. Denk aan klantcontact, taken waarbij creativiteit nodig is of het maken van strategische keuzes.

AI wordt echter steeds vaker gebruikt om ook nieuwe kunstuitingen te maken, zoals liedjes, podcasts of boeken. Kunstmatige Intelligentie wordt inmiddels al gebruikt voor:

Auteursrecht van AI-kunst

Hoe zit het met de rechten van deze AI-kunst? Mauritz Kop, Stanford Law School Fellow in Silicon Valley (VS), geeft antwoord op deze vraag in een artikel op de website van Universiteit Groningen. Hieronder vind je het antwoord op drie belangrijke vragen over dit thema.

Kan een AI zelf de rechten verkrijgen over de uiting die het maakt? Nee, in Nederland kan een machine die over AI beschikt geen aanspraak maken op rechten, plichten en capaciteiten, want deze algoritmes hebben geen grondwettelijke rechten.

Wie krijgt dan wel de rechten van AI-kunst? Dat hangt er vanaf: is iets gemaakt door AI’s of is iets gemaakt door een mens met behulp van AI? In het eerste geval is er geen auteursrecht te vergeven, omdat het gemaakt is door een AI – er is geen intellectuele creatie van een auteur, dus geen auteursrecht. In het laatste geval wel: er worden creatieve keuzes gemaakt, waardoor er auteursrecht te vergeven is. Die zijn te vergeven aan de auteur of de eigenaar van de AI.

Hoe zit het in het buitenland? In de EU en de VS gelden dezelfde wetten als in Nederland: kunst die gemaakt is door AI behoort aan iedereen toe. In het VK en China is echter een computer generated works-regime geïmplementeerd. Daardoor krijgt de programmeur van de AI het auteursrecht op de output van de machine.


Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

You need to provide a cancel URL page in the settings

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie