Interview: Eerste hulp voor DJ’s

Onderstaand het interview dat ik onlangs gaf aan Nico van der Plas voor DJ Mag en in issue #7 gepubliceerd is.

Hardwell zei het al toen hij onlangs tot de nieuwe nummer 1 werd gekroond: alles draait om marketing. Best een vervelende conclusie voor al die talentvolle dj’s out there, zomaar een leuk plaatje draaien is niet meer genoeg om de top te bereiken. Gesneden koek voor Denis Doeland, een voormalig ID&T-man die tegenwoordig werkt als zelfstandig adviseur op het gebied van digitale marketing. In de komende edities van DJ Mag gaat hij uitleggen hoe je je als dj nog steviger in de markt kunt zetten, wij stellen hem (en zijn ideeën) alvast aan je voor.

Marketing voor dummies

Hij laat het allemaal heel makkelijk klinken. Denis Doeland geeft zelf ook toe dat je hem niet nodig hebt als adviseur, zolang je de regels van het spel maar kent. Nee, marketing is zo moeilijk nog niet, een simpele kwestie van de juiste mensen op het juiste moment benaderen. Allemaal lessen die hij leerde in de 18 jaar dat hij voor ID&T werkte.

“Ik heb daar voor de platenmaatschappij gewerkt, maar ook voor de muziekuitgeverij en het radiostation, later ook nog voor het digitale downloadplatform Dance-Tunes. En ik ben er toen achter gekomen wat internet nou betekent voor zulke bedrijven.”

Want wat is nou het doel van marketing? Zoveel mogelijk mensen bereiken. En dat doe je met een dancefeest eigenlijk maar deels. “Een organisatie als ID&T verkocht kaartjes voor feesten, maar bereikte hiermee slechts een deel van het dancepubliek. Terwijl je over de hele wereld dance-fans hebt! Die wil je toch ook bereiken. Dus waarom niet breder kijken en het internet gebruiken om je boodschap over te brengen.”

“We hadden bijvoorbeeld nog dvd’s van de eerste Sensation, in 2000. De distributeur wilde die dvd’s niet meer maken omdat het te duur werd –wat konden we doen? Toen kwam het idee om de video gewoon op YouTube te zetten en met hen een afspraak te maken over een vergoeding voor die filmpjes. Dan verdien je er nog iets aan én je kunt je eigen boodschap overbrengen naar de rest van de wereld –een geweldige oplossing!”

Wat dus wel even slikken is voor een groot bedrijf, zomaar je content weggeven. Maar volgens Doeland gaat het allang niet meer om iets aanbieden en daar geld voor terug krijgen, het gaat (zeker op internet) om de interactie met het publiek. “Je moet bedenken, je bent niet meer de enige die iets doet met jouw product. Partygangers doen er ongevraagd ook iets mee. Ze nemen telefoons mee naar feesten, maken filmpjes en zetten die online. Dat kun je moeilijk gaan verbieden, dat kun je beter vóór je gebruiken. Geef mensen een plek om die filmpjes te tonen, vraag ze om feedback en maak contact. Dan krijg je allerlei informatie waar je je bedrijf beter van kunt maken.”

Ecosysteem voor de dj

Kortom, moderne middelen gebruiken om jezelf nog beter in de markt te zetten. Het geldt eigenlijk ook voor de hedendaagse dj. “Vrienden maken om vrienden te krijgen”, zegt Doeland als een soort mantra. “Maar dat is altijd al zo geweest, daar heb je geen digitale wereld voor nodig. Op internet is het alleen makkelijker om precies de juiste mensen te vinden.”

Allemaal wijsheden die hij dit jaar stuk voor stuk in DJ Mag zal delen. “Ik ga proberen dj’s te leren om vrienden om zich heen te bouwen, en daar een nieuw business model mee te creëren. Ik wil uitleggen hoe je een netwerk, een zogenaamd ecosysteem, om je heen kunt bouwen met je website en social media kanalen. Hoe verbind je die met elkaar, hoe haal je daar de meeste waarde uit? Welk mechaniek zit er achter? Hoe komt het nou dat je iets op gang brengt?”

“De meeste dj’s hebben zoiets van: ik produceer gewoon een goed plaatje, die gooi ik op internet en dan gaat het wel rollen. En dat is misschien wel zo als het écht goed is, maar soms heeft het een duwtje nodig. Het gaat om pluggen, daar heb ik in het verleden ook mee te maken gehad. Gewoon zoveel mogelijk het plaatje gedraaid zien te krijgen. Vroeger was dat bij de juiste radio-dj’s, de smaakmakers. In de digitale wereld werkt dat ongeveer hetzelfde, je moet de juiste bloggers en groepen vinden -dat ga ik ook in een editie uitleggen.”

“Verder ga ik vertellen welke content je moet maken naast de muziek. Want je bent veel meer dan alleen je muziek, als dj ben je een compleet verhaal. Je hebt je normen en waarden, een eigen mening, je achtergrond. Dat hoort allemaal bij jou en maakt je alleen maar interessanter voor vrienden en fans. Ik wil ook laten zien hoe je een goed releaseschema maakt voor al die content en hoe je dat plugt.”

De jeugd heeft het door

Doeland erkent dat vooral jonge dj’s dit momenteel onder de knie hebben. Waar Hardwell al aan refereerde, het contact houden met je publiek via website en social media, is van levensbelang. “Ik heb laatst onderzoek gedaan naar de prestaties van dj’s aan de hand van social media-data. Dat heb ik gekoppeld met Wikipedia-data, waar ook de geboortejaren van alle dj’s staan, en toen bleek dat dj’s die vóór de jaren 90 geboren zijn slechter presteren op internet. Dan kun je voorzichtig concluderen dat het zomaar gedaan kan zijn met de grote sterren van vroeger. Omdat de nieuwe jongens het spel van het internet goed begrijpen en langzaam de boel overnemen.”

Tja, Hardwell is uit ’88, die zit op het randje, maar is jong genoeg om mee te gaan in de nieuwe tijd. Het verschil met de oudere dj’s? “Echte interactie”, zegt Doeland. “Niet een management dat berichtjes plaatst, maar zelf er bovenop zitten, contact maken met je fans, altijd nieuwe vrienden maken. Zo straal je authenticiteit uit en ontstaat er veel sneller een fanbase.”

Geen goed nieuws dus voor alle dertigers onder ons die nog de ambitie hebben door te breken als dj. “Nou, dan zul je de spelregels van het internet moeten leren. Als je je daar aan conformeert maak je nog wel kans om mee te spelen in de top. Op dit moment is het echter de jonge garde die het best zijn weg vindt in de digitale wereld. Maar ik zal komend jaar uitleggen hoe makkelijk het is om daar bij aan te haken.”

Doeland schrijft voor DJ Mag elke maand een column. In issue #8 dat nu in de winkel ligt gaat het over de noodzaak van internet voor een DJ.

Meer interesse? Kijk op www.vananaloognaardigitaal.nu waar je (gratis) het gelijknamige boek kunt lezen en downloaden dat Doeland samen met Ger Hofstee schreef.

Lees ook andere interviews


Ontdek meer van Digitaal Vermogen

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie