Microsoft is misschien wel ‘s werelds bekendste techbedrijf. Na het enorme succes van Windows in de vorige eeuw, lukte het de Amerikaanse techgigant niet zich opnieuw uit te vinden. Toch lijken recente ontwikkelingen hier verandering in te gaan brengen. In dit artikel lees je er meer over.
Grote verandering
De missie van Microsoft – a PC on every desk and in every home, running Microsoft software – lijkt geslaagd. Het gigantische succes dat het techbedrijf behaalde in de jaren ’90 zorgde ervoor dat Microsoft een sterrenstatus behaalde in Silicon Valley en ver daarbuiten. Toch lijkt de techgigant vervolgens vooral de trends te volgen in plaats van zelf innoverende diensten of producten op de markt te brengen.
In 2014 ontstaat er een kantelpunt wanneer de nieuwe CEO Satya Nadella het stokje overneemt bij Microsoft. Volgens Nadella is het bedrijf dringend toe aan een nieuwe koers. De techgigant moet volgens Nadella weer voorloper worden en begint met een grote herinvestering. Vooral de door Microsoft opgekochte bedrijven als Github, LinkedIn en gamebedrijf Activision kunnen rekenen op grote investeringen. Daarnaast werd er er bij de techgigant meer ruimte gemaakt voor talentontwikkeling. Zo zou er bij Microsoft weer ruimte komen voor jonge ambitieuze programmeurs, hackers en ingenieurs. Nadella creëert een ‘start-up’ gevoel bij het gigantische techbedrijf. Alles moet weer met een frisse blik worden bekeken.
AI is de toekomst
Onlangs sloeg het Amerikaanse techbedrijf een sterke slag in het innovatie-proces. Microsoft maakte bekend de AI-tool van OpenAI, ChatGPT, te integreren binnen de ontwikkeling van het bedrijf. Deze aankondiging zorgde voor enige opschudding. Volgens meerdere bronnen lijkt het hiermee een flinke voorsprong te krijgen op Google. Zeker gezien er ambitieuze plannen liggen om ChatGPT zeer breed te integreren in alle producten en diensten van Microsoft.
Op het moment van schrijven is ChatGPT de drijvende kracht achter de zoekmachine ‘Bing’. Door het integreren van die AI-tool, gaat Microsoft de concurrentiestrijd aan met Google. Google’s hoop ligt bij eigen alternatief ‘Bard’. Echter zit deze AI-software nog midden in een demofase en kan daarmee de strijd met ChatGPT niet aan. Microsoft lijkt hiermee dus een stevige tik uit te delen aan de concurrentie en is het niet van plan om het hierbij te laten. Het techbedrijf onderzoekt meer mogelijkheden waarbij ze AI in hun voordeel kunnen inzetten.
Conclusie
Innovaties komen van buiten, schreef ik in hoofdstuk 20 – Onthoud dat innoveren moet – van mijn boek ‘vananaloognaardigitaal.nu’ uit 2013. AI is de innovatie die Microsoft omarmde, die van buiten kwam. Het is duidelijk dat Microsoft zich weer één van de voorlopers mag noemen in Silicon Valley. Door slimme bedrijfsvoering, inzet op innovatie en het wijzigen van de strategie weet de Amerikaanse techgigant op de kaart te zetten. Vooral ChatGPT is voor Microsoft de grote aanwinst. Neem een voorbeeld aan de techgigant en ontdekt wat ChatGPT voor jouw bedrijf kan betekenen.
TIP: lees hier hoofdstuk 20 van mijn boek ‘vananaloognaardigitaal.nu’ waar je 10 manieren om ontwrichting tegen te gaan kunt vinden. Na 10 jaar zijn deze nog steeds relevant!
Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?
Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!
(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!
Kijk ook
Kijk ook naar Trends In Business
>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …
>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …
>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie
Bekijk alle afleveringen van Live On Stage
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!