Column: Is de dance-industrie conservatief?

Geschatte leestijd - 5 minuten

Artiesten, dj’s, hun managers en platenmaatschappijen proberen voet aan de grond te krijgen in het radio- en tv-landschap. Exposure bij Dance Department van Radio 538, Clubbin van Slam FM of een Essential Mix bij BBC Radio 1 is immers goed voor iemands carriere. Maar moet de dance-industrie niet een stuk progressiever worden als het aankomt op nieuwe media als podcast? Waarom leunt de industrie – heel conservatief – op oude media?

Dance-industrie en z’n starheid

Een poos geleden ontving ik een bericht van een DJ. Hij had een set gedraaid op een event waarbij ik betrokken was, maar wilde niet dat deze set zou worden uitgezonden of als podcast zou verschijnen. Gebeurde dat wel, dan zou hij van diverse platenmaatschappijen geen promo’s meer ontvangen. Het is illustratief voor de conservatieve houding van veel spelers in de dance-industrie.

Al jaren raad ik festival-bedrijven aan om nieuwe technologie te omarmen. We hebben geen keus. Ook als je als festivalorganisatie geen sets dj-sets plaatst, verschijnen ze toch wel online. Elke bezoeker beschikt over een telefoon die high-res video en audio opneemt. Zoek maar eens op YouTube op Sensation, Trance Energy, In Qontrol, Defqon, Qlimax, Mystery Land en Decibel Outdoor. Je vindt talloze video’s – gemaakt en geplaatst door fans.

Geen toestemming

Platformen als Sensation.com, Dance-Tunes.com, Q-Dance.nl, ID-T.com en B2S.nl pakken het anders aan. Wie geen kaartje heeft kunnen bemachtigen (om welke reden dan ook), kan tijdens of na het festival op een kwalitatieve manier meegenieten van de diverse DJ-sets. Hiervoor hebben we de toestemmingen nodig van de dj’s die optreden en dat is vaak nog een kink in de kabel. Nog (te) vaak verlenen artiesten, dj’s, hun managers en platenmaatschappijen geen toestemming.

Dit zijn de vijf meest genoemde redenen om geen toestemming te verlenen:

  • Ik draai exclusieve remixes of remakes die ik eigenhandig heb gemaakt. Daarom mogen jullie mijn set niet online uitzenden of podcasten.
  • Ik draai nieuwe producties die nog niet gereleased zijn, daarom mogen jullie mijn set niet online uitzenden of podcasten.
  • De kwaliteit van de stream of de podcast is te hoog, daarom mogen jullie mijn set niet online uitzenden of podcasten.
  • Ik wil mijn set eerst terughoren, daarom mogen jullie mijn set niet online uitzenden of podcasten.
  • Ik wil gewoon niet dat mijn set online wordt uitgezonden of gepodcast.

Kansen worden niet benut

Het is verbazingwekkend hoe er met de kansen van online worden omgegaan. De kansen voor exposure zijn er groter dan ooit en maakt artiesten minder afhankelijk van traditionele media als radio en tv. Laat ik de argumenten weerleggen:

  • Ik draai exclusieve remixes of remakes die ik eigenhandig heb gemaakt. Daarom mogen jullie mijn set niet online uitzenden of podcasten. Kennelijk hebben artiesten geen problemen met het laten horen van de remixes of remakes als ze live draaien voor Radio 538, Slam FM, BBC Radio 1 of andere traditionele zenders. Waarom is het dan wel een probleem als podcast?
  • Ik draai nieuwe producties die nog niet gereleased zijn, daarom mogen jullie mijn set niet online uitzenden of podcasten. Ook hierbij valt op te merken dat dit geen probleem vormt bij traditionele kanalen. Waarom wel een onuitgebrachte track afspelen op Slam en niet op Soundcloud?
  • De kwaliteit van de stream of de podcast is te hoog, daarom mogen jullie mijn set niet online uitzenden of podcasten. Fun fact: de hoogte van de kwaliteit van streaming-audio of podcasts is 11 tot 14 keer zo laag (!) is als die van een CD. Zo hoog is die kwaliteit dus niet.
  • Ik wil mijn set eerst terughoren, daarom mogen jullie mijn set niet online uitzenden of podcasten. Ook dit blijkt geen probleem bij een live uitzending bij BBC Radio 1, maar wel bij een festival. Snapt u het nog?
  • Ik wil gewoon niet dat mijn set online wordt uitgezonden of gepodcast. Doordat fans en bezoekers live-opnames maken tijdens een festival, komt hun set toch wel online te staan, ook zonder hun toestemming. Waarom zou je dan niet kiezen voor een professionele registratie?

Zorgwekkende ontwikkeling

Alles wat gebeurt, kan online worden verspreid. Denk maar eens terug aan de Arabische Lente. De Iraanse regering probeerde te voorkomen dat de buitenlandse pers verslag deed van demonstraties (naar aanleiding van de omstreden uitslag van de presidentsverkiezingen in Iran). Kansloze actie. De beelden bereikte ons toch doordat mensen met hun mobiele telefoons of videocameras via sociale netwerken als Twitter of Facebook hun beelden verspreidden. Traditionele media namen deze beelden integraal van het internet over en zo kregen we toch beeldverslag vanuit Iran. Het illustreert dat content toch wel online verschijnt, of je dat als organisatie wil of niet.

Artiesten, dj’s, hun managers en platenmaatschappijen zouden beter moeten begrijpen hoe ze met online kansen om moeten gaan en meer moeten openstaan voor verandering. De dance-industrie is toch progressief en innovatief? Waarom is men dan toch zo vaak zo conservatief als het aankomt op nieuwe technologie? Echte exposure genereer je online; het kan zelfs voor publiciteit in traditionele media zorgen.


Meer weten over Denis Doeland zijn visie?


Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

You need to provide a cancel URL page in the settings

Liever een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie