Presentatie: De lagen in het internetecosysteem

Geschatte leestijd – 3 minuten

Als merk, bedrijf of organisatie dien je je te realiseren dat je deel uitmaakt van het internetecosysteem, ook wel vaak ‘Umfeld’ genoemd in de ‘Online Basics’ presentatie. De eindgebruiker (klant, fan of bezoeker) bepaalt zelf op welk tijdstip, op welke plek en met welk apparaat hij met jouw merk, bedrijf of organisatie op of via het internet in aanraking komt. Het maakt niet uit of je artiest of DJ, app-bouwer, blogger, nieuws-site of een e-Commerce dienst bent.

Eindgebruiker bepaald

Het internet kent ongeveer 2,3 miljard gebruikers tot op de dag van vandaag. Het gebruik van het internet en daarmee de totale omvang is onderverdeeld in websites, social media, mobiele app’s en open kanalen zogenaamde api’s. Een Website (web app’s), Sociale kanalen (social app’s), Mobiele App’s (mobile app’s) en tegenwoordig ook open API’s zijn de manieren waarop je informatie (data) en functionaliteit naar de eindgebruiker distribueert.

De eindgebruiker bepaalt door de keuze van het apparaat (en daarmee met het operating systeem (OS)) en het kanaal (platform of app’s) dat hij gebruikt hoe hij desbetreffende informatie tot zich neemt door middel van de gebruikersinterface (UI) oftewel de wijze hoe de informatie wordt weergegeven of hoe je deze kunt gebruiken.

Verbonden gemeenschap

Het internet-ecosysteem bestaat uit een gemeenschap die online verbonden is, gevormd door eindgebruikers, distributeurs, ontwikkelaars en leveranciers. Zij gebruiken elkaars sterke punten, vullen aan en versterken, om samen waarde te creëren voor eindgebruikers (bijvoorbeeld klanten, fans en bezoekers) en daarmee kansen in de diverse markten te vergroten.

Diverse partijen hebben met de komst van meerdere plaatsen naast de eigen website, sociale kanalen, mobiele applicaties en open api’s met elkaar de mogelijkheid om samen waarde te creëren voor eindgebruikers. Een heel belangrijk verschil is dat partijen met een goede strategie, die gebaseerd is op het ecosysteem, processen naadloos op elkaar aan kunnen laten sluiten en daarmee hun voordeel doen. De partijen, die zorgen dat de eindgebruiker die optimale beleving heeft die bij elk afzonderlijk kanaal hoort zullen daarvan optimaal profiteren.

Andere houding vereist

Een en ander vereist een fundamenteel andere houding in relatie tot andere partijen in het ecosysteem. Waar voorheen de nadruk binnen samenwerkingsverbanden heeft gelegen op concurreren en beschermen, ligt de nadruk nu op samenwerken. Luisteren, participeren en anticiperen op data die ontstaat in ‘conversaties’. Deze data dient te worden opgeslagen, geanalyseerd en gerelateerd aan de data die je zelf ontsluit.

Als merk, bedrijf of organisatie dien je deel uit te maken van het gehele ecosysteem wil je meer kans maken op omarming door de eindgebruiker. Daarnaast dien je je als merk, bedrijf of organisatie te beseffen dat je slechts data en functionaliteit bent en deze distribueert via de diverse gebruikersinterfaces van het web, de sociale kanalen, de mobiele app’s en de open API’s.

Onderstaande presentatie geeft bovenstaand verhaal weer.

Bekijk ‘Ecosysteem in lagen’ via YouTube

Andere interessante presentaties:


Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

You need to provide a cancel URL page in the settings

Liever een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

2Reacties

Voeg toe
  1. 2
    Uitgelicht: John Heitinga een app of een mobiele website? | #uitgelicht | Doeland's Digitale Wereld

    […] Kijkende naar de functionaliteiten, zoals de uitslagen en standen en de quiz, van de app van John Heitinga lijkt het erop dat responsive webdesign waarschijnlijk zou hebben volstaan. Overigens is de website van John Heitinga nog ‘onder constructie’ hetgeen laat zien dat de mensen achter de internetstrategie van John Heitinga nog niet nadenken over zijn plaats binnen het internet-ecosysteem. […]

Plaats jouw reactie