Presentatie: De lagen in het internet-ecosysteem | #presentatie

Als merk, bedrijf of organisatie dien je je te realiseren dat je deel uitmaakt van het internet-ecosysteem, ook wel vaak ‘Umfeld’ genoemd in de ‘Online Basics’ presentatie op #D2W. De eindgebruiker (klant, fan of bezoeker) bepaalt zelf op welk tijdstip, op welke plek en met welk apparaat hij met jouw merk, bedrijf of organisatie op of via het internet in aanraking komt. Het maakt niet uit of je artiest of DJ, app-bouwer, blogger, nieuws-site of een e-Commerce dienst bent.

Het internet kent ongeveer 2,3 miljard gebruikers tot op de dag van vandaag. Het gebruik van het internet en daarmee de totale omvang is onderverdeeld in websites, social media, mobiele app’s en open kanalen zogenaamde api’s. Een Website (web app’s), Sociale kanalen (social app’s), Mobiele App’s (mobile app’s) en tegenwoordig ook open API’s zijn de manieren waarop je informatie (data) en functionaliteit naar de eindgebruiker distribueert. De eindgebruiker bepaalt door de keuze van het apparaat (en daarmee met het operating systeem (OS)) en het kanaal (platform of app’s) dat hij gebruikt hoe hij desbetreffende informatie tot zich neemt door middel van de gebruikersinterface (UI) oftewel de wijze hoe de informatie wordt weergegeven of hoe je deze kunt gebruiken.

Het internet-ecosysteem bestaat uit een gemeenschap die online verbonden is, gevormd door eindgebruikers, distributeurs, ontwikkelaars en leveranciers. Zij gebruiken elkaars sterke punten, vullen aan en versterken, om samen waarde te creëren voor eindgebruikers (bijvoorbeeld klanten, fans en bezoekers) en daarmee kansen in de diverse markten te vergroten.

Diverse partijen hebben met de komst van meerdere plaatsen naast de eigen website, sociale kanalen, mobiele applicaties en open api’s met elkaar de mogelijkheid om samen waarde te creëren voor eindgebruikers. Een heel belangrijk verschil is dat partijen met een goede strategie, die gebaseerd is op het ecosysteem, processen naadloos op elkaar aan kunnen laten sluiten en daarmee hun voordeel doen. De partijen, die zorgen dat de eindgebruiker die optimale beleving heeft die bij elk afzonderlijk kanaal hoort zullen daarvan optimaal profiteren.

Een en ander vereist een fundamenteel andere houding in relatie tot andere partijen in het ecosysteem. Waar voorheen de nadruk binnen samenwerkingsverbanden heeft gelegen op concurreren en beschermen, ligt de nadruk nu op samenwerken. Luisteren, participeren en anticiperen op data die ontstaat in ‘conversaties’. Deze data dient te worden opgeslagen, geanalyseerd en gerelateerd aan de data die je zelf ontsluit.

Als merk, bedrijf of organisatie dien je deel uit te maken van het gehele ecosysteem wil je meer kans maken op omarming door de eindgebruiker. Daarnaast dien je je als merk, bedrijf of organisatie te beseffen dat je slechts data en functionaliteit bent en deze distribueert via de diverse gebruikersinterfaces van het web, de sociale kanalen, de mobiele app’s en de open API’s.

Onderstaande presentatie geeft bovenstaand verhaal weer.

Bekijk ‘Ecosysteem in lagen’ via YouTube

Andere interessante presentaties:

Meer video’s:

Plaats jouw reactie