Achtergrond: Digitaal vermogen Ajax flink gegroeid

Geschatte leestijd - 4 minuten

Het zal niemand ontgaan zijn dat Ajax het dit jaar sportief heel goed doet. De club behaalde eindelijk weer het landskampioenschap, is de winnaar van de bekerfinale én miste net de Champions League-finale. Maar hoe zit het aan het einde van het seizoen met het digitaal vermogen van de club?

>> Luister hier naar de podcast Digitaal Vermogen

Toename waarde

Het behalen van de halve finale leverde Ajax in één klap een bonus van twaalf miljoen euro op, bovenop de ruim dertig miljoen die al was verdiend aan premies. Het bleef echter bij de inkomsten uit kaartverkoop voor de wedstrijden tegen Tottenham, waardoor de Amsterdammers in totaal ruim 91 miljoen hebben verdiend aan het Europees avontuur.

Met de boekhouding van de Amsterdamse voetbalclub komt het dit jaar wel goed: het bijschrijven van de miljoenen van de transfersommen en de Champions League-gelden zorgen daar wel voor. Ook als je aandelen in de club hebt, mag je jezelf rijk rekenen. De waarde van de club is sinds het begin van de Europese wedstrijden (in juli vorig jaar) tot aan de halve finale zo goed als verdubbeld. Na de uitschakeling was het aandeel nog steeds ongeveer zo’n 33 procent meer waard dan het jaar daarvoor.

Niet alleen de analoge waarde van de club steeg. Ook de digitale waarde van Ajax stijgt. Het aantal volgers van Ajax op social media groeide, vanaf vlak voor de achtste finale tot nu, met 15 procent op Facebook, 263 procent op Instagram en op Twitter met zo’n 14 procent. Het Chinese kanaal groeide zelfs met 367 procent! Ook haar eigen kanalen stegen significant. De geschatte stijging van het verkeer naar de webshop bedraagt 250 procent. Het verkeer naar de website van de Amsterdamse club steeg naar schatting met 280 procent. Op vele fronten is dat een explosieve stijging, die begon sinds begin februari met de weg naar de halve finale van de Champions League.



Toename digitale waarde

Voor de achtste finale tegen Real Madrid deden we een schatting van het zogenoemd digitaal vermogen. De haalbare waarde was toen naar schatting 65 miljoen euro. Dat is op basis van de opbrengsten-methode. De potentiële waarde van Ajax werd geschat op 125 miljoen euro. Om dat te bereiken, moet Ajax er voor zorgen dat er meer profielen geïdentificeerd worden en additionele kasstromen op gang komen. Inmiddels staat de indicatieve teller op bijna 93 miljoen voor de haalbare waarde en 178 miljoen euro voor de potentiële waarde. Een toename van 43 procent!

De eerste resultaten van het vijfjarenplan zijn er: er worden nieuwe verdienmodellen ontwikkeld (voetbalkennis als een dienst) en bestaande verdienmodellen worden versneld (denk aan shirtverkoop en inkomsten door andere content). De omzet uit merchandise steeg met 1,5 miljoen euro tot 9,1 miljoen euro in de eerste helft van het voetbalseizoen. Het succes van Ajax in de Champions League was ook te zien in de verschillende fanshops in Nederland. Wie een thuis- of uitshirt van de Amsterdammers wilde hebben, moest begin van deze maand nog met een vergrootglas zoeken. Het is evident dat de merchandise-verkopen in de tweede helft van het voetbalseizoen door zullen stijgen. De eerste tekenen van een groeiend digitaal ecosysteem, waarvan het digitaal vermogen significant toeneemt, worden zichtbaar. Wordt vervolgd.

Lees meer


Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

QR Maandelijkse Donatie
Liever met iDeal/PayPal betalen of een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek

Ontdek meer van Digitaal Vermogen

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie