Achtergrond: Zo maakte het internet hiphop de grootste muziekstroming

Geschatte leestijd - 3 minuten

Het internet heeft de muziekindustrie voorgoed veranderd. Het zorgde ervoor dat muziek op een andere manier gedistribueerd en geconsumeerd kon worden. Internet maakte het voor artiesten mogelijk om direct contact te hebben met fans. Zo kunnen artiesten in een mum van tijd doorbreken. En zo kon hiphop (oorspronkelijke een subcultuur) de grootste muziekstroming worden.

>> Luister hier naar de podcast Digitaal Vermogen

Streams tellen mee, industrie democratischer

Sinds een poosje is hiphop de grootste muziekstroming in de hitlijsten. Hoe dat komt? Niet alleen omdat de stroming populairder is geworden onder jongeren – maar ook omdat de digitale hitlijsten meetellen. Popmuziek is in dat opzicht steeds democratischer geworden: niet alleen de cd-verkopen tellen, maar ook de streams op platformen als Spotify tellen mee in het bepalen van de ranglijsten.

Dat heeft een gigantische impact. Drake’s cd Scorpion werd maar liefst 4 miljard keer gestreamd, maar hij verkocht nog geen 300.000 exemplaren van deze plaat. Countryzanger Jason Aldean bracht Rearview Town uit en wist meer dan 430.000 exemplaren te verkopen – maar kwam niet verder dan 373 miljoen streams. Hierdoor is de macht (wie bepaalt welke artiest doorbreekt) steeds meer bij consumenten komen te liggen. Goed nieuws voor muziekliefhebbers.

Internet veranderde de muziekindustrie

De punk-attitude van hiphop resulteerde in een snelle adaptatie van (de mogelijkheden) internet. Onderstaande quote komt uit een diepgaande analyse van de opkomst van hiphop in de hitlijsten.

And then there was the internet, which had begun deregulating who had access to certain sounds or styles. Hip-hop took to it quickly, taking advantage of its speed and virality to disseminate itself faster than ever. While participants in other genres were squeaking the last profits out of the old way of doing business, hip-hop relentlessly pushed forward: online mixtape distribution, ringtones, Vine dances, a general lack of interest in traditional album cycles, and much more. Practically every significant music-internet innovation of the last 15 years took hold in hip-hop first.

Bron: Jon Caramanica in The New York Times

In Nederland timmerde Top Notch al vroeg aan de digitale snelweg. In dit artikel vind je 3 content tips van het succesvolle label van Kees de Koning. Ben je benieuwd hoe het label nog harder kan gaan? Dat vind je in dit stuk.

Conclusie: muziekindustrie is digitaal

Muziek is definitief een digitale industrie. Dat blijkt niet alleen door de manier waarop artiesten doorbreken in deze digitale wereld. Ook de twee spraakmakendste overnames van Nederlandse muziekondernemingen (festivalorganisatie ID&T destijds door SFX en die van Spinnin’ Records door Warner Music Group) werden mede gedreven door digitale waarderingen.

Dat laat ook zien dat toonaangevende partijen als Warner belang hechten aan de (digitale) fanrelatie. Deze ontwikkelingen onderstrepen maar een ding. Het is de hoogste tijd dat je dat als muzikant, label of festival je gaat verdiepen in de digitale fanrelatie. Begin dan ook met het ontwikkelen van een digitale strategie.

Luister ook

Liever luisteren naar de posts van Digitaal Vermogen?
Check dan wekelijks deze playlist

Luister ook naar het boek Digitaal Vermogen via Spotify

Check ook

Boeken van Denis Doeland

ook digitaal te lezen bij

verkrijgbaar via scribd issuu

ook te bestellen bij

bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
de boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie