Achtergrond: Data verbindt sporters en clubs

Geschatte leestijd - 3 minuten

De digitale transformatie van voetbalclubs zorgt ervoor dat er een nog stevigere relatie met hun spelers komt. Clubs die tijdig en goed inzetten op het optimaal gebruik van data, zoals met de platformen Dotcomsport Club en Sports Analysis TV van ISG Groeifonds kan, hebben een streepje voor op de concurrentie.

Fan-relatie in de voetbalindustrie

Ik was in mijn ontdekking van de voetbalindustrie positief verrast door de geringe afstand tussen clubs, bonden en sporters. De relatie met sporters is letterlijk goud waard. Dat zit zo. We bevinden ons inmiddels in de relatie-economie. Wat de term inhoudt: het opbouwen van een relatie met fans of klanten is belangrijker dan wat dan ook en voorspelt zelfs of bedrijven in de toekomst succesvol zullen zijn.

De fan-relatie is de belangrijkste voorspeller van bedrijfseconomische kapitaal geworden. Die vlieger gaat ook op voor clubs. Clubs op professioneel- en amateurniveau die de beste relatie met hun spelers hebben, hebben de grootste kans op succes.

Relatie-economie via platformen

Een van de manieren waarop clubs en bonden de relatie met hun spelers kunnen optimaliseren, is door gebruik te maken van de platformen van ISG Groeifonds. Data is immers de verbindende factor tussen de fans/gebruikers en de platformen. Een digitaal platform laat je elke dag verbinding maken met je gebruikers, zodat je een relatie met ze kan aanleggen en onderhouden. Dit moet uiteindelijk zorgen voor retentie.

Slimme clubs zorgen ervoor dat ze over data beschikken die ze weer terugkoppelen naar de speler. In de platformen van ISG Groeifonds zit veel data en knowhow. Speler-data vertegenwoordigt daarbij ook een bepaalde zit entertainment waarde. Hoe gaaf is het om te zien wie er in je team het meest scoort of het meest op trainingen te zien is?

In deze video leg ik uit hoe dat zit:

Laurens Hamelink van de Raad van Advies van ISGGroeifonds.nl in gesprek met Denis Doeland

Volgende stappen voor ISG Groeifonds

ISG Groeifonds zet al flink in op het gebruik van data. Eigenlijk zou de hele organisatie hierop ingericht moeten worden. Door te investeren in nieuwe technologieën, zoals blockchain en bots – maar ook content – kunnen ze deze relatie verbeteren en in waarde vermeerderen.

Daar ligt nog een uitdaging voor de voetbalindustrie: het benutten en optimaliseren van het Digitaal Vermogen door nog slimmer om te gaan met data. Op die manier neemt de waarde toe van clubs, bonden en spelers.


>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie