Achtergrond: Digitaal vermogen van vrouwenvoetbal

Geschatte leestijd - 4 minuten

Vrouwenvoetbal is bezig met een opmars. Hoewel er steeds meer belangstelling is voor de oranje leeuwinnen, worstelt het vrouwenvoetbal – en met name op clubniveau – nog met het verdienvermogen van deze tak van sport. Tijd om het Digitaal Vermogen van vrouwenvoetbal beter te benutten.

Vrouwenvoetbal populairder

Marcel Blijlevens, marketing- en media-professional, schreef niet zo lang geleden op LinkedIn een interessant artikel over vrouwenvoetbal. Aan de hand van een aantal punten uit zijn artikel, neem ik je mee in de toegenomen belangstelling voor vrouwenvoetbal

  • Nergens in Europa is er zoveel belangstelling voor vrouwenvoetbal als in Nederland. Dat heeft ongetwijfeld te maken met het succes van ‘onze’ voetbalsters op internationale toernooien;
  • Een op de vier Nederlanders volgde het FIFA Women’s World Cup in 2019. Maar liefst 5,5 miljoen Nederlanders keken naar de WK-finale van het team van Sarina Wiegman. Dat is ongeveer 87 procent van de mensen die op dat moment tv keek.

Vrouwenvoetbal als startup

Merk op: dit succes geldt vooral voor het nationale elftal; voor clubs is het op dit moment nog behelpen. Daarom noemt Blijlevens het vrouwenvoetbal een startup: een verlieslatende onderneming die veel potentie heeft. Veel Engelse clubs, zoals Arsenal en Chelsea, maken miljoenen verlies op hun dameselftal – maar die verliezen kunnen gezien worden als investeringen.

Waarom is vrouwenvoetbal op dit moment nog niet winstgevend op clubniveau? Dat komt door de beperkte inkomsten uit mediarechten, doordat inkomsten uit tickets en horeca nog tegenvallen en omdat de transfersommen ook nog niet astronomisch te noemen zijn. Het transferrecord staat tot dusver op 400.000 euro. Dat is zelfs minder dan de 6 miljoen gulden waarvoor Cruyff verkocht werd aan Barcelona – nu bijna veertig jaar geleden.

Benut Digitaal Vermogen van vrouwenvoetbal

Ondanks de geringe middelen voor vrouwenvoetbal op clubniveau, is er wel een onontgonnen bron van inkomsten: het Digitaal Vermogen. Dat zit zo. De volgersschare van bekende vrouwelijke voetballers is de afgelopen jaren gigantisch toegenomen. Niet alleen spits Lieke Martens wist veel nieuwe volgers aan te trekken – ook het dameselftal van FC Barcelona verwelkomde veel nieuwe volgers.

Naast shirtsponsoring, is het te gelde maken van het Digitaal Vermogen van clubs en spelers de meest logische en efficiënte manier hoe vrouwenvoetbal op clubniveau zwarte cijfers kan schrijven. De volgers die Barcelona en Lieke Martens verzameld hebben, vertegenwoordigen een waarde. Dat is het Digitaal Vermogen. Door verdienmodellen te ontwikkelen en optimaliseren rondom deze volger-sschare, valt het Digitaal Vermogen te vergroten.

Lees ook de volgende artikelen om nog meer kennis op te doen over het Digitaal Vermogen van voetballers en voetbalclubs:


>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek

Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie