China bewijst data is stuwkracht voor groei

Geschatte leestijd – 3 minuten

Wat doe je als regering die de totale macht over markt en maatschappij wil hebben en behouden? Je zorgt ervoor dat je beschikking hebt over alle relevante informatie, bedrijven en grondstoffen. De Chinese overheid bewijst dat big data daar nu ook toe behoort. Data ais de stuwkracht voor groei en verandering in de 21e eeuw.

>> Luister hier naar de podcast Digitaal Vermogen

Chinese greep op maatschappij

Al langer bewijst China dat het weinig opheeft met vrijheden zoals we die in het Westen genieten. Niet een situatie die het meest wenselijk is, maar wel de realiteit. Wellicht ken je de Black Mirror aflevering Nosedive waarin mensen elkaar in elke sociale situatie beoordelen, wat ervoor zou moeten zorgen dat meer mensen social gewenst gedrag vertonen. Wie een hogere score heeft, krijgt namelijk toegang tot bepaalde voordelen – met een te lage score, ben je in feite een tweederangsburger.

Je kan dit natuurlijk lezen als een kritiek op Airbnb en Uber, waarin consumenten worden gevraagd om de woning en chauffeur te beoordelen. Maar steeds vaker wordt deze aflevering in verband gebracht met het Social Credit Systeem in China. Hierbij bepaalt de Chinese overheid wie wel of geen hypotheek of andere voorzieningen kan gebruiken op basis van iemands gedrag. De werkelijkheid in China benadert deze aflevering van Black Mirror.  

China snapt rol data

China snapt dus dat het door middel van een Social Credit Systeem invloed kan uitoefenen op het gedrag van haar burgers. Maar ook de grote rol van data in de nieuwe economie – de relatie-economie – snapt de mogendheid als geen ander. In een artikel in De Standaard (‘Chinese techsector buigt deemoedig het hoofd’) beschrijft Nico Tanghe hoe China omgaat met haar tech-giganten Alibaba, Tencent, Baidu, Tiktok-eigenaar Byte­dance, JD.com, Pinduoduo en taxi-app Didi Chuxing:

“Xi Jinping (de leider van China, red.) zou te allen prijze willen vermijden dat grote techbedrijven te machtig worden en zo sociale onrust kunnen veroorzaken. Openlijke kritiek op het beleid van de Communistische Partij lijkt dan ook ten strengste verboden. Een opvallende eis van Peking bij de herstructurering van Ant Group was dat het bedrijf ook het monopolie op de klantendata moest opgeven. Ant moet nu ’vrijwillig’ meer informatie over 700 miljoen actieve klanten delen. De vrees is dat Peking dat nu ook aan de andere techbedrijven zal vragen. Wat olie was begin vorige eeuw, is big data deze eeuw: een stuwkracht voor dominante groei en verandering, en uiteindelijk voor ongebreidelde macht en invloed. En die macht behoort alleen Peking toe.”

Rol van data in de 21e eeuw

Nico Tanghe heeft goed door welke rol data speelt in de 21e eeuw: als stuwkracht voor dominante groei en verandering. Maar het is meer dan dat, zo is mijn overtuiging. Data, zoals fan-data, bepaalt uiteindelijk of bedrijven overleven in de relatie-economie. Data wordt dan ook niet voor niets vaak de nieuwe olie of het nieuwe goud genoemd. Slimme bedrijven gebruiken de data van hun fans, gebruikers of klanten om nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen of huidige verdienmodellen te versnellen. Data zet bedrijven op voorsprong. Organisaties met rijkere data over meer relaties, hebben op de korte en lange termijn een voordeel dat zich wel degelijk in een geldbedrag laat uitdrukken.

Tot dusver kwam deze financiële waarde nog slechts tot uiting bij transacties, waarbij de overnames van ID&T en Spinnin’ Records de meest opvallende voorbeelden zijn. Bij beide muziekbedrijven was een overnamesom van (minstens) honderd miljoen euro gemoeid en bij beide bedrijven kwam deze overname mede tot stand doordat er veel en optimale relaties met fans onderhouden waren.

Wil je meer weten over wat Digitaal Vermogen in de praktijk betekent? Of hoe je slim beleid vertaalt naar het verhogen van de bedrijfswaarde? De onderstaande paper uit 2013 helpt je op weg om nog meer uit data te halen en het Digitaal Vermogen van jouw organisatie te verhogen en legt je uit welke waarde data heeft gekregen. Ook het artikel ‘Bedrijfswaardering in de digitale wereld (update)‘ en ‘Digitaal vermogen zorgt voor waardering zonder aannames‘.


Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

You need to provide a cancel URL page in the settings

Liever een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie