Achtergrond: Hoe overleef je als dj?

Geschatte leestijd - 6 minuten

Ik heb onderzoek gedaan naar de dj’s die de laatste vijftien jaar in de DJ Mag Top 100 hebben gestaan. Wat blijkt? Een op de drie van die dj’s presteert slechts bovengemiddeld op de vier belangrijkste social media-kanalen. Ook in de eerste maanden van 2019 presteren deze dj’s niet beter. De cijfers uit mijn onderzoek laten zelfs zien dat er misschien wel social media-vermoeidheid ontstaat. Kunnen dj’s stoppen met social media? Of zullen alleen de echte winnaars overleven?

>> Luister hier naar de podcast Digitaal Vermogen

Vals sentiment

Kijk je naar onderstaande grafieken, dan zie je dat het aantal fans op Twitter en Facebook nauwelijks groeit. Ook de groei van het aantal fans op Instagram en YouTube lijkt af te vlakken. Post-ritmes op alle kanalen nemen af. Het lijkt of de digitale hartslag met rasse schreden afneemt in de eerste maanden van dit jaar. De betrokkenheid en interactie bij de berichten staat ook onder druk. Een groot deel van de dj’s laat het leven uit social media kanalen vloeien, zo lijkt het. De prestaties op de diverse social media kanalen zijn de afgelopen vijf jaar niet echt toegenomen en nemen dit jaar alleen maar verder af. Opvallend in het onderzoek is dat slechts tweederde van de dj’s een businessaccount op Instagram heeft. Met andere woorden een derde van de dj’s heeft die nog steeds niet!

Op de aandelenbeurs kent men de term marktsentiment. Marktsentiment is de stemming die heerst op een markt. De verwachting over de richting van de markttrend kan deze trend versterken of juist verzwakken. Fundamentele en technische analyses spelen hierbij een rol. Ook algemene economische cijfers, seizoensinvloeden en andere gebeurtenissen zijn van belang. Ik onderzoek de prestaties van dj’s eigenlijk net zoals de beurs onderzocht wordt. De dj’s zijn gerangschikt op basis van hun prestatie. Ik heb het dan over de fangroei, hun post-ritme, de betrokkenheid en de interactie bij hun berichten. Gezamenlijk vormen deze gegevens het indexcijfer van de dj. Dit indexcijfer laat je vergelijken hoe dj’s presteren.

Volgens mij is er daarbij sprake van een vals sentiment binnen de top van het dj-gilde, hun managers en vertegenwoordigers. Het klakkeloos en zonder context napraten dat het minder gaat met Facebook draagt daar aan bij. Wat mij betreft is het hoog tijd voor anticyclisch beleggen in de fanbase van dj’s! Laat je de opgebouwde investering onder je neus verdampen, dan zal je daar later spijt van krijgen.


Percentage dj’s dat boven gemiddeld presteert

Waarom social media

Waarom zouden dj’s en artiesten zich met social media moeten bezighouden? Ik interviewde een tijdje geleden Rolinde Hoorntje, schrijfster van het boek de Club, en zij verwoordde het wel treffend. “Als jij als beginnend artiest geen muziek deelt, of vertelt waar je draait, dan verdrink je in het sociale mediageweld van anderen. Dan ben je niet vindbaar voor fans, agenten of journalisten die op zoek zijn naar informatie en muziek, liefst overzichtelijk gepresenteerd op een plek. De doorsnee clubber of festivalbezoeker ziet dagelijks 40 andere artiesten voorbij komen in zijn of haar timeline, met daarbij een oproep om een kaartje te kopen voor een optreden of concert. Als je dat voorbeeld niet volgt, dan verwacht je impliciet dat je fans actief naar je op zoek gaan. Helaas leven we in een on-demand economie en verwacht het gros van de consumenten dat nieuwe muziek en een uitnodiging voor een feestje (net als een pizza) naar ze toekomt wanneer ze dat willen.”

Complex en arbeidsintensief

Het opzetten van een social media strategie is niet eenvoudig. Het wereldwijde social media landschap is divers. Dat komt doordat elk netwerk zijn eigen doelgroep, gedrag en specifieke kenmerken heeft. Er zijn momenteel meer dan 4 miljard mensen over de hele wereld verbonden via het internet. Meer dan 3 miljard mensen gebruiken elke maand sociale media, waarbij 9 op de 10 mensen de door hen gekozen kanalen benaderen via mobiele apparaten.

De vijf meest gebruikte social media-kanalen zijn achtereenvolgens: YouTube, Facebook, Whatsapp, Instagram, en Facebook Messenger. Social media zijn over de hele wereld populair, en het gebruik ervan verschilt sterk per regio. Denk alleen al aan China dat een heel eigen digitaal ecosysteem heeft, dat is afgesloten van de rest van de wereld. 

Social media verbindt publiek van over de hele wereld. Drie van de vijf social media-gebruikers zijn afkomstig uit het Aziatisch-Pacifisch gedeelte van de wereld. Video en muziek zijn wereldwijd de meest populaire onderwerpen op social media. De mate waarin men interesse heeft in het volgen van merken en artiesten, verschilt per regio. Met deze wetenschap zul je als manager of artiest, dj of producer aan de slag moeten. Het is complex en arbeidsintensief. Het vergt dagelijks inzicht in de continu veranderende digitale wereld en dagelijkse inverstering (in tijd, dus geld) in de productie van content en analyse van de concurrentie en de inwoners van het digitale landschap. Het vergt een zeer professionele opzet en is dus meer dan alleen ‘postjes’ plaatsen. Heb je de tijd en (financiële) middelen niet? Kun je dan als dj of artiest stoppen met social media?

Indexen van de verschillende parameters

Stoppen met social media?

Op het toonaangevende Mixmag werd een interessant stuk gepubliceerd, met de niets aan de verbeelding latende titel: ‘FUCK THE ALGORITHM’. In dit stuk wordt de vraag gesteld of dj’s een carrière kunnen hebben, als ze niet gebruikmaken van social media. Die vraag is nu erg relevant, omdat artiesten als Nils Frahm en The Black Madonna van social media afstand nemen.

Een leven als artiest zonder social media is heus wel mogelijk, maar levert je een stuk minder optredens, fans en luisteraars op. Social media zijn namelijk nog steeds het beste middel voor het onderhouden van fan-contact. Een goede reputatie op de verschillende kanalen zorgt zelfs nog steeds voor groei. Het beste voorbeeld is Hardwell die met de #storyofhardwell tijdens zijn periode van afwezigheid op het podium contact blijft houden met zijn fans. Dit wordt door fans gewaardeerd. Daarmee behoudt hij zijn positie in het social media landschap dat zijn weerslag vindt in het aantal streams die fans heden ten dage beluisteren. Eerder onderzoek naar de relatie tussen social media en muziekconsumptie op de kanalen van Avicii toonde aan dat het post-ritme, betrokkenheid en interactie bij de berichten effect had op het luistergedrag van fans en muziekliefhebbers van de te vroeg overleden dj. Toen hij in 2016 aankondigde te stoppen en daarbij ook minder social media inzette, nam het luistergedrag van fans duidelijk af.

Wei, de schrijver van het stuk op Mixmag, haalt een aantal interessante punten aan. Ze vertelt onder meer hoe algoritmes functioneren, wat filter-bubbels zijn en ze wijdt uit over de psychologische gevolgen van social media. Die punten zijn en blijven relevant. Maar een carrière opbouwen of onderhouden als dj zonder social media, is als een vis vangen met een vork: het zou vast kunnen, maar erg handig of vlot verloopt het niet. Dj’s die nu laten zien dat het loont om je te blijven verdiepen in innovatie en het veranderende sociale karakter van het internet laten zien dat stoppen geen optie is. Span je je nu in, anticyclisch in, om de opgebouwde fanbase te benutten? Dan zal je daarmee op termijn het verschil maken. Fans zullen dit waarderen. Tijd voor dus voor echte winnaars!


Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

You need to provide a cancel URL page in the settings

Liever een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie