Waarom je als artiest gebruik moet maken van TikTok

Geschatte leestijd - 4 minuten

TikTok is al lang niet meer een app voor dansfilmpjes’. Het razendpopulaire platform groeide de afgelopen tijd uit tot één van de belangrijkste apps voor artiesten. Met een paar drukken op de knoppen en wat ‘know-how’ kan jouw nieuwste release een wereldhit worden. In dit artikel lees je waarom TikTok een essentiële tool is voor artiesten.

Viral op TikTok 

Er zijn genoeg voorbeelden van tracks die door TikTok viral zijn gegaan. Denk hierbij aan Bella Poarch (Warner Records), Lil Huddy (Immersive/Geffen), Nessa Barrett (Warner Records) en Lil Nas X die met zijn hit ‘Old Town Road’ alle records brak. TikTok verandert de manier waarop fans nieuwe muziek ontdekken en neemt veel traditionele barrières weg waar artiesten mee te maken hadden.

Onlangs spraken enkele artiesten hun zorgen uit over hun verplichte aanwezigheid op TikTok, zo vertellen ze aan Fast Company. Zo zouden platenmaatschappijen ‘virals’ in scène zetten om meer aandacht te genereren. Het gaat in sommige gevallen zo ver dat labels artiesten verbieden muziek uit te brengen voordat hun muziek goed presteert op het platform. Het laat goed zien hoe belangrijk TikTok inmiddels is voor artiesten.

TikTok in Nederland

Met meer dan 3 miljoen Nederlandse TikTok-gebruikers liggen de kansen ook in Nederland voor het grijpen. Nederlandse artiesten als Bizzey, Kriss Kross en The Prophet (Scantraxx) spelen hier goed op in. Zo heeft die laatstgenoemde met zijn hardcore-nummer maarliefst 500 miljoen views behaald op TikTok. Voor Nederlandse begrippen zijn dit duizelingwekkende cijfers. 

Andere artiesten die scoorden op TikTok, zijn onder meer:

  • Bizzey ft. Jozo en Kraantje Pappie – Traag (900k creaties)
  • Yung Felix ft. Poke en Dopebwoy – Loco (300k creaties)
  • Kriss Kross ft. Bizzey, Maan en Tabitha – Hij Is Van Mij (292k creaties)
  • Snelle – Reünie (209k creaties)
  • Blockparty & Esko ft. JoeyAK, Young Ellens en Chivv – Huts (171k creaties)
  • Hardwell ft. Bizzey, Lil Kleine en Chiv – Ze Willen Mee (103k creaties)
  • Broederliefde ft. Frenna – Hoe Je Bent (52,2k creaties)

Een andere interessante ontwikkeling voor Nederlandse artiesten is de livestream-functie van TikTok. Het Iraanse dj/producer-duo Vessbroz, met ruim 320 duizend volgers, streamt vanuit hun studio elke dag een uur durende set. Zelf noemen ze het hun ‘TikTok-festival’. Daarmee weten ze elke avond meer dan tienduizenden app-gebruikers te bereiken. Juist tijdens deze livestreams heeft het tweetal veel en direct contact met hun publiek.

Conclusie

Duidelijk is dat ‘nieuwe’ platforms als TikTok artiesten helpen om een directe relatie met hun fans op te bouwen. Die directe fan-relatie is het belangrijkste goed in de relatie-economie. Sterker nog: die fan-relatie krijgt ook een plek op de balans. TikTok verbetert dus, als het goed ingezet wordt, de bedrijfswaarde van artiesten.

Ook interessant

Denis Doeland zijn virtuele assistente Bridget legt uit over de term Digitaal Vermogen.

Meer over de visie van Denis Doeland

Lees hier over de visie van Denis Doeland

Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

QR Maandelijkse Donatie
Liever een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek

Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie