Geschatte leestijd - 4 minuten

Google en Universal Music Group (UMG) sloten onlangs een spraakmakende deal. UMG lijkt hiermee een nieuwe stap te zetten in zijn strijd tegen AI-clones van zijn artiesten. Het nieuws over de deal tussen Google en UMG wordt online veel besproken. In dit artikel lees je er meer over. 

Grote impact

Zoals ik al eerder schreef lijkt UMG, na het Heart On My Sleeve-incident, geen stap terug te doen in het inperken van AI-muziek. Zo werd maanden terug bekend dat Universal Spotify heeft verzocht AI-muziek actief te weren van de streamingdienst. Nu zoekt UMG toenadering tot Google, en met succes. Volgens meerdere bronnen sloten deze bedrijven een zeer impact-volle deal. Een deal die zowel voor Universal Music Group als Google overigens zeer lucratief kan zijn. 

Het doel van de afspraak is om een partnerschap tussen de twee bedrijven te creëren, zodat bij ‘deepfakes’ (zoals Heart On My Sleeve) de royalty’s terugvloeien naar de platenmaatschappij. Google en Universal hoeven, om dit idee te laten slagen, alleen de licenties van de artiesten te verkrijgen. Daarmee wordt het voor de twee bedrijven mogelijk om een tool te ontwikkelen waarmee mensen de stemmen van zangers legaal kunnen gebruiken om AI-muziek te maken. Dit zorgt volgens de twee bedrijven voor een eerlijkere beloning voor artiesten en een rechtlijnig copyright-beleid.

(tekst loopt door na video)

Moon’s video over de plannen van Google en Universal Music Group.

Kritiek

Hoewel Universal Music Group en Google zeggen te handelen uit rechtvaardigheid, zijn er mensen die minder blij zijn met het plan. Volgens hen verwerven de twee bedrijven een monopoliepositie die creativiteit en talentontwikkeling in de weg zit. Ook de populaire YouTuber Moon lijkt moeite te hebben met UMG’s en Google’s plannen. In een licht dystopisch betoog legt de YouTuber uit wat de nadelen zijn van deze deal. 

Moon vreest voor een industrie waarin artiesten overbodig zijn of een significant kleinere rol gaan spelen. Zeker als overleden artiesten door AI weer virtueel tot leven komen. Het is vergelijkbaar met dezelfde discussie die acteurs en script-writers voeren in Hollywood. Met het plan van Google en UMG om de productie van AI-muziek makkelijker te maken, wordt volgens Moon de rol van artiesten steeds kleiner. 

Conclusie

Wat duidelijk is, is dat artificial intelligence voor flink wat opschudding zorgt in de muziekindustrie. De ontwikkelingen volgen elkaar razendsnel op en dat zorgt voor nieuwe discussies tussen voor- en tegenstanders. Voor nu is het afwachten hoe de afspraken tussen Universal en Google in de praktijk uitpakken.


Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

QR Maandelijkse Donatie
Liever met iDeal/PayPal betalen of een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


Kijk ook

Onze virtuele assistente legt uit wat Digitaal Vermogen is

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie