Data verdienen plek op balans startups

Geschatte leestijd – 2 minuten

Data zijn de nieuwe olie. Data zijn goud waard. Data zijn het verdienmodel van de toekomst. Je hebt het vast wel eens gehoord. Waarom staan data dan nog niet op de balans van startups?

>> Luister hier naar de podcast Digitaal Vermogen

Data als activa

Financial Times-columniste Rana Foroohar stelt in haar recent verschenen boek Big Tech dat Facebook, Amazon, Apple, Netflix en Google te weinig belasting betalen en hun bedrijfswaarde niet goed in kaart kan worden gebracht. “Data zijn de waardevolste grondstof ter wereld, en toch hoeven bedrijven die erin handelen de waarde ervan niet in hun jaarrekening te vermelden. Momenteel wordt de geldwaarde van data in jaarrekeningen in de “goodwill” geperst, of, wat vaker het geval is, geheel weggelaten. Moet u zich voorstellen dat u de waarde van de activa van GM of Ford niet op hun balans zou kunnen zien.”

Het goede nieuws is dat data bij een aantal bedrijfswaarderingen wel degelijk een rol hebben gespeeld. Onder meer bij de overname van ID&T en Spinnin’ Records lijkt de data van fans meegenomen in de prijsbepaling. Door een prijskaartje te hangen aan de context van data van fans, volgers en klanten, worden bedrijfswaarderingen nauwkeuriger. Als data een plek op de balans krijgt, weten beleggers, investeerders en ondernemers waar ze aan toe zijn.

Data op balans startups

Ik signaleer echter dat data een ondergeschoven kindje zijn op de balansen van startups. Daarom raad ik startups aan te kijken naar de waarde van data. Ik noem deze vorm van vermogen het Digitaal Vermogen: de waarde die bedrijven genereren door context te genereren in de data die ze hebben verzameld.

Data zouden onderdeel zijn van het ‘Digitaal Vermogen‘: rechten en niet-fysieke middelen bestaande uit digitale verbindingen en contextuele data, dat een onderneming competitief voordeel in de markt geeft, welke een financiële waarde vertegenwoordigt doordat het huidige en toekomstige kasstromen optimaliseert en versnelt. (2017, Doeland en van Berkel)

Benieuwd geworden waarom startups data op hun balans moeten plaatsen? Je leest het op MTSprout.nl of andere artikelen hier op mijn blog.


Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

You need to provide a cancel URL page in the settings

Liever een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie