Is er licht aan het einde van de tunnel? | #artiest #dance

De muziekindustrie weet het niet meer. Zowel het bestrijden van piraterij als het reageren op teruglopende verkoop van muziekalbums krijgt hoge prioriteit. Distributie van muziek is niet langer exclusief in handen van platenmaatschappijen en tegelijkertijd is het aanbod voor consumenten oneindig veel groter geworden. Talent wordt niet langer gemaakt in de studio, maar vindt het podium op andere manieren.

De prijs van muziek verschuift op termijn naar bijna nul. Via Social Media ontstaan er directe relaties tussen artiesten en luisteraars. De meeste inkomsten genereren artiesten al een tijd niet meer met hun CD‘s of downloads. Die verdienen zij met het geven van de bijbehorende optredens. Muziek wordt daarmee meer een beleving of vehikel dan een fysiek product. Distributie tussen luisteraars onderling is gemeengoed en de schaarste verplaatst zich van aanbod naar aandacht.

Met verbazing moet ik vaststellen hoe weinig passie er nog steeds binnen de Dance-industrie bestaat om echt verder te ondernemen op het digitale muziekvlak. De kansen zijn groter dan ooit en het lijkt er op dat niet iedereen ze ziet of dat sommigen ze gewoon negeren. Er lijkt een vacuüm te ontstaan in de gevestigde orde.

Het is dan ook geen wonder dat sommige Dance-labels in Nederland op sterven na dood zijn. De reden: een chronisch gebrek aan lef. Niemand wil de ‘first mover‘ zijn. Terwijl het juist de Dance-labels zijn geweest, die altijd wel vooruit hebben gelopen op zaken. Waar het de Dance-labels op dit moment aan ontbreekt, is de moed het roer om te gooien. Het huis staat in brand, het springkussen dat ‘om denken naar een ander businessmodel’ heet, ligt voor de deur. Men durft simpelweg de sprong niet te wagen – zelfs niet gezamenlijk.

Vooruitlopend op een nieuwe column met als titel ‘Investeren in fans’ hierbij uit de oude doos een column, die eerder in drie delen is gepubliceerd, getiteld ‘Artiest 2.0: is er licht aan het einde van de tunnel.’

Het spreekt voor zich dat ik natuurlijk graag van gedachten wissel over deze column. Laat een reactie achter op mijn blog of twitter via @denisdoeland. Daarnaast een leuke exercitie: denk mee over nieuwe business-modellen en laat jouw inzicht hier achter. Je kan hier ook stemmen op eerdere gedane suggesties.

Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie