Hoe wordt Max Verstappen wereldkampioen merkwaarde in 2022?

Geschatte leestijd - 6 minuten

Max Verstappen liet vorig jaar Lewis Hamilton achter zich in een bijzonder spannende finale. Daarmee werd hij de snelste Formule 1-coureur ter wereld. Wat betreft merkwaarde moet Verstappen Hamilton nog voor zich laten. Hoe finisht Verstappen op dat vlak ook op de koppositie?

>> Luister hier naar de podcast Digitaal Vermogen

Verschil in merkwaarde

Dat ‘onze Max’ sneller is dan Hamilton, is niemand in Nederland ontgaan. Maar laten we de niet-sportieve prestaties van Hamilton en Verstappen eens onder de loep nemen. Hoe presteren ze op het gebied van marketing?

  • Max Verstappen heeft zo’n 7,7 miljoen Instagram-volgers op het moment van schrijven; Lewis Hamilton zo’n 26,5 miljoen. Dat is meer dan drie keer zoveel;
  • Verstappen werkt vooral samen met Nederlandse merken, zoals Ziggo en Jumbo. Hamilton weet internationale merken aan zich te binden als Sony en Tommy Hilfiger;
  • De sponsorinkomsten van Verstappen zouden 1 miljoen dollar per jaar bedragen, die van Hamilton 12 miljoen.

Guido Klomp van Triple Double, verklaart in het FD dit verschil als volgt: “Je moet niet vergeten dat Verstappen niet proactief bezig is het met neerzetten van een merk, zoals Hamilton dat wel doet. Hamilton durft op sociale media wat meer naar buiten te brengen.” Sporteconoom Thomas Peeters, van de Erasmus Universiteit Rotterdam, stelt in dezelfde krant vast dat Hamilton zich meer profileert. “Sponsorinkomsten gaan vooral over naamsbekendheid. Alles wat daaraan bijdraagt helpt.”

Drie tips voor hogere merkwaarde

Dat brengt ons op de vraag hoe de jonge wereldkampioen Hamilton ook voorbij kan gaan op het gebied van sponsoring. Hoe kan Verstappen zijn merkwaarde verhogen? Deze drie tips helpen hem – en jou – op weg:

1 | Verdiep je in de fan-reis en funnels

Sporteconoom Thomas Peeters wijst terecht aan dat de internationale naamsbekendheid van Verstappen nog beter kan. Daarom is het nodig om meer fans aan je te binden. Maar meer fans alleen is niet genoeg, het draait ook om een optimale fan-reis. Het AARRR model van Dave Mcclure geeft je inzicht in hoe de klantreis verloopt. Deze vijf metrics slaan op de verschillende fases die een (mogelijke) klant doormaakt. Deze metrics geven antwoord op onderstaande vragen:

  • Acquisition (Acquisitie) — Hoe vinden klanten de digitale kanalen van een merk of bedrijf?
  • Activation (Activatie) — Hebben klanten een positieve eerste ervaring en zijn ze bereid iets voor het merk of bedrijf te doen?
  • Retention (Retentie) — Komen klanten terug op de digitale kanalen of bij een verdienmodel?
  • Revenue (Inkomsten) — Vanuit welk deel van de customer journey wordt er geld verdiend?
  • Referral (Doorverwijzing) — Verwijzen klanten andere klanten binnen de kanalen door?

Deze funnel werkt als volgt. Bij elk ‘stapje’ dat iemand naar beneden zet, is er een risico dat hij of zij afhaakt. Immers: niet iedereen die van Max Verstappen hoort, wordt uiteindelijk fan en niet elke fan van Verstappen koopt ook zijn shirts of liket zijn berichten. Hoe meer je de ‘bovenkant’ van de funnel vult, hoe groter de kans is dat het Digitaal Vermogen groeit. Dat bewees onder andere de case met Armin van Buuren.

Een van de manieren waarop je dat kan doen, is door in te zetten op owned, earned en paid content. Je begeeft je nu op mijn owned kanalen: dit blog beheer ik zelf en zorgt ervoor dat we elkaar leren kennen. Als ik zou adverteren om ervoor te zorgen dat je op deze blog zou komen, bijvoorbeeld met Google Ads of in een vakblad, dan zouden we dat paid noemen. Earned content, zoals publiciteit in onafhankelijke media, zorgt ervoor dat meer mensen kennismaken met je merk. Daar ligt de eerste stap voor Max Verstappen: optimaler inzetten op meer earned, paid en owned content en zorgen dat er een onderlinge relatie tussen de drie content-typen ontstaat. En zo de superfunnel vult die tot bedrijfswaarde leidt.

De funnel die tot bedrijfswaarde leidt
De superfunnel die tot bedrijfswaarde leidt

2 | Ontwikkel een digitale hartslag en zorg voor digitale hygiene

Guido Klomp van Triple Double stelt dat Verstappen niet proactief bezig is het met neerzetten van zijn merk, zoals Hamilton dat wel doet. Een van de manieren waarop sporters, artiesten en merken een merk met succes neerzetten op social media, is door een digitale hartslag te onderhouden.

Het principe van de digitale hartslag luidt als volgt: wees relevant, consistent en toon daarin discipline. Door regelmatig content uit te geven, ontwikkel je een ritme. Organisaties – of sporters – die een digitale strategie opzetten, zouden het voorbeeld van YouTubers moeten volgen. Ze moeten een ‘digitale hartslag’ ontwikkelen.

Het is overigens niet alleen de hartslag die belangrijk is. Het verdere advies aan sporters, maar eigenlijk aan organisaties, die willen slagen in de relatie-economie. Werk aan je digitale hygiëne! Het verwijderen van nepvolgers is een eerste stap die je zou kunnen zetten. Zo krijg je een realistischer inzicht in je digitale netwerk, zoals Chickslovefood dat heeft. Dat digitale netwerk kan je iets opleveren. Zolang het maar bestaat uit echte accounts. Wees een superman, werk aan je digitale hygiëne en zorg dat je niet ten prooi valt aan het kryptoniet uit de 21ste eeuw!

3 | Streef naar marketing die bijdraagt aan de bedrijfswaarde

Het streven naar een efficiënte marketingstrategie is een van de vijf doelen die voor groei van de merkwaarde moet zorgen. Doorgaans brengt het hebben van een merk veel marketingkosten met zich mee. Vandaag de dag wordt nog veel van het marketingbudget traditioneel ingezet, terwijl de doelgroep zich nu over digitale kanalen beweegt.

Door context in data aan te brengen kunnen marketing-euro’s efficiënter worden besteed en een financiële bijdrage leveren aan de bedrijfs- of merkwaarde. Marketing euro’s worden dan digitaal vermogen, zoals bij Scantraxx. Je neemt alleen een voorsprong op de concurrentie als elke marketinginvestering meer rendeert dan die van een ander. Zie context in data als een goede pitstop in een F1-cockpit: het zorgt ervoor dat je nog harder uit de startblokken schiet en een bijdrage levert aan de bedrijfs- of merkwaarde. Het advies aan Max: maak nu een pitstop om een nul-meting te maken. Met deze nul-meting haal je Hamilton ook digitaal in de laatste ronde in!

Business Hacking
Door het Business Acceleration Systeem te gebruiken zorg je ervoor dat marketing bijdraagt aan de bedrijfs- of merkwaarde

Meer weten over Denis Doeland zijn visie?


Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

You need to provide a cancel URL page in the settings

Liever een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie