Achtergrond: Drie pijlers voor de digitale strategie

Beluister hier de podcast van dit artikel

Geschatte leestijd - 3 minuten

Als organisatie kan je niet overleven zonder digitale strategie. Daarvoor moet je drie denkstappen zetten. Allereerst moet je beseffen dat deze strategie een integraal onderdeel is van de bedrijfsstrategie. Daarnaast moet je het internetecosysteem als een business ecosysteem zien. Ook kan je niet zonder drie pijlers, te weten: doelen, stappen en analyses. Hieronder lees je welke vijf doelen, negen stappen en twaalf analyses je helpen om een digitale strategie te vormen.

Digitale strategie

Allereerst: waarom heb je een digitale strategie nodig? Met een digitale strategie kan je nieuwe waardemodellen en verdienmodellen laten ontstaan. Daarmee neem je een voorsprong op de concurrentie. Die nieuwe modellen laat je ontstaan vanuit de sociale netwerken. Deze netwerken ontstaan vanuit de relaties van alle belanghebbenden binnen het internetecosysteem.

Welke benadering is er nodig voor een optimale digitale strategie? Zie het internetecosysteem als een apart platform. Dit platform heeft een eigen winst- en verliesrekening. Het houdt in feite zijn eigen broek op. Zo zie je het niet meer als kostenpost. Het wordt een bron van opbrengsten die niet alleen bijdraagt aan het realiseren van de gestelde doelen: het wordt een van de doelstellingen. Hierbij is content niet alleen het bindmiddel binnen de sociale netwerken. Deze informatie is bovenal de brandstof om jouw digitale strategie draaiende te houden en nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen en te benutten.

Drie pijlers

Om tot een digitale strategie te komen, moet je aan de digitale transformatie van jouw organisatie beginnen. Er is hiervoor een vaste manier van handelen die je helpt om tot een digitale organisatie te komen. Dit is een manier van werken die zich bewezen heeft. Deze beproefde methode leidt snel tot resultaat en biedt houvast in de praktijk. Er zijn drie pijlers die je daarbij in acht moet nemen, namelijk: vijf doelen, negen stappen en twaalf analyses.

Ben je benieuwd wat deze vijf doelen, negen stappen en twaalf analyses voor een optimale digitale transformatie zijn?

Ik vertel daar meer over in het zesde hoofdstuk van mijn boek Digitaal Vermogen. Dat hoofdstuk heet ‘Vijf doelen, negen stappen, twaalf analyses’. Je vindt dat hoofdstuk via de links hieronder. Je kan het nu ook beluisteren via Spotify en andere diensten, via de links hieronder.

lees hoofdstuk 6 uit Digitaal Vermogen

luister hoofdstuk 6 uit Digitaal Vermogen via Spotify

luister hoofdstuk 6 via andere kanalen


Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

You need to provide a cancel URL page in the settings

Liever een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Ook verkrijgbaar bij

bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
de boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl

Ontdek meer van Digitaal Vermogen

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie