Achtergrond: Wat betekent overname voor toekomst van VI?

Geschatte leestijd - 2 minuten

Voetbal International is trefzeker in innovatie. Dat schreef ik nog geen jaar geleden. Nu wordt bekendgemaakt dat het toonaangevende voetbalblad in zee gaat met Digital Enterprises. Wat betekent deze overname voor de toekomst van VI?

>> Luister hier naar de podcast Digitaal Vermogen

Innovatie bij VI

VI heeft – net als alle andere media – met een duidelijk probleem te kampen. Er moet gezocht worden naar een nieuw, winnend verdienmodel. Het gratis weggeven van content en leunen op advertentie-inkomsten is niet voldoende om de voltallige redactie te betalen. Tegelijkertijd heeft het blad te maken met uitdagers: andere, online media die eveneens voetbalnieuws publiceren.

Hoe VI dat aanpakte? Dat lees je in het boek Digitaal Vermogen. Het komt er op neer dat de content van VI voor een deel achter een betaalmuur is geplaatst. Eigenlijk net zoals The New York Times dat al eerder deed. Zo weet VI de relatie met zijn fans te optimaliseren en weer te groeien.

Print blijft primair

Dit vertelt de CEO van Digital Enterprises: “In onze optiek blijft print het fundament van VI. Voetbalnieuws blijft altijd populair. Online én betaalde content groeien. Wij willen VI nog beter de weg laten vinden in die digitale wereld en meer voetbalfans bereiken op eigentijdse, slimme en leuke manieren.”

Media, entertainment, dance, content, nieuwsmakers: het zijn allemaal digitale businessen geworden. Het is dan ook de vraag of het een goede strategie is om print primair te houden. In een eerder (erg interessant!) interview met een Podcast over Media gaf Pieter Zwart van VI al aan dat de gemiddelde leeftijd van de lezers van VI steeds een jaar hoger komt te liggen. “Of we moeten de volksgezondheid heel snel verbeteren of we moeten een fundamenteel probleem oplossen.” Het is de vraag of het primair houden van print dit probleem daadwerkelijk oplost. Volgens mij is het verdienmodel van de journalistiek digitaal.

Must-reads

De volgende artikelen helpen de nieuwe eigenaren van VI misschien op gang. Ook voor andere media zijn deze stukken must-reads.


Luister ook

Luister ook naar het boek Digitaal Vermogen via Spotify

Bekijk ook


Check ook

Boeken van Denis Doeland

ook digitaal te lezen bij

verkrijgbaar via scribd issuu

ook te bestellen bij

bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
de boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

2Reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie