Achtergrond: Het verdienmodel van de journalistiek is digitaal

Geschatte leestijd - 4 minuten

Een poos geleden schreef ik al dat de toekomst van Dance digitaal is. Niet alleen de vorm van entertainment is digitaal, maar ook de zakelijke componenten als omzet en waarde van Dance lopen via digitale kanalen. Hoewel we nog wel eens een papieren krant lezen, is juist de toekomst van de journalistiek digitaal. Digitale verdienmodellen zorgen ervoor dat journalistieke media winstgevend worden of blijven. Hier lees je hoe je zo’n verdienmodel kan ontwikkelen.

>> Luister hier naar de podcast Digitaal Vermogen

Digitale transformatie van media

Wie niet beter zou weten, zou denken dat nieuwsmedia al klaar zouden zijn met hun digitale transformatie. Nieuws komt tot stand dankzij een tweet, updates worden gedeeld via Facebook en via een live-verslag op een blog blijf je op de hoogte van een voetbalwedstrijd of een belangrijk overleg in de Tweede Kamer. Toch kunnen – juist – nieuwsmedia nog een wereld winnen, als ze zich verdiepen in hun digitale transformatie.

Wat hun uitdagingen zijn? Media worstelen met Facebook en Google om advertentiebudgetten te bemachtigen. Doordat je via de digitale platforms vrij gericht kan mikken op een bepaalde doelgroep, leggen de NRC’s en RTL’s van deze wereld het steeds vaker af tegen Facebook en Google. Daarnaast is nieuws overal en altijd gratis beschikbaar, dankzij NOS en NU.nl. Dat betekent dat je als nieuwsmedium moet blijven innoveren.

New York Times laat zien hoe innovatie werkt

Een van de titels die wel op tijd en op een efficiënte manier omging met innovatie, is de Amerikaanse krant The New York Times. Zo’n 8 jaar geleden lanceerde krant al digitale abonnementen. Alle andere content kwam achter een betaalmuur. Als je daar niet voor betaalde, zou je alleen het topnieuws zien. Gevolg: het aantal unieke bezoekers daalde van 20 miljoen naar iets meer dan 100.000. Best een pijnlijk resultaat.

De aanhouder wint, zo bleek maar weer eens. Uiteindelijk bleek het digitaliseren van de verdienmodellen namelijk een winnende strategie. De papieren-reclame inkomsten daalden elk jaar, evenals die van de traditionele abonnementen. Door in te zetten op een digitaal verdienmodel, is The New York Times een winstgevende krant geworden. Met de lancering deze week van de nieuwe site en app van Het Parool zie je dat ook in Nederland een dergelijke weg wordt ingeslagen. Ook in Nederland stijgt het aantal digitale abonnementen nog steeds.

Bolster maakt overzicht van digitale verdienmodellen

Bolster, een bureau dat digitale platforms ontwikkelt, heeft een mooi overzicht gemaakt van alle digitale, journalistieke verdienmodellen die het kent. In totaal somt het bedrijf maar liefst 14 (!) modellen op. Deze modellen vielen mij op:

  • Een poreuze paywall: een openbaar beschikbare site, met een ‘wegklikbaar’ verzoek om toch lid te worden;
  • Periodieke donaties: streef ernaar mensen je maandelijks te laten steunen, zodat je een maximaal rendement haalt uit een betaalmoment;
  • Trainingen en cursussen: zie jezelf niet sec als een nieuwsplatform, maar ook als een platform dat mensen met een bepaalde interesse bij elkaar brengt. Daarom zou je best wel eens bepaalde cursussen kunnen aanbieden. Frankwatching doet dit al een poos (en goed). Zo ontwikkel je in feite een nieuw verdienmodel.

Conclusie

Bolster lijkt te bewijzen: het verdienmodel ligt voor de journalistiek op (de digitale) straat! Ik hoop dat het voorbeeld van The New York Times of de nieuwe site van het Parool je inspiratie biedt. Of dat de 14 verdienmodellen van Bolster je op gang helpen.

In elk geval geldt: je moet de juiste digitale strategie ontwikkelen, die erop gericht is om een plek in het ecosysteem te vinden. Ook het ontwikkelen van een digitale mindset is een van de aanbevelingen. Gebruik tot slot de vijf doelen van het Business Acceleration Framework, zodat je ook als nieuwstitel een nieuw verdienmodel kunt ontwikkelen dat winst voor jouw business genereert.


Check ook

Luister ook naar het boek Digitaal Vermogen via Spotify
bestel hier de hardcover versie van Digitaal Vermogen
bestel hier de digitale versie van digitaal vermogen

Wil je liever een paperback?

→ Bestel via de site
→ Bestel via BOL.com
→ Bestel via Bruna
→ Bestel via Managementboek

ook verkrijgbaar bij

verkrijgbaar bij bol bruna en managementboek
verkrijgbaar bij Scheltema AKO

ook digitaal te lezen bij

verkrijgbaar via scribd issuu

Andere relevante uitgaven

Boeken Denis Doeland

Liever een gratis eBook? Check ook vanAnaloognaarDigitaal.nu en EDMendedigitalewereld.nl

Supporters Digitaal Vermogen
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie