Achtergrond: 3 Netflix-must sees over data

Geschatte leestijd - 3 minuten

Wil jij je kennis over data en online marketing bijspijkeren, maar heb je geen zin om een dik boek of taaie vakliteratuur door te ploeteren? Dan heb ik goed nieuws. Op Netflix zijn drie video’s te zien – video’s die je niet mag missen – en je een en ander kunnen leren.

>> Luister hier naar de podcast Digitaal Vermogen

1: The Great Hack

The Great Hack is een Netflix-documentaire over een van de grootste schandalen van onze tijd: de manier waarop de Brexit- en Amerikaanse presidentsverkiezingen werden beïnvloed door Cambridge Analytica. Volgens mij toont de documentaire aan hoe krachtig het advertentie-ecosysteem van Facebook is. Tegelijkertijd is het gebrek aan digitale kennis bij de controleurs van Facebook schrijnend.

Deze docu leert ons:

  • De AVG lost een concreet probleem op;
  • Facebook heeft een bijzonder sterk advertentie-ecosysteem;
  • Er is een gebrek aan kennis digitale wereld.

Hier zie je de trailer van de docu.

2: Prediction By The Numbers

Algoritmes bepalen welke boodschappen je ziet in je timeline, welke aanbiedingen je voorgeschoteld krijgt in online advertenties en soms zelfs ook wat producten in de supermarkt kosten. Deze Netflix-docu, Prediction By The Numbers, geeft een helder en geschiedkundig overzicht van de mogelijkheden van algoritmes en voorspellingen aan de hand van cijfers.

Waarvoor algoritmes op dit moment onder meer voor gebruikt worden, zijn:

  • Het voorspellen van het weer – en extreme klimaatomstandigheden, zoals stormen;
  • Het voorspellen van verkiezingsuitslagen (‘de polls’);
  • Het opstellen van de beste spelers in een potje American Football. Zie ook de film Moneyball over de succesvolle coach die zich liet inspireren door cijfers, in plaats van vooroordelen en onderbuikgevoelens;
  • Het bepalen van diagnoses.

Hier vind je de trailer van de docu.

3: Black Mirror met Miley Cyrus

Black Mirror is een gigantisch succes. De dystopische serie (een wereld waarin angsten waarheid worden) behandelt de mogelijkheden van technologie – en onze ongemakkelijke houding ten opzichte van die mogelijkheden.

Miley Cyrus speelt een labiele popster in de aflevering ‘Rachel, Jack and Ashley Too’, de derde aflevering van het laatste Black Mirror-seizoen. Ze wil zich uit haar keurslijf loswrikken en artistiek andere wegen verkennen, tot groot afgrijzen van haar geldbeluste entourage. Dat doet denken aan, inderdaad, Miley Cyrus zelf. Laten we geen spoilers weggeven. Maar het is niet moeilijk om je een wereld voor te stellen waarin een artiest plaats moet maken voor een hologram. Wat de aflevering van de serie laat zien: de relatie met fans is goud waard.


Hier vind je de trailer van deze Black Mirror-aflevering.

Luister ook

Liever luisteren naar de posts van Digitaal Vermogen?
Check dan wekelijks deze playlist

Luister ook naar het boek Digitaal Vermogen via Spotify

Check ook

Boeken van Denis Doeland

ook digitaal te lezen bij

verkrijgbaar via scribd issuu

ook te bestellen bij

bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
de boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl

Plaats jouw reactie