Achtergrond: Hoe ziet het culture leven eruit na corona?

culturele leven

Geschatte leestijd – 3 minuten

Hoe ziet het culturele leven is straks uit? Nederland beweegt zich vandaag verder uit de lockdown. De eerste festivals vinden straks weer plaats, clubs gaan weer open en ook musea en theaters kunnen weer bezocht worden. Hoe ziet de cultuursector en het culturele leven eruit na corona?

>> Luister hier naar de podcast Digitaal Vermogen

Het culturele leven na corona

“Corona en de betekenis van het culturele leven. Wat als de pandemie voorbijgaat, en wat als ze blijft?” Dat is de naam van het SCP-rapport waarin deze vraag beantwoord wordt. Het rapport kwam uit in november 2020, maar biedt nog steeds interessante inzichten. Zo worden er voorspellingen gedaan van het culturele leven na corona:

“Enerzijds kan er meer cultuurbezoek zijn na corona; de stijging kan zijn veroorzaakt doordat mensen hebben ervaren hoe het is om het te moeten missen, of tijdelijk zijn doordat mensen in reactie op de ‘culturele onthouding’ de eerder gemiste bezoeken willen compenseren. Anderzijds kan een gewenning aan culturele thuisconsumptie in de vorm van streaming van voorstellingen op podia leiden tot enige vraaguitval. Ook kan een blijvende beduchtheid voor het virus de toeloop remmen, met name van oudere cultuurbezoekers. Mogelijk van nog groter belang dan ontwikkelingen aan de vraagkant zijn echter ontwikkelingen aan de aanbodkant. Cultuurbezoek veronderstelt namelijk dat er iets te bezoeken valt.”

SCP rapport “Corona en de betekenis van het culturele leven. Wat als de pandemie voorbijgaat, en wat als ze blijft?”

Halen bezoekers de gemiste cultuurbezoeken van de cultuursector in na corona? Of blijven we uit angst om besmet te worden toch liever thuis? Samen met Marcel Pantera deed ik onderzoek naar de manier waarop festival- en club-bezoek eruitziet na corona. Pantera stelt dat er vijf type bezoekers zijn, waarvan de angstige (‘ik blijf liever thuis’) er eentje is. Hier lees je welke vijf types bezoekers er zijn.

Digitale beschikbaarheid van muziek

Het rapport beschrijft niet alleen de manier waarop podia en organisatoren zich staande kunnen houden tijdens en na corona, ook het verdienmodel van artiesten ligt onder de loep: “Hoe groter de afhankelijkheid van publieksinkomsten – overigens al langere tijd een van de doelstellingen in het cultuurbeleid – hoe harder de klap aankomt dat die inkomsten door corona wegvallen. In een zaal als Ziggo Dome, bijvoorbeeld, zijn concerten pas rendabel bij een gemiddelde bezetting van twee derde van de capaciteit (Spel et al. 2020c). Met de digitale beschikbaarheid van hun muziek vormden in de popmuziek optredens al geruime tijd weer de belangrijkste bron van inkomsten van artiesten.”

Artiesten veronderstellen vaak dat inkomsten uit optredens hun primaire verdienmodel is. Ten onrechte. In feite is streaming het primaire verdienmodel van artiesten, omdat dat de manier is waarop de fan-relatie ontstaat en optimaal blijft. Wie zich blindstaart op festival-optredens en daarvan afhankelijk wordt, heeft het verdienmodel niet op orde. Dat kan beter en slimmer, bewijst ook Hardwell. Zijn business groeide – terwijl hij stopte met optreden.

Flinke vraag naar events na corona

“Een meerderheid van 60 procent van het potentiële publiek zou blijkens een enquête (op basis van zelfaanmelding) niet willen wachten op een vaccin alvorens weer een event te bezoeken (Doeland 2020). Dat duidt op een flinke vraag naar evenementen, die bij een langer aanhoudende corona-crisis echter blijvend met de afstand-restricties te maken hebben. Deze houding kan jongeren ook vatbaar maken voor de verlokkingen van illegale events”, zo meldt het rapport.

Die verlokking van illegale events bleek wel aanwezig tijdens de lockdowns: meermalen werden er illegale feesten opgerold. Wat valt je op aan bovenstaand citaat? Het SCP-rapport citeert het corona-onderzoek dat ik deed. Hieruit blijkt niet alleen dat zestig procent niet zou willen wachten op een vaccin, maar zijn er ook andere interessante post-corona bevindingen:

  • Ongeveer de helft van de respondenten (46 procent) denkt dat alles niet meer wordt zoals het was;
  • Voor 44 procent van de respondenten is de beleving van uitgaan veranderd;
  • 49 procent van de respondenten is van mening dat het uitgaan voor hun omgeving en bij hun vrienden is veranderd;
  • Bij 1 op de 3 respondenten zal het coronavirus van invloed zijn op de keuze voor het festival waar ze heen gaan;
  • 81 procent van de respondenten geeft aan gewoon weer naar een festival te gaan zodra het mag;
  • Voor driekwart van de respondenten maakt de grootte van het festival niet uit.

Benieuwd geworden? Hier lees je meer over dit post-corona onderzoek.

De komende tijd blijven we kijken of bovenstaande zaken bevestigd worden. Wordt vervolgd …

Lees hier over de visie van Denis Doeland

Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

You need to provide a cancel URL page in the settings

Liever een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek

Plaats jouw reactie