Achtergrond: 7 innovatietrends in de entertainmentindustrie

Geschatte leestijd – 3 minuten

Welke innovatietrends binnen de entertainment zijn er? Dat ontdek je hier. Startup Insights deed onderzoek onder meer dan 800 startups en ontdekte zeven innovatietrends voor de entertainmentindustrie. Dit zijn de innovatietrends entertainmentindustrie!

>> Luister hier naar de podcast Digitaal Vermogen

Alle innovatietrends op een rij

We hebben alle innovatietrends van de entertainmentindustrie op een rij gezet.

VR

Het is niet verwonderlijk dat de entertainmentindustrie een van de grootste voorlopers is op het gebied virtual reality. Denk aan games en films waarbij deze technologie al wordt toegepast. VR is altijd al gehyped als het next big thing, maar lijkt zijn belofte steeds meer in te lossen. Zou de corona-periode – waardoor reizen zo goed als onmogelijk werd – hier invloed op hebben gehad?

AR

Augmented Reality is een andere innovatie, waarbij de liveweergave wordt aangevuld met sensorische input zoals geluid, video, grafische afbeeldingen of zelfs GPS-gegevens. Dat biedt buitengewone kansen voor onder meer de gaming- en film-/tv-industrie. Voorspeld wordt dat AR onderdeel zal gaan uitmaken van het dagelijks leven van de consument. Zagen we al een voorproefje tijdens de Pokemon Go-hype?

AI

Dankzij kunstmatige intelligentie wordt het mogelijk om – op basis van bestaande films, liedjes of andere content – nieuwe content te maken. Zoals Nirvana-liedjes. Ook kan AI inmiddels voorspellen of een film een flop of een succes wordt. Deze innovatie maakt de entertainmentindustrie een stuk effectiever.

Gecureerde content

Er is veel meer content beschikbaar en consumenten zijn in staat om zelf – met een paar muisklikken – content te maken en delen. Algoritmes maken het mogelijk om gepersonaliseerde content samen te stellen. De opkomst van gecureerde content zal het content-landschap in de nabije toekomst aanzienlijk veranderen, zo luidt de verwachting.

3D/4D

Hoewel 3D nog niet doorgebroken is bij de massa, is deze technologie al erg populair in films en games. Dat lijkt veelbelovend. 3D-technologie vond al zijn weg naar bioscopen over de hele wereld en bereidt het publiek voor op de volgende stap in digitaal entertainment: 4D. Met deze innovatie krijgen kijkers toegang tot gebeurtenissen alsof ze er zelf zijn, en worden ze een deel van de wereld die voor hen verschijnt. Welke impact zal covid op deze innovatie hebben?

Bewegingen herkennen

Sinds het mogelijk is om menselijke bewegingen te herkennen en te interpreteren, is het mogelijk om de interactie en controle van een computersysteem te organiseren zonder fysiek contact. Door de interactie van mens en machine te synchroniseren, is gebaren-besturing in staat om onder andere dans-, muziek- en bewegingsregistratie te combineren. Deze technologie wordt onder meer gebruikt om digitale displays en elektronische muziek te genereren.

Drones

Drones hebben hun voordelen al bewezen in de entertainmentindustrie, doordat ze locaties en hoogten kunnen bereiken die menselijke cameramannen niet kunnen bereiken. Ook worden de onbemande vliegtuigen ingezet bij bijvoorbeeld live-evenementen. Drones worden niet alleen gebruikt om beeldmateriaal te schieten, maar ook voor promotionele doeleinden. Door drones bijvoorbeeld uit te rusten met LED’s en ze te gebruiken als vliegende reclameborden.

Streaming

Sinds live streaming beschikbaar is op alle grote sociale netwerken, draagt het in grote mate bij aan aan de groei van marketing-inspanningen rondom entertainment. Dat komt mede doordat we beschikken over snellere netwerken en verbeterde schermresoluties. Merk op: niet alleen live voetbalwedstrijd worden gestreamd, maar ook online games. Men profiteert van de vele vormen van digitaal entertainment en wordt uiteindelijk deelnemers in plaats van kijkers. Niet voor niets is e-Sports zo’n groeimarkt.

Subscriptions

Subscription Video On Demand, of SVOD, is enorm populair onder het publiek. We herkennen de opkomst van onder andere Netflix, Amazon Prime Video en Videoland. Deze ontwikkeling zal zich voortzetten. SVOD, dat tv en film inhaalt, is een premium distributieplatform dat bestaat naast bestaande diensten en distributiepartners. Ook traditionele entertainment-platforms, zoals bioscopen, culturele evenementen en concerten, hebben het Subscription on-Demand als bedrijfsmodel aangenomen.

Tot slot innovatietrends entertainmentindustrie

Innovatietrends volgen elkaar op. Het inzicht binnen de entertainment evolueert. Wat denk jij, zijn dit alle innovatietrends die relevant zijn voor de entertainmentindustrie? Of zijn er ontwikkelingen die je mist? Laat gerust een comment achter.


Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

You need to provide a cancel URL page in the settings

Liever een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie