Achtergrond: NFT’s en de Metaverse versterking voor het digitaal vermogen

NFT de Metaverse

Geschatte leestijd – 5 minuten

NFT en de Metaverse. Dé trends waar elke marketeer, ondernemer, influencer, sporter of artiest op wil inspelen zijn de NFT en de Metaverse. Hoe zorg je ervoor dat je deze nieuwe innovaties ten volste benut? Ontdek in dit stuk hoe NFT’s en de Metaverse je bedrijfswaarde verhogen.

>> Luister hier naar de podcast Digitaal Vermogen

NFT als nieuwste innovatie

Nog eventjes: wat is een NFT ook alweer? NFT’s zijn Non-Fungible Tokens; unieke en op de blockchain geregistreerde tokens, net zoals andere cryptocurrencies. De blockchain is een ‘digitaal grootboek’ waar gegevens niet centraal, maar decentraal worden opgeslagen. Wordt er een valuta (zoals een NFT of Bitcoin) verhandeld? Dan ‘stemt’ iedereen die op zo’n blockchain is aangesloten ermee in dat er een nieuwe eigenaar ontstaat.

NFT’s zouden de wereld kunnen veranderen. Ze kunnen Spotify ontwrichten, omdat de muziekrechten op een andere manier georganiseerd zouden worden. Nederlandse ondernemers bedachten een blockchain-game en geloven dat dit de game-industrie zou veranderen. Er zijn daarbij talloze NFT-voorbeelden uit de kunstwereld, maar de bekendste is toch de Amerikaanse kunstenaar Mike Winkelmann, aka Beeple. Hij zette als eerste een digitaal kunstwerk als NFT te koop en dat leverde zo’n 58 miljoen euro op. NFT’s zorgden ervoor dat Gary Vaynerchuk in 24 uur zo’n 1 miljoen boeken kon verkopen. Wie 12 boeken pre-orderde van Gary’s laatste boek, kreeg namelijk een NFT. En had ik al verteld dat er journalisten zijn die hopen of geloven dat NFT’s de journalistiek gaan redden? Nog maar te zwijgen over dj’s en NFT’s.

NFT als nieuw verdienmodel

Ik heb goed nieuws en slecht nieuws over Non-Fungible Tokens. Het slechte nieuws: NFT’s gaan je niet rijk of succesvol maken, als de fan-relatie niet op orde is. Wie een boek, album of artikel aan de man (m/v) wil brengen, moet ervoor zorgen dat de relatie met zijn/haar doelgroep op orde is. Een NFT is niets anders dan een werk in limited edition, net zoals er van sommige schilderijen of prenten maar een beperkt aantal zijn gemaakt.

Net zoals een schilderij, krijgt een NFT geen waarde door de beperkte oplage. Er zijn immers ook maar een beperkt aantal schilderijen van Herman Brood, maar die zijn minder waard dan een Van Gogh. Met andere woorden: ook NFT’s zijn onderhevig aan de wetten van de relatie-economie. Wie zijn fan-relatie op orde heeft, heeft er met NFT’s een nieuw verkoopkanaal bij. Kijk maar de Nederlandse dj Don Diablo. Naast dj is hij inmiddels ook kunstenaar.

Een NFT dient de vijf doelen

NFT’s dienen vooral een van de vijf doelen van het Business Acceleration Framework; de zogenoemde Business Activatie. Dit doel draait om het vinden van nieuwe verdienmodellen. Denk bijvoorbeeld aan de introductie van een volwassen eCommerce-afdeling, digitale exploitatie van content via videodiensten of andere verdienmodellen.

Veel organisaties hebben moeite met digitalisering. Dat blijkt wel uit de prestaties van hun websites en social media. Een echte digitale visie ontbreekt in die gevallen. Bij veel organisaties ontbreekt de context in data. Het sturen aan de hand van de vijf doelen uit het Business Acceleration Framework biedt uitkomst. Naast Business Activatie, zijn de vijf doelen het verhogen van de merkwaarde, de merkreputatie verbeteren, de marketing efficiënter maken en de primaire verdienmodellen versnellen.

Metaverse als nieuwe innovatie

Een andere trend van dit moment: de Metaverse. Is dit nou het beloofde land in de digitale wereld? Het op twee na grootste muziekbedrijf, Warner Music Group, heeft aangekondigd een muzikaal themapark te bouwen in de Metaverse. Nadat talloze liveshows gecanceld werden door de pandemie, zouden VR en AR het ticket kunnen zijn voor artiesten om verloren inkomsten terug te verdienen. De muziekindustrie staat voor een grote verschuiving, nu immersieve technologie fans dieper in virtuele werelden brengt.

Nog even: wat is de Metaverse? Het wordt gedefinieerd als ‘een collectieve, virtuele, gedeelde ruimte’ waar fysieke en digitale realiteit samenkomen en virtueel verbeterd worden. Het gaat om een omgeving die constant in ontwikkeling is en die onafhankelijk van de gebruikte apparatuur, zoals tablets of vr-brillen, toegang geeft tot allerlei ‘meeslepende’ ervaringen. Over vier jaar zal een kwart van de bevolking minimaal een uur per dag in de Metaverse doorbrengen, voorspelt onderzoeksbureau Gartner. Dat doen ze voor werk, winkelen, onderwijs, sociale contacten en amusement.

Metaverse als nieuw kanaal

De Metaverse lijkt steeds populairder te worden. Vastgoed, digitaal land in de Metaverse, wordt daardoor steeds duurder. Het goedkoopste perceel is momenteel geprijsd op 19.000 dollar; een ander perceel werd vorig jaar verkocht voor 4,3 miljoen dollar. Warner, The Weeknd, Justin Bieber en Tencent Music Entertainment investeerden vorig jaar in 30 miljoen dollar in startup Wave, een platform dat virtueel entertainment van grote namen wil aanbieden.

Waar publiek is, zijn kansen. Ontwikkelaars verwachten dat de Metaverse meer mogelijkheden biedt voor het genereren van inkomsten. Is dit de oplossing voor de inkomsten die artiesten zijn misgelopen tijdens de pandemie?

Metaverse als onderdeel funnel

Nogmaals: ik heb goed nieuws en slecht nieuws. De Metaverse gaat je niet rijk maken, maar biedt wel kansen. De Metaverse is niet het beloofde land, maar een nieuwe plek in de digitale wereld die artiesten nieuwe kansen biedt. Wie gouden bergen belooft of verwacht, komt bedrogen uit. De Metaverse is een nieuwe plek waar mensen samenkomen, net zoals Instagram zo’n nieuw kanaal was. Het draagt er dus aan bij dat meer mensen met een merk of organisatie bekend raken en versterkt daarmee de ‘bovenkant van de funnel’:

Deze vijf metrics geven antwoord op onderstaande vragen:

  • Acquisition (Acquisitie) — Hoe vinden klanten de digitale kanalen van een merk of bedrijf?
  • Activation (Activatie) — Hebben klanten een positieve eerste ervaring en zijn ze bereid iets voor het merk of bedrijf te doen?
  • Retention (Retentie) — Komen klanten terug op de digitale kanalen of bij een verdienmodel?
  • Revenue (Inkomsten) — Vanuit welk deel van de customer journey wordt er geld verdiend?
  • Referral (Doorverwijzing) — Verwijzen klanten andere klanten binnen de kanalen door?

Deze funnel werkt als volgt. Bij elk ‘stapje’ dat iemand naar beneden zet, is er een risico dat hij of zij afhaakt. Immers: niet iedereen die van jouw bedrijf hoort, wordt uiteindelijk klant en niet elke klant tipt jouw bedrijf bij andere potentiële klanten. Hoe meer bedrijven inzetten op het vullen van de ‘bovenkant’ van de funnel, hoe groter de kans is dat het Digitaal Vermogen groeit. De Digitaal Vermogen Funnel laat zich op onderstaande manier weergeven.

De Digitaal Vermogen Funnel

Nieuwe innovaties, oude regels

Wie bovenstaande ontwikkelingen tot zich door laat dringen, kan maar één conclusie trekken. Het maakt niet uit welke innovaties ons de komende jaren te wachten staan – of het nou de Metaverse, NFT’s, AI, IoT, VR of AR zijn of al deze innovaties. Telkens moeten we ons de vraag stellen welke impact dit heeft op de vijf doelen uit het Business Acceleration Framework.

In dat opzicht zou je kunnen stellen: er zijn telkens nieuwe innovaties, maar de regels van het spel veranderen niet. Dat spel wordt als volgt gespeeld (en gewonnen). Zorg dat je zoveel mogelijk geoptimaliseerde fan-relaties weet te realiseren. Dat zorgt voor een hogere merkwaarde, maakt het mogelijk om huidige verdienmodellen te versnellen en maakt nieuwe verdienmodellen kansrijk. Daardoor neemt de merkwaarde toe en dat zorgt ervoor dat je business meer waard wordt. Zo simpel kan het zijn.


Meer over de visie van Denis Doeland

Lees hier over de visie van Denis Doeland

Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

You need to provide a cancel URL page in the settings

Liever een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek

Plaats jouw reactie