Hoe ‘robotrapper’ FN Meka een platendeal tekende

Geschatte leestijd - 3 minuten

Al een langere tijd luisteren we naar tracks van virtuele artiesten. Denk bijvoorbeeld aan de wereldberoemde band Gorillaz eind jaren ’90. Toch springen door de razendsnelle ontwikkelingen op het gebied van AI en digitalisering steeds meer nieuwe ‘robot-artiesten’ in het oog bij het publiek en platenlabels. In dit artikel lees je hoe FN Meka een platendeal tekende.

FN Meka: de rappende cyborg

FN Meka is een AI-driven artist. Dit betekent dat de kunstmatige intelligentie de teksten en muziek maakt. Alleen zijn stem wordt nog door een mens ingezongen. Met maar liefst 10 miljoen volgers op TikTok, 325 duizend maandelijkse luisteraars op Spotify én 185 duizend volgers op Instagram is FN Meka een serieuze artiest.

Het is dan ook niet gek dat Capitol Records de cyborg graag wilde signen. Volgens de executive vice president van Capitol Records, Ryan Ruden, is FN Meka het schoolvoorbeeld van de samenkomst van technologie, muziek én gaming. Ruden kijkt dan ook vol optimisme naar de toekomst van dit soort artiesten.

Virtuele collega’s

Er zijn nog genoeg voorbeelden te noemen van soortgelijke digitale muzikanten. Zo investeert Universal Music Group in een NFT-band genaamd KINGSHIP, heeft Warner Records een deal gesloten met virtuele K-Pop band aespa én is Lil Miquela met haar 3 miljoen volgers een hit op Instagram.

Ook in de wereld van gaming en in de Metaverse lijkt er ruimte te zijn voor digitale artiesten. Sony Music test de populariteit van virtuele versies van real-life muzikanten in de enorm populaire game Roblox. In de Metaverse is het mogelijk al zwemmend los te gaan tijdens een pool party van Jason Derulo.

Conclusie

De vraag lijkt niet óf virtuele artiesten definitief doorbreken maar eerder wanneer ze dat doen. Digitale landschappen als sociale media, de Metaverse en games zijn geschikte omgevingen waar rappende cyborgs en zingende robots kunnen excelleren. Door de combinatie van fantasie, AI en muzikaliteit is the sky the limit. Toch zullen ook virtuele artiesten een digitale strategie moeten ontwikkelen. Deze strategie is gek genoeg in de basis gelijk aan die van analoge artiesten.


Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

QR Maandelijkse Donatie
Liever met iDeal/PayPal betalen of een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie