Waarom een Nederlands muziekfonds Sinatra’s hits in handen heeft

Geschatte leestijd - 4 minuten

Er zijn maar weinig stemmen zo herkenbaar als die van Frank ‘The Voice’ Sinatra. De Amerikaanse zanger uit de jaren ’60 heeft meerdere hits op zijn naam staan. Deze hits zijn onlangs overgenomen door een Nederlands muziekfonds. In dit artikel lees je er meer over.

Muziekfonds Pythagoras

Het Nederlandse beleggingsfonds Pythagoras Music Fund heeft de rechten verworven van de Barton Music-catalogus, waaronder hits van legendarische artiesten als Frank Sinatra en Dean Martin. De catalogus omvat in totaal 356 composities uit de Great American Songbook en negentien originele opnames, waaronder uitvoeringen van Sinatra zelf. De overnamesom is niet bekendgemaakt, maar volgens bronnen ligt deze net boven 10 miljoen euro.

Achter deze overname zit een team van bekende Nederlandse muziek-professionals zoals hitcomponist John Ewbank en voormalig Buma/Stemra-topman Hein van der Ree. De aankoop van de Barton-catalogus is niet de eerste die het Nederlandse muziekfonds doet. Eerder tikten Pythagoras Music Fund al de rechten van Willem van Kooten op de kop. Hieronder vallen bekende bands als Shocking Blue, Focus en Golden Earring.

Digitaal waardevol

Hoewel de meeste hits uit de catalogus 60 tot 70 jaar oud zijn, lijkt de muziek nog springlevend. Op Spotify luisteren maandelijks ruim 12 miljoen mensen naar Sinatra. Michiel Boere, mede-initiator van het muziekfonds, ziet nog voldoende belangstelling voor de sound van ‘The Voice’: “Alleen al streaming zorgt voor autonome groei”. Voor elke stream op Spotify of TikTok krijgt Pythagoras Music Fund een klein bedrag. En gezien de mateloze populariteit van die twee platforms, zal dat naar verwachting flink oplopen.

Het Nederlandse muziekfonds is niet de enige die weet welke waarde ‘oude’ muziek heeft in het digitale tijdperk. Andere wereldberoemde acts zoals Bob Dylan, Neil Young en Fleetwood Mac verkochten hun muziekrechten al voor honderdmiljoenen dollars aan externe partijen. Volgens Michiel Boere van het muziekfonds Pythagoras is dit een investering voor de lange termijn. Zo gaat het repertoire van Sinatra nog zeker 40 tot 45 jaar mee.

Conclusie

Het kopen van muziekrechten geldt voor Pythagoras Music Fund als een investering voor de lange termijn. Het muziekfonds weet met deze aankoop goed in te spelen op de ontwikkelingen omtrent Spotify en TikTok. Nu nog een adequate digitale strategie om de rechten optimaal te laten renderen. Het Business Acceleration Framework helpt daarbij. Hier kun je 15 tips vinden om rechten te laten renderen en het digitaal vermogen te vergroten.


Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

QR Maandelijkse Donatie
Liever met iDeal/PayPal betalen of een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


Kijk ook

Onze virtuele assistente legt uit wat Digitaal Vermogen is
>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie