Achtergrond: Impact van coronavirus zal nog jaren merkbaar zijn

Geschatte leestijd – 5 minuten

Yuri van Geest sprak op 10 maart 2020 tijdens een besloten evenement voor organisatoren van dancefestivals in het Soho House Amsterdam over de impact van het coronavirus op dance en festivals. Yuri van Geest zijn verwachtingen, voorspellingen en tips lees je in dit verslag of kun je beluisteren in de podcast.

>> Luister hier naar de podcast Digitaal Vermogen

Onderschat impact van coronacrisis niet

Corona is veertig keer dodelijker dan andere virussen. Daarbij zijn er meer mensen besmet dan het aantal mensen dat nu aangeeft besmet te zijn. Het virus moet niet onderschat worden, stelt Van Geest dan ook. Sequoia, een toonaangevend VC-fonds, verwacht dat de impact van het virus nog drie jaar merkbaar zal zijn. Het gaat hierbij niet alleen om de medische gevolgen, maar met name om de economische gevolgen. Zowel het aanbod als de vraag-kant van de economie worden wereldwijd geraakt.

Van Geest verwacht een consolidatie. “Er komt een shake out. Bedrijven die inzetten op relatie-management zullen een voorsprong hebben op de rest. Je merkt dat er minder geĆÆnvesteerd wordt in innovatie, zodat er kosten bespaard worden. Veel bedrijven belanden nu eerst in een survival modus.”

Events gaan online

Wat betekent deze nieuwe realiteit voor festivals? “Er zal een tekort zijn aan bepaalde producten. Ook zal er minder vraag zijn naar tickets, want Nederland zal (net als ItaliĆ«) in lockdown gaan. Veel offline events zullen online gaan, via webinars of andere initiatieven. Daarvoor krijg je een lagere fee, maar is het zaak om in te zetten op schaal. De waarde van Slack en Zoom is niet voor niets flink gestegen: er zijn kansen in deze markt.”

Impact quantum computing en AI

Van Geest noemt twee technologieĆ«n die een gigantische impact gaan hebben. Allereerst is dat quantum computing. “We zaten allereerst in een lineaire wereld: 1, 2, 3, 4. Daarna kwam er een exponentieel wereld, denk maar aan de manier waarop het c-virus zich verspreidde: 1, 2, 4, 8. Nu gaan we naar een quantum-wereld: dat is exponentieel op exponentieel. Dankzij deze technologie kan je veel meer data verwerken. China en de VS zijn ze hier al mee bezig.” Dit biedt mogelijkheden op het gebied van crowd-control en het voorspellen van het weer. Er kan immers meer real-time data, data van derden en eigen data, verwerkt worden dankzij quantum computing.

Ook AI zal een grote impact hebben. Zelflerende software leert patronen te herkennen in data. “Dat valt toe te passen in marketing, sales, chatbots, voice maar ook bijvoorbeeld in HR. Je selecteer mensen op basis van AI en dat scheelt zo de helft van de kosten. Denk ook aan AI die muziek maakt. Kunstmatige intelligentie zal in veel vakgebieden toegepast worden.”

Menselijke waarden steeds belangrijker

Omdat organisaties steeds meer afhankelijk worden van algoritmes, worden menselijke waarden steeds belangrijker. “Technologie lost steeds meer problemen op. De skillset van de rechter hersenhelft wordt daarom steeds belangrijker. Denk aan nieuwsgierigheid, verbeeldingskracht, verbinden, leren om te (ont)leren en het tonen van veerkracht. Er zullen immers meer black swan’s (onvoorspelbare of onverwachte gebeurtenissen) zoals deze pandemie voorkomen. Ook emotionele intelligentie, fysieke interactie, gevoel voor schoonheid en interculturele communicatie zullen steeds belangrijker worden.”

“Mensen zijn het beste in mens zijn. Daarom gaan we samenwerken met AI en technologie en ons vooral richten op de leukere aspecten van werk: creativiteit, conceptueel denken, speels zijn. Het kind dat in ons schuilt, wordt daarom steeds belangrijker.” In lijn met het toenemende belang voor menselijke waarden, voorspelt Van Geest de Festivalization of Organizations. “De waarden van festivals worden steeds meer een voorwaarde voor organisaties. Ze moeten leren om vanuit purpose, community en een cultuur te handelen.”

Nieuwe technologieƫn op festivals

Van Geest stelt dat mensen deels lichtwezens (biofotonica) zijn. “We stralen licht uit en dat kunnen we meten, we communiceren ook via licht. Dit biedt op termijn meer dan fantastische mogelijkheden voor het publiek van festivals en feesten. Letterlijk meer spiritueel.”

Ook telepathie is een technologie die we op lange termijn mogen verwachten. “Technisch wordt het mogelijk om gedachten, op rudimentair niveau, met elkaar te delen. Nanotechnologie is eveneens in opkomst. Er komen solar nanocoatings, die 50 keer goedkoper zijn dan de huidige zonnepanelen. Die coatings stoten ziektes en bacteriĆ«n af. Het helpt om festivals beter, goedkoper en veiliger te maken.”

yuri van geest
Also read: Covid-19 or Corona: diagnosis, (conscious) solutions and systemic implications for us all

Ecosysteem-benadering

Een tijd lang werd de flexibele schil van organisaties groter. Bedrijven wilden zich profileren als een platform. “Nu zie je de stap naar platforms op platforms en ecosystemen. De gedachte van ecosystemen is interessant, want daardoor gaan organisaties samenwerken met allerlei belanghebbenden binnen en buiten hun sector, met concurrenten en met overheden. Ze willen totaaloplossingen aanbieden voor consument. Dat vraagt om een meer conceptuele manier van denken.”

Voor de festivalindustrie betekent dat twee zaken. “Waar je voorheen een festival organiseerde, probeer je er nu voor te zorgen dat bezoeker zichzelf kunnen ontdekken. Dat vraagt om een andere benadering en samenwerkingen. Ook gaan festivals samenwerken met partijen die ze in staat stelt om quantum-analyses te laten draaien. De vraag is: hoe zet je zo’n samenwerking op en hoe bescherm je de data van jouw organisatie?”

Nieuwe vorm van leiderschap

Om mee te kunnen doen in deze ecosysteem-benadering, is een nieuwe vorm van leiderschap nodig. “Het oude leiderschap was top-down. Daarna kwam er horizontaal leiderschap: open, kwetsbaar, samenwerken, vragen stellen, iedereen betrekken. Dat werkt alleen in trage omgeving en mist wendbaarheid. Het nieuwe leiderschap zal een combinatie van beiden worden: initieel veel luisteren en vragen. Daarna komen we bij een punt dat experts een besluit nemen, mensen daar iets van mogen vinden, maar ze het oordeel wel moeten navolgen in hun daden.”

De huidige systemen lopen vast en vinden geen oplossing voor problemen rondom het onderwijs, zorg, politie en wonen, omdat er nog niet holistisch gedacht wordt. Volgens Van Geest is het nodig om oude paradigma’s en denkbeelden los te laten. “Het probleem is niet alleen het gebrek aan inzicht in nieuwe technologieĆ«n, maar ook een benadering die te rationeel is en draait om het afdekken van risico’s. De individualistische benadering moeten we loslaten. Een holistische impact houdt rekening met alle factoren. Benader het coronavirus bijvoorbeeld niet alleen met oog op de economie, maar ook op het klimaat en de gezondheid.”

Nieuwe generatie

Meer dan missie of visie, wordt de purpose belangrijk voor organisaties. “Waarom bestaat jouw organisatie? De nieuwe generatie, generatie Z, gaat dat belangrijker vinden. Er zijn steeds meer purpose-gedreven organisaties. Zij zijn authentiek, transparant, willen impact hebben of iets terugdoen voor de lokale community. Alibaba is een goed voorbeeld: het bedrijf neemt 50.000 mensen aan tijdens de corona-crisis, zodat het effect van de crisis minder heftig is. Zo doe je iets terug voor de gemeenschap, dat is die holistische blik.”

Milennials zijn de ego-generatie, die willen disrupten. De generatie daaronder, 20 jaar en jonger, zijn de kunstenaars. “Ze geloven in netwerken, duurzaam, vegan, leven meer in lijn met natuur, tribalisme en het universum. Dance kan daarop inspelen: je voelt je op een festival verbonden met jezelf, daarna met elkaar en daarna met de natuur en het universum. Doordat de muziek langzamer wordt (het aantal BPM’s daalt ) ontstaat er ruimte om naar binnen te gaan. Tribalisme zorgt ervoor dat je openstaat voor natuur en het universum. Daar komt dan ook meer waardering voor. De ruimte-economie zal exploderen, daarom worden de principes van het universum steeds belangrijker bij festivals. Stel jezelf de vraag: staat de mens centraal, of de natuur en het universum? Is het festival klimaat-neutraal of geeft het ook iets terug aan de natuur? Dat regeneratieve aspect, denken vanuit een purpose en samenwerken, worden ook voor festivals belangrijker.”

Conclusie

De coronacrisis zorgt ervoor dat organisaties weer het vertrouwen en de loyaliteit van fans en bezoekers moeten verdienen. “Loyaliteit gaat uit naar organisaties met authenticiteit, openheid en (consistente) kwaliteit. In tijden van crisis maken mensen scherpere keuzes. Er komt dus een shake out, waardoor de kwaliteit van relaties steeds belangrijker wordt. Deze corona-crisis heeft een gigantische impact en zal ook de aanstaande systeemverandering versnellen. Dat maakt me op korte termijn pessimistisch, maar op middellange termijn optimistisch. Hopelijk zorgt het voor de nodige innovaties, niet alleen op technologisch gebied.”

* Yuri van Geest is een toonaangevende denker uit Nederland. Hij is initiatiefnemer van de Singularity University Benelux (denktank van NASA en Google), bestseller auteur met zijn boek ExponentiĆ«le Organisaties (waarvan er meer dan 300.000 stuks zijn verkocht) en veelgevraagd spreker en denker ā€“ bijvoorbeeld bij het World Economic Forum in Davos op het gebied van digitale platforms, digitale ecosystemen en quantum technologieĆ«n.


Lees ook


Luister ook


Bekijk ook

Digitaal Vermogen het boek uit 2018 van business-hacker Denis Doeland roept bedrijven en organisaties op om data op te nemen in hun bedrijfsbalans en de fanrelatie te optimaliseren. De voormalig ID&T-er deelt zijn inzichten op basis van praktijkervaring, zijn kijk op de toekomst en geeft een handleiding hoe alles uit je relatie met fans en klanten te halen. Nu relevant en urgent!
EMERCE eDay 2019 ā€“ Denis Doeland interview

Check ook

Boeken van Denis Doeland

ook digitaal te lezen bij

verkrijgbaar via scribd issuu

ook te bestellen bij

bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
de boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie