Achtergrond: Real Madrid zet in op fan-relatie in 2021

Geschatte leestijd - 4 minuten

Ook voetbalclubs willen inzetten op de digitale transformatie van hun business. Daarmee bereiken ze namelijk het hoogste goed in de relatie-economie: een directe relatie met de Real Madrid fans. Ontdek hoe Real Madrid dat aanpakt – en wat jij ervan kan leren in 2021.

Digitale transformatie

Real Madrid heeft miljoenen fans over de hele wereld – en het Estadio Santiago Bernabéu maar plek voor zo’n 80.000 bezoekers. Daardoor zoekt de club uit Madrid andere manieren om contact met fans te hebben en onderhouden, bijvoorbeeld via vijftien verschillende platforms. Madrid heeft zelfs een eigen applicatie ontwikkeld voor mobiele telefoons. Hierdoor zijn fans in staat om hun favoriete club altijd bij zich te dragen, lezen we op de blog van Microsoft – dat Madrid helpt bij deze transformatie.

Dankzij deze app onthoudt Madrid de voorkeuren van de fans, waardoor het nog relevantere content kan voorschotelen. Het identificeren van de wensen van fans is een belangrijkste stap in het optimaliseren van de fan-relatie. Hierbij staat de slimme verwerking van data centraal.

Fan-relatie

Met deze strategie weet de club een belangrijke slag te slaan en het grootste goed van elk bedrijf te optimaliseren: de relatie met fans. In de relatie-economie is een optimale relatie met fans en klanten het belangrijkste wat er is en een goede voorspeller van bedrijfssucces en zelfs het voortbestaan van bedrijven. Bedrijven die in staat zijn nieuwe fans aan zich te binden en de relatie met deze fans te optimaliseren, weten niet alleen de wedstrijd te winnen – maar worden uiteindelijk zelfs kampioen.

De manier hoe Madrid dit aanpakt, is met een simpele waarheid als vertrekpunt: de spelers en de wedstrijden zijn de content van de club. Dat is ook waarom de club de exploitatierechten terugkocht die het eerder verkocht (om verliezen te compenseren) en er meer rendement werd gezocht uit beeldrechten en het verspreiden van content. Daarom zette de club al vroeg in op een eigen TV-kanaal en online kanalen. Zo zou een een-op-een-relatie met fans binnen handbereik komen te liggen.

Fan-relatie tijdens corona

Door de maatregelen tegen het corona-virus, vallen er veel natuurlijke contactmomenten met sportfans weg. Stadions zitten leeg, waardoor het lastig is om de fan-relatie te onderhouden. Real Madrid gaat echter niet bij de pakken neer zitten en vond ook een manier om in ‘het nieuwe normaal’ waarde toe te voegen voor fans en sponsors.

Hoe pakte Real Madrid dat aan? De club:

  • Zet in op het hergebruiken van oude content, zoals verslagen van eerdere wedstrijden;
  • Won het eSports toernooi dat bekend stond als de Santander Challenge. Marco Asensio speelde met het FIFA team van Real Madrid en wist de andere voetballers te verslaan met het populaire spel;
  • Werd actief op Twitch. Op dit moment ontdekt de club de mogelijkheden van het kanaal;
  • Signaleert sociale kanalen als een ‘verplicht nummertje’ naar een kanaal waar interactie met fans centraal staat.

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie