Tips van digitale voorlopers

Geschatte leestijd - 6 minuten

Als artiest, manager of organisatie hoef je niet altijd het wiel opnieuw uit te vinden. Laat je inspireren door andere industrieën en organisaties en doe waardevolle inzichten op. In dit artikel lees je hoe KLM, BALR. en Kakhiel succesvol zijn op digitaal vlak.

New York Times koploper digitale transformatie

Het is anno 2022 gebruikelijk dat kranten en nieuwsoutlets hun content aanbieden via paywall- of abonnement-constructies. Toch is dit bedrijfsmodel – harde paywalls – voor mediabedrijven niet zo vanzelfsprekend. Zo’n elf jaar geleden durfde The New York Times over te stappen naar een nieuwe vorm van een journalistiek verdienmodel.

Deze overstap naar een beter en digitaal verdienmodel was noodzakelijk voor de kwaliteit van het medium. Door de content grotendeels gratis aan te bieden, verliezen kranten gaandeweg de middelen om kwalitatief goede journalistiek te bedrijven. Hoewel de stap van The New York Times eerst door technische mankementen niet leek te werken, ziet de krant al jaren de digitale opgave stijgen. Door te investeren in digitalisering en het risico te nemen, wist The New York Times winstgevender te worden dan concurrenten. 

Vijf tips van KLM

In elke sector is er sprake van concurrentie, zo ook in de luchtvaart. KLM moet het opnemen tegen prijsvechters die door handig gebruik van data de consument de goedkoopste vluchten aanbieden. Als je als bedrijf daar niet in meegaat, kan het betekenen dat je het aflegt. Daarom streeft KLM ernaar om een ‘digital airline’ te worden. 

Dat doen ze door de volgende vijf veranderingen door te voeren, die je gerust als tips voor je eigen bedrijf kan zien:

 1. Inzetten op innovatie; het bedrijf ontwikkelt interessante campagnes via sociale media, waarmee het de betrokkenheid van hun relaties verbeterd. Dat wordt ondersteund door technieken als blockchain, augmented reality en artificial intelligence.
 2. Weten waar je klanten zijn; na goed onderzoek weet KLM dat de meeste klanten zich op Facebook Messenger en WhatsApp begeven. De vliegtuigmaatschappij speelde daar handig op in door ook ticketverkoop binnen die apps te integreren. Dit was baanbrekend binnen de luchtvaart en dat komt doordat KLM hun klantenbestand goed onderzocht heeft.
 3. Digitalisering van de organisatie en talenten; onder de motorkap schuilden bij KLM nog veel analoge systemen. Daar heeft de maatschappij werk van gemaakt en ze hebben daarvoor een digitale mindset doorgevoerd binnen het gehele bedrijf. Wel zijn daar de juiste mensen met dezelfde mindset voor nodig. Die talenten heeft KLM ook in de organisatie rondlopen.
 4. Opnieuw durven te beginnen; tijdens het proces van digitalisering heeft KLM kritisch gekeken naar wat ze zouden doen als ze de maatschappij vandaag de dag zouden opbouwen. Een voorbeeld van een conclusie is dat niet op elk platform een klantenservice beschikbaar moet zijn. Na die reflectie is KLM’s klantenservice niet meer via LinkedIn beschikbaar. Dat scheelt aanzienlijk in kosten.
 5. Streef naar complete klantprofielen; dit is wellicht één van de belangrijkste tips. Door een 360 graden beeld te krijgen van je klanten, kan je op microniveau inspelen op hun wensen. Als bijvoorbeeld een passagier een vervelende ervaring op zijn vorige vlucht heeft gehad dan weet het cabinepersoneel dat en kan het hierop inspelen met een praatje of een glaasje champagne bij een volgende vlucht.

Wat bedrijven van Kakhiel en Rumag kunnen leren

Zowel Kakhiel en Rumag zijn online populaire merken. De twee bedrijven hebben een grote following op hun sociale kanalen weten te verzamelen. Hoewel Kakhiel en Rumag geen baanbrekende en originele producten en diensten aanbieden, zitten de businessmodellen goed in elkaar.

Door de humoristische insteek van content, hebben Kakhiel en Rumag veel volgers weten te verzamelen. Nu brengen alleen volgers niks op. Daar hebben de twee bedrijven goed op ingespeeld door van hun fans, klanten te maken. Door ‘simpele’ t-shirts, mokken en andere merch te verkopen. Onderscheidend aan beide initiatieven is dat ze kunnen rekenen op een grote online achterban. Die relatie valt ten gelde te maken, wat tot groei van het bedrijfskapitaal oftewel digitaal vermogen leidt.

Hoe je als organisatie een beetje BALR. kunt zijn

BALR. is het bekende modemerk van (voormalig) profvoetballers Demi de Zeeuw, Gregory van der Wiel en Eljero Elia. In de loop der jaren heeft BALR. een gigantisch online netwerk opgebouwd. Door slim in te zetten op de glamoureuze voetbal-lifestyle, wist BALR. uit te groeien tot een wereldwijd bekend merk. Daarin is de content die BALR. maakt en verspreidt erg belangrijk. 

Het succes van BALR. bewijst één duidelijk principe uit de relatie-economie: de inzet van de relatie met fans en volgers is van het allergrootste belang voor bedrijven. Wie die fan-relatie weet te verzilveren, komt als winnaar uit de bus in de relatie-economie. 

Top Notch blijft langer aan de top

Het hiphoplabel Top Notch is niet meer weg te denken uit het Nederlandse muzieklandschap. Met namen als Lil’ Kleine, Ronnie Flex en Frenna bestookt(e) het label elk jaar de hitlijsten. Hiphop is hot en daar speelt het bedrijf adequaat op in. Door een directe communicatie tussen artiesten en fans via de eigen kanalen van artiesten zijn ze niet afhankelijk van externe partijen.

De eigen kanalen van Top Notch doen het online ook erg goed. Zo zit het YouTube-kanaal ver boven de miljoen abonnees en kan het label op Instagram rekenen op meer dan 300.000 volgers. Het is een mooie prestatie om hét grootste hiphoplabel van Nederland te worden. Door online niet afhankelijk te zijn van andere platformen, neemt het label de regie in eigen handen.

Paradiso een steeds slimmere club

Stel je voor: je hebt complete zeggenschap over Paradiso en mag vanaf nu precies bepalen hoe de Amsterdamse poptempel gerund wordt. Wat zou je dan doen? Deze vraag werd een tijd geleden door Paradiso Labs aan mij gesteld. Ik stelde 8 tips op om Paradiso op weg te helpen bij dit vraagstuk.

 1. Richt je club in op de economie 4.0; implementeer nieuwe technologieën, werkmethoden en technieken die passen bij de huidige economie.
 2. Stel je club 5 doelen; reflecteer op je huidige staat en stel 5 doelen op die te maken hebben met het verbeteren en verhogen van je bedrijfswaarde.
 3. Doorloop de 9 stappen van het Business Acceleration Plan; zet in op een digitale transformatie en doorloop de 9 stappen van het Business Acceleration Plan. 
 4. Analyseer je club op 12 punten; deze analyses zijn belangrijk tijdens het doormaken van een digitale ontwikkeling. Zet punten waarop je in een tijdsbestek van weken optimaal je data kan uitlezen en analyseren. 
 5. Pas de analyses praktisch toe; zodra je alle resultaten uit je analyse hebt gehaald, pas het toe. 
 6. Verdiep je in artiesten; onderzoek de online aanwezigheid van je geboekte artiesten. Dit heeft welvoeglijk invloed op je programmering. Bots kopen geen tickets.
 7. Een andere toepassing: optimaliseren van de horeca; onderzoek de profielen van bezoekers en koppel deze aan hun besteding in de horeca. Door hun profielen en bestedingen aan elkaar te koppelen, wordt duidelijk waar de commerciële kansen voor jouw horeca liggen.
 8. Herstructureren van processen en systemen; zorg ervoor dat naast een fysieke club ook een digitale Paradiso ontstaat. Dit doe je door te investeren in de digitale kanalen en optimaal gebruik te maken van een raamwerk.

Conclusie

Er zijn veel bedrijven die op hun eigen manier een plek hebben veroverd in het digitale ecosysteem. Dit door voldoende te investeren in digitalisering en te werken aan de hand van een raamwerk. Laat je inspireren door deze voorbeelden, zodat je een voorsprong neemt op de concurrentie.


Meer over de visie van Denis Doeland

Lees hier over de visie van Denis Doeland

Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

You need to provide a cancel URL page in the settings

Liever een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie