Column: Internet bepaalt de carriere van een DJ

Hoeveel is een dj eigenlijk waard? Binnen nu en vijf jaar wordt content (lees: muziek) vrijwel alleen nog digitaal, via het internet, uitgewisseld. Het klinkt gek, maar hierdoor gaat de waarde van een dj juist omlaag. Een dj heeft namelijk in steeds mindere mate te maken met inventaris, hardware, voorraad en debiteuren. Alles is digitaal.  En dus krijgen die dingen steeds minder waarde bij de waardering van een dj. De houding en het gedrag van banken, waarderingsdeskundigen en investeerders onderschrijven dit. 

Maar wat doet de waarde van een dj dan wel toenemen? Hoewel historische waarde nog altijd een rol zal blijven spelen in waardebepaling, gaat het voornamelijk om de toekomstige kasstromen. Hoeveel omzet ga je draaien? Hoe groot is je fanbase?

De groei van mobiel internet, de opkomst van social media en de ontwikkeling van het aantal met internet verbonden apparaten geeft dj’s een extra mogelijkheid om hun (toekomstige) fans te volgen en te bereiken.
Maar dan moet je daar als dj wel gebruik van maken. Er moeten door dj’s directe relaties aangegaan worden die vroeger bij traditionele offline marketing niet bestonden.

Eenrichtingsverkeer van dj’s is dus niet meer van deze tijd. Je moet als dj de gesprekspartner van je fanbase op het internet zijn, op de lange termijn een relatie met die luisteraars opbouwen. En dus online posts en inhoud maken die daarbij passen. De uitdaging voor dj’s is om van ‘merkbouw’ naar ‘relevant verrassen’ te gaan en die relatie aan te gaan met de fan. Creëer dus een goede online strategie.

Deze goede strategie is gebaseerd op de toegankelijkheid van jouw online content. Post je de juiste informatie op het goede tijdstip? Zorg je dat je iets communiceert waar je volger ook echt iets aan heeft?  Sluit wat je post goed aan bij waar jij en je omgeving op dat moment mee bezig zijn? En is de informatie die je biedt wel veelzijdig genoeg?

Meten is weten. Door uitgebreid en zorgvuldig gebruik te maken van de eigen site en social media, kan een dj meten wie zijn doelgroep nu precies is. Gebruik de statistieken van je site! En met die informatie kunnen dan nieuwe en digitale marketingprofielen worden gemaakt. De waarde van artiesten die dit zorgvuldig doen neemt op den duur toe.

”Waardecreatie door internet en social media betreft het in de basis kunnen aanleggen, verspreiden, onderhouden en optimaliseren van bestaande en nieuwe digitale relaties op diverse internetplatforms waar (in)direct en op aantoonbare wijze additionele en toekomstige netto kasstromen gegenereerd worden.” (The Voice – Een aanvullend verdienmodel? door Denis Doeland en Pim van Berkel, red.)

De woorden hierboven – aanleggen, verspreiden, onderhouden en optimaliseren – gaan uiteindelijk gewoon over de kosten van arbeid en middelen. Met welke kanalen kun je, direct of indirect, geld verdienen? En wegen de kosten op tegen de opbrengst?

Digitaal is hierin het sleutelelement, aangezien dit duidelijk maakt dat het niet gaat om een adressenbestand of andere traditionele marketingactiviteiten. Uiteraard blijft er – net als bij offline marketing – wel sprake van een stuk overloop tussen de digitale platformen en uitval (zogenaamde churn rates). Twitteraars kunnen dezelfde fans of klanten zijn als de Facebookfan en vice versa.

De stap die dj’s moeten nemen is data verzamelen en analyseren. Wie zijn je fans, waar reageren ze op, wat vinden ze leuk? Met die informatie kan een dj een vervolgstrategie of compleet nieuwe (marketing-)strategie opzetten. Door een groter bereik zien meer mensen immers wie je bent, dus de kans op bijvoorbeeld boekingen en platenverkoop groeit. En dus je toekomstige inkomsten. Stel je businessmodel veilig. Internet bepaalt de carrière van een dj.

* Deze column verscheen eerder in de papieren uitgave van DJ Mag Nederland

Lees ook

Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie