Achtergrond: Deze index laat zien of jouw organisatie groeit

Geschatte leestijd - 4 minuten

Wie een organisatie heeft of bestuurt, streeft vaak maar naar een ding: groei. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor dj’s en festivals. Maar hoe meet je of doelen bereikt worden, groei gerealiseerd wordt en je als organisatie vooruitkomt? Daar helpt de Business Acceleration Index je bij. Deze index laat zien of jouw organisatie groeit. Ontdek hoe je meet of jouw digitale strategie vruchten afwerpt.

→ Beluister hier de podcast van Digitaal Vermogen

Digitale strategie

Daarom heeft iedere organisatie een digitale strategie nodig. In dit artikel lees je hoe je zo’n strategie vormgeeft en meetbaar maakt. Ben je nog niet overtuigd van het nut van een digitale strategie? Lees dan wat er gebeurt als je niet inzet op innovatie. Deze drie dj’s hebben wel succesvol een digitale strategie ontwikkeld – en zijn mede daardoor zo succesvol geworden. Laat dat een motivatie zijn om een digitale strategie te ontwikkelen.


business acceleration index
Uit het Business Acceleration Framework volgt de Business Acceleration Index

5 doelen voor de digitale strategie

Wie een digitale strategie wil opzetten voor zijn dj of festival-merk, doet er goed aan om hierbij altijd te focussen op vijf doelen uit het raamwerk. Dat zijn:

  • Brand Equity (merkwaarde) – Dit is de financiële waarde die in het merk opgeslagen zit;
  • Brand Reputation Performance (merkreputatie) – Het tastbare resultaat van de aanpak is een handzaam grafisch overzicht op één A4. Het toont de aanpak van het project en de belangrijkste mijlpalen. Het gaat over het ritme rondom de communicatie, de zogenoemde de digitale hartslag van de organisatie;
  • Marketing Efficiency – Doorgaans brengt het hebben van een merk veel marketingkosten met zich mee. Welke marketing-euro’s geef je goed uit? Breng daarvoor context in data aan en werk aan de marketing efficiëntie;
  • Business Acceleratie – Organisaties die naar een quick win zoeken, kunnen hun heil vooral vinden in het versnellen van bestaande verdienmodellen. Zet daarvoor drie stappen: zet in op de centralisatie van data, versterk teams met kennis en optimaliseer de technologische infrastructuur;
  • Business Activatie – Dit behelst het vinden van nieuwe verdienmodellen. Denk bijvoorbeeld aan de introductie van volwassen eCommerce, digitale exploitatie van content via videodiensten en meer.

  • Business Acceleration Index

Business Acceleration Index

Deze vijf doelen zijn terug te vinden in het bovenstaande Business Acceleration Framework. Hierin zie je hoe jouw organisatie zich ontwikkelt. Er ontstaan percentages, indexen, waarin de huidige organisatie gemeten wordt ten opzichte van hoe de organisatie er hiervoor voorstond. Geef je minder marketingeuro’s uit om dezelfde doelgroep te bereiken of doelen te halen, dan staat er een getal boven de 100 bij het derde doel. Groeit de waarde dan zal je zien dat de index bij het eerste doel boven de 100 uitkomt. Nemen de verdienmodellen toe dan zie je de index ook stijgen.

Zoals je in bovenstaande afbeelding ziet hebben de vijf doelen onderling verband. In het voorbeeld zie je dat de index maar lichtelijk stijgt (103) in het eerste jaar na het indexjaar 2016. De merkreputatie heeft namelijke directe impact op de waarde van een merk. De reputatie nam iets af (naar 86), terwijl de verdienmodellen toch stijgen. In 2017 en 2018 herstelt de reputatie zich, de verdienmodellen blijven stijgen en daardoor neemt de gehele index een vlucht( naar 116). Toch is het voor gebruikers van het Business Acceleration Framework vaak nog even zoeken. Je scoort een plus op het ene doel en een min op het andere doel. Maar wat zegt dat over jouw organisatie als geheel?

Conclusie

De Business Acceleration Index biedt uitkomst. Het is een index van het gehele raamwerk, het totale Business Acceleration Framework. Deze index – dit getal of percentage – laat zien of jouw organisatie groeit. De Business Acceleration Index laat je zien of jouw digitale strategie zijn vruchten afwerpt. Het is een inzicht dat je als dj of festivalorganisatie, maar eigenlijk elk type organisatie niet mag missen.


Check ook

Alle losse episodes van de podcast Digitaal Vermogen via Spotify

Bekijk hier alle versies van het boek Digitaal Vermogen
bestel hier de hardcover versie van Digitaal Vermogen
bestel hier de digitale versie van digitaal vermogen

Wil je liever een paperback?

→ Bestel via de site
→ Bestel via BOL.com
→ Bestel via Bruna
→ Bestel via Managementboek

ook verkrijgbaar bij

verkrijgbaar bij bol bruna en managementboek
verkrijgbaar bij Scheltema AKO

ook digitaal te lezen bij

verkrijgbaar via scribd issuu

Andere relevante uitgaven

Boeken Denis Doeland

Liever een gratis eBook? Check ook vanAnaloognaarDigitaal.nu en EDMendedigitalewereld.nl

Supporters Digitaal Vermogen

Ontdek meer van Digitaal Vermogen

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie