Achtergrond: Hoe speel je in als marketeer op kunstmatige intelligentie?

Geschatte leestijd – 3 minuten

Vijf toonaangevende, Nederlandse bedrijven hebben de handen ineen geslagen in het initiatief Kickstart AI. Samen onderzoeken KLM, NS, Philips, ING en Ahold Delhaize de mogelijkheden, uitdagingen en toekomst van AI (Artificial Intelligence, of Kunstmatige Intelligentie). Hoe zorg je er als marketeer voor dat je alles uit AI haalt? Deze drie tips helpen je op weg.

>> Luister hier naar de podcast Digitaal Vermogen

Kickstart AI

Philips, ING, Ahold Delhaize, KLM en NS zijn merken die miljoenen mensen voorzien van voedsel, transport, gezondheid en financiële producten. Ze staan dicht bij het leven van de Nederlandse samenleving en geloven in het potentieel van AI om het dagelijks leven in Nederland te verbeteren. Daarom hebben ze zich verenigd in Kickstart AI.

Deze bedrijven roepen op om samen een bloeiend AI-ecosysteem in Nederland vorm te geven. Het Strategisch Actieplan AI (SAPAI) en een nationale AI-coalitie moeten de Nederlandse positie op het gebied van AI verbeteren. Een initiatief uit deze koker is bijvoorbeeld de Nationale AI cursus, die dit jaar zo’n 170.000 Nederlanders over AI moet leren.

Deze video vertelt je meer over het initiatief.

KLM’s social media director Martine van der Lee vertelt het volgende aan Adformatie over AI: “In het marketingvak in het bijzonder zijn er weinig aspecten die niet te maken gaan hebben met AI. Binnen KLM werken we bijvoorbeeld aan recommendation engines op basis van kunstmatige intelligentie, zetten we natural language understanding in voor het geautomatiseerd interpreteren van klantvragen, en gebruiken we AI om onze advertenties te optimaliseren op social-mediakanalen.”

Dat brengt ons op de vraag: hoe benutten we deze technologie?

Tips voor benutten van AI

De volgende drie inzichten helpen je op weg bij het ten volle benutten van AI:

1. AI schept een legio mogelijkheden.

Dankzij AI wordt het mogelijk om zelflerende robots in te zetten. Het grote voordeel hiervan, is dat het mogelijk wordt om contact met fans en klanten zowel persoonlijk, als schaalbaar te maken. Benieuwd? Hier lees je meer over deze ontwikkeling. AI is dan ook een technologie die je niet over het hoofd mag zien als marketeer.

2: AI is altijd afhankelijk van het menselijk oordeel

Algoritmen en AI-toepassingen hebben een ding gemeen: ze hebben de schijn van objectiviteit. Maar kunstmatige intelligentie zal nooit echt onafhankelijk en objectief worden en altijd afhankelijk blijven van een menselijk oordeel. Hoe dat zit? Dat lees je in dit stuk.

3: AI gaat de entertainment-industrie veranderen

De diverse toepassingen van kunstmatige intelligentie lijken te bewijzen dat technologie veel mogelijkheden biedt. En daarmee een grote bijdrage kan leveren aan de moderne cultuur. Robots schrijven boeken, ze creëren popliedjes en maken onvoltooide symfonieën af. Is de robotisering van entertainment een feit? Als het aan trendwatcher Yuri van Geest ligt, zal ook de dance-industrie compleet veranderen dankzij AI.


Luister ook


Bekijk ook


Check ook

Boeken van Denis Doeland

ook digitaal te lezen bij

verkrijgbaar via scribd issuu

ook te bestellen bij

bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
de boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl

Plaats jouw reactie