Achtergrond: Hoe speel je in als marketeer op kunstmatige intelligentie?

Geschatte leestijd – 3 minuten

AI oftewel Artificial Intelligence, of Kunstmatige Intelligentie. Vijf toonaangevende, Nederlandse bedrijven hebben de handen ineen geslagen in het initiatief Kickstart AI. Samen onderzoeken KLM, NS, Philips, ING en Ahold Delhaize de mogelijkheden, uitdagingen en toekomst van AI. Hoe zorg je er als marketeer voor dat je alles uit AI haalt? Deze drie tips helpen je op weg.

>> Luister hier naar de podcast Digitaal Vermogen

Kickstart AI

Philips, ING, Ahold Delhaize, KLM en NS zijn merken die miljoenen mensen voorzien van voedsel, transport, gezondheid en financiële producten. Ze staan dicht bij het leven van de Nederlandse samenleving en geloven in het potentieel van AI om het dagelijks leven in Nederland te verbeteren. Daarom hebben ze zich verenigd in Kickstart AI.

Deze bedrijven roepen op om samen een bloeiend AI-ecosysteem in Nederland vorm te geven. Het Strategisch Actieplan AI (SAPAI) en een nationale AI-coalitie moeten de Nederlandse positie op het gebied van AI verbeteren. Een initiatief uit deze koker is bijvoorbeeld de Nationale AI cursus, die dit jaar zo’n 170.000 Nederlanders over AI moet leren.

Deze video vertelt je meer over het initiatief.

KLM’s social media director Martine van der Lee vertelt het volgende aan Adformatie over AI: “In het marketingvak in het bijzonder zijn er weinig aspecten die niet te maken gaan hebben met AI. Binnen KLM werken we bijvoorbeeld aan recommendation engines op basis van kunstmatige intelligentie, zetten we natural language understanding in voor het geautomatiseerd interpreteren van klantvragen, en gebruiken we AI om onze advertenties te optimaliseren op social-mediakanalen.”

Dat brengt ons op de vraag: hoe benutten we deze technologie?

Tips voor benutten van AI

De volgende drie inzichten helpen je op weg bij het ten volle benutten van AI:

1. AI schept een legio mogelijkheden.

Dankzij AI wordt het mogelijk om zelflerende robots in te zetten. Het grote voordeel hiervan, is dat het mogelijk wordt om contact met fans en klanten zowel persoonlijk, als schaalbaar te maken. Benieuwd? Hier lees je meer over deze ontwikkeling. AI is dan ook een technologie die je niet over het hoofd mag zien als marketeer.

2: AI is altijd afhankelijk van het menselijk oordeel

Algoritmen en AI-toepassingen hebben een ding gemeen: ze hebben de schijn van objectiviteit. Maar kunstmatige intelligentie zal nooit echt onafhankelijk en objectief worden en altijd afhankelijk blijven van een menselijk oordeel. Hoe dat zit? Dat lees je in dit stuk.

3: AI gaat de entertainment-industrie veranderen

De diverse toepassingen van kunstmatige intelligentie lijken te bewijzen dat technologie veel mogelijkheden biedt. En daarmee een grote bijdrage kan leveren aan de moderne cultuur. Robots schrijven boeken, ze creëren popliedjes en maken onvoltooide symfonieën af. Is de robotisering van entertainment een feit? Als het aan trendwatcher Yuri van Geest ligt, zal ook de dance-industrie compleet veranderen dankzij AI.


Meer weten over Denis Doeland zijn visie?


Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

You need to provide a cancel URL page in the settings

Liever een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie