Achtergrond: Coronacrisis het festivalseizoen is over! Wat nu?

Geschatte leestijd – 4 minuten

Het festivalseizoen is over, die conclusie mogen we inmiddels wel trekken. Vooropgesteld dat het enorm zuur is voor bezoekers en organisaties die al een hele tijd naar de evenementen toeleven. Er zullen (wellicht veel) organisaties zijn die de eindstreep (lees: het nieuwe seizoen) misschien niet zullen halen. Toch zullen organisaties het vermogen moeten hebben (vinden) om weer te gaan bouwen aan het volgende seizoen of uitgestelde editie. Wat betekent dat voor festivals, artiesten en dj’s? Hoe kunnen ze inspelen op deze nieuwe realiteit? Deze drie tips helpen je op gang.

>> Luister hier naar de podcast Digitaal Vermogen

Geen grote evenementen en festivals

Veel media berichten eerder al over de oproep van Mojo om de festivalzomer te verbieden. Zoals 3voor12 schrijft: “het zomerseizoen is niet meer te redden, en eigenlijk heel 2020 niet.” Er is nu in ieder geval duidelijkheid. Festivals zijn in elk geval tot 1 september verboden.

Het is de vraag of festivals daarna nog doorgang vinden, omdat we waarschijnlijk anderhalve meter afstand moeten houden. Dat is best een uitdaging tijdens festivals en economisch niet rendabel tijdens concerten. Een interessante analyse van de impact van de anderhalve-meter-economie op het concertgebouw vind je in het FD: er kunnen slechts 474 bezoekers in de grote zaal plaatsnemen. Normaal zijn dat er bijna 2.000.

Bewaar je ticket-regeling

Een greep uit de wereldwijde lijst met festivals en evenementen die niet plaatsvinden in 2020:

  • Eurovisie Songfestival;
  • The iHeartRadio Music Awards in L.A.;
  • Glastonbury 2020;
  • SXSW;
  • Mobile World Congres;
  • Tomorrowland ;
  • E3, de video game conventie in L.A.;
  • Global Marketing Summit van Facebook.

In Nederland gaan de evenementen Concert at SEA, Awakenings Festival, Down The Rabbit Hole, North Sea Jazz Festival, Zwarte Cross, Kingsland, Milkshake Festival, Dekmantel Festival, Psy-Fi Festival en Mysteryland niet doorgang. Vanwege een directe dreiging voor 48.000 banen en een geschat omzetverlies van 3,5 miljard euro is het de vraag of organisatoren 2021 kunnen halen om weer festivals en concerten te organiseren.

Veel festivalorganisatoren balen, zijn vooral teleurgesteld en vinden het triest. Maar veel van hen kijken vooral naar mogelijkheden om het festival of evenement op een ander tijdstip te houden.  Ze doen een beroep op hun fans en klanten om de gekochte kaarten te behouden. Veel organisatoren maken daarbij gebruik van de landelijke ‘Bewaar je ticket-regeling’. De regeling waarbij kaarten geldig blijven voor de editie van volgend jaar. Op korte termijn zullen ze fans en klanten informeren. Maar alleen met informeren ben je er niet.

De vraag is: hoe blijf je als dj of festival relevant tijdens deze coronacrisis?

>> Kijk ook naar de Keynote-sessie ‘Grow beyond your network’

Tip 1 | Zet in op digitale communicatie

Ondanks dat er geen festivals en evenementen meer zullen plaatsvinden, valt er nog steeds online met fans te communiceren. Hiervoor is het nodig om in te zetten op digitale communicatie met fans – de enige vorm van contact die nog mogelijk is.

Sterker nog: volgens de Global Web Index heeft een op de vijf consumenten de afgelopen week een aankoop gedaan op het gebied van entertainment. Er zijn dus nieuwe luisteraars op Spotify en andere platforms! Dat zie je in onderstaand onderzoek.

Data uit het Global Web Index – Corona Research Report

Niet alleen wordt het aantal gebruikers van platforms als Spotify groter, ook is er als artiest nog meer kans op te vallen. Veel fans oriënteren zich op social media en websites om daar nieuwe artiesten (brands) te ontdekken. Als festival of dj kan je nu nieuwe fans bereiken. Het inzetten van live en on-demand streaming via YouTube en Spotify zal vruchten afwerpen. Zie alleen al het voorbeeld van DGTL tijdens Pasen hoe het online festival bijdroeg aan de merkwaarde van DGTL. Het haalde onder meer de landelijke pers.

Data uit het Global Web Index – Corona Research Report

Tip 2 | Bewaak de digitale hartslag

Met alleen een livestream organiseren ben je er niet. Hoe val je op bij nieuwe fans? Een goede digitale strategie draagt bij aan succesvolle digitale communicatie. Wil je tijdens deze corona-crisis niet vergeten worden en relevant blijven? Zet dan in op een goede digitale reputatie. De digitale reputatie draagt bij aan offline en online groei van fans en andere betrokkenen. Wees je daarom bewust welke informatie online staat over jouw artiest of festival.

Een goede digitale reputatie begint bij een digitale hartslag: een post-ritme op sociale media dat regelmaat kent. Dus ook tijdens de coronacrisis. Zorg ervoor dat je met regelmaat van je laat horen. Ook nu.

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.

>> BEKIJK HIER DE EERSTE INZICHTEN UIT HET ONDERZOEK ONDER FESTIVALGANGERS EN EVENEMENTEN-BEZOEKERS IN HET (POST-) CORONA-TIJDPERK


Tip 3 | Optimaliseer de fan-relatie

 Artiesten en festivals komen steeds vaker boven drijven door slim gebruik te maken van digitale middelen. De dance-industrie volgt de wetten van de relatie-economie. Dat heeft grote voordelen:  vroeger bepaalden labelbazen, radiostations en muziekuitgevers welke muziek uitgegeven werd en op de radio kwam. Als muziekliefhebber ben je niet meer afhankelijk van een curerende elite die bepaalt welke muziek je wel of niet zult horen.

Hier ligt een nieuwe filosofie aan ten grondslag: het besef dat er nu sprake is van een relatie-economie. Daarbij is de relatie met de fan of klant belangrijker dan directe inkomsten. Artiesten en festivals die daar nu op inzetten, komen uiteindelijk als winnaar uit de bus. Dit artikel vertelt je daar meer over.

Tot slot

Dit is hét moment om nieuwe fans te bereiken. Dj’s en festivals die inzetten op het digitaal ontwikkelen van hun bedrijfsvoering en marketing, zullen sneller contact hebben met hun fans. Ben je benieuwd hoe je dat aanpakt? In dit artikel vind je een aantal must-reads over deze materie.

Luister ook

Bekijk ook

Denis Doeland tijdens EMERCE eDay 2019

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
de boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie