Achtergrond: 4 inspirerende voorbeelden van AI voor 2021

Geschatte leestijd - 4 minuten

Al langer schrijf ik over de manier waarop Kunstmatige Intelligentie (oftewel AI voor de nerds onder ons) van waarde kan zijn voor bedrijven. Deze vier voorbeelden van AI-toepassingen uit 2020 zijn zo inspirerend, dat ik ze graag nog een keer met je deel.

Hype cyclus van innovaties

Veel innovaties maken een bepaalde cyclus door. Van hype tot belofte tot een product of oplossing die niet meer weg te denken is uit ons dagelijks leven. Is dit het jaar dat AI zijn belofte inloste als werkbare technologie voor kunstenaars, muzikanten en merken? Daar lijkt het in elk geval steeds meer op.

Deze hype-cyclus is overigens bedacht door onderzoeksbureau Gartner en ziet er als volgt uit

Hype cycle

Hier vind je meer informatie over de manier waarop AI zich op deze schaal ontwikkelt. De werkelijkheid is dus een stuk genuanceerder: er zijn natuurlijk meerdere vormen en toepassingen van AI.

hypecycle AI

Onderstaande voorbeelden van AI spreken in elk geval tot de verbeelding – hopelijk prikkelen ze je om je ook te verdiepen in deze innovatie.

1 | Ontdek talent met algoritmes

Snafu Records is een ‘platenlabel uit de 21e eeuw’, dat talent van morgen scout op basis van cijfers en ratings. Algoritmes analyseren de populariteit van onbekende artiesten op muziekplatforms en sociale media. Daarmee wordt de industrie democratischer en krijgt ook ‘de onbekende zangeres uit Indonesië’ een kans. Vervolgens slaan de data-analist en producer de handen ineen om – aan de hand van data – een hit te produceren.

Snafu Records pioniert met Kunstmatige Intelligentie (AI) om nieuwe talenten te spotten en hits te produceren. Al langer speelt data een grote rol in de marketing van artiesten en de manier waarop playlists worden samengesteld. Worden data-analisten dan echt belangrijker dan producers?

2 | Een songfestival voor AI

In het AI-Songfestival gaan internationale teams van muzikanten, artiesten, wetenschappers en ontwikkelaars de uitdaging aan om met hulp van artificiële intelligentie, dé nieuwe Songfestivalhit te maken. Dit jaar ging Willie Wartaal een duet aan met een AI. De tekst werd gegenereerd door een algoritme en was bijzonder anarchistisch van aard. AI als spreekbuis van de revolutie?

De stem van de rapper wordt gaandeweg het nummer steeds robotischer, zijn zang versmelt als het ware met de AI. Check via deze link het resultaat.

3 | Deze AI maakt een podcast

De aflevering van 17 oktober van Een Podcast Over Media is er eentje die luisteraars niet snel vergeten. De aankondiging van deze aflevering spreekt in elk geval tot de verbeelding: “Na het luisteren van deze aflevering ben je weer helemaal bijgepraat. De toekomst is hier!”

Dat lijkt een understatement; de toekomst is hier. De tekst van deze aflevering is namelijk geschreven door het algoritme GPT-3. Hoe dat in zijn werk gaat? Het algoritme analyseerde eerdere afleveringen, leerde zo de tekst en dynamiek kennen van de twee podcast-hosts. Hierna genereerde de AI zelf een nieuwe tekst, die Klöpping en Pfauth alleen nog moesten inspreken.

4 | Een bot die hits maakt

Is jouw studio gesloten in verband met de coronacrisis? Niet getreurd, er is een bot die jouw hits kan maken. Het Magenta-project van Google zoekt een antwoord op de vragen hoe kunstmatige intelligentie toe te passen valt op kunst.

Hier lees je meer over een bot die jouw tekeningen afmaakt of experimentele drum-loops maakt.

Lees hier verder

Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek

Ontdek meer van Digitaal Vermogen

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie