Hoe The Guardian en The New York Times succesvol digitaliseerden

Geschatte leestijd - 4 minuten

Het is geen geheim dat kranten wereldwijd enorm hebben geworsteld met de terugloop van de papieren oplage. Dat geldt ook voor twee journalistieke instituten als The Guardian en The New York Times. Toch bood digitalisering deze kranten genoeg kansen en die hebben beide nieuwsbladen op hun eigen manier gepakt. In dit artikel lees je hoe The Guardian en The New York Times succesvol digitaliseerden.

The Guardian: overtuiging

2016 was een dramatisch jaar voor de Britse krant. The Guardian stond destijds met ruim 89 miljoen pond in de rode cijfers. Er moest wat veranderen. Een jaar later werd het roer omgegooid. Die verandering van de koers betaalde zich vrijwel direct uit. Vandaag de dag heeft The Guardian ongeveer 1 miljoen terugkerende betalende lezers en behaalde het bedrijf een groei van 13 procent.

Het nieuwsblad heeft al die mensen bereikt met een opvallende methode. Eén manier om lezers te laten betalen, is om hen bewust te maken van hoeveel nieuws ze gratis op The Guardian consumeren. Dit laat The Guardian dan ook zien door middel van een pop-up. Verder schotelt de krant je meldingen voor die het belang van kwalitatieve journalistiek onderstrepen. Als het ware overtuigt The Guardian nieuwe lezers met een ‘mission-driven guilt’. Wanneer je mensen voldoende kan overtuigen, is de kans groot dat lezers doneren of een abonnement aanschaffen. Een soepel check-out proces doet dan de rest!

(tekst loopt door na afbeelding)

The Guardian Businessmodel
Als het ware overtuigt The Guardian nieuwe lezers met een ‘mission-driven guilt’.

The New York Times: paywall

De Amerikaanse krant The New York Times heeft zijn tegenvallende resultaten op een andere manier proberen te bestrijden. De New Yorkers voerden in 2011 de paywall in. Zonder betaling, kreeg de lezer geen artikel. Hoewel het een moedige stap was, vielen de resultaten in het begin enorm tegen. Het aantal unieke bezoekers daalde van 20 miljoen naar iets meer dan 100.000.

Toch blijkt ook in dit geval dat de aanhouder wint. The New York Times durfde de stap te zetten en bleek daarmee een voorloper. Door in te zetten op een digitaal verdienmodel, is het een winstgevende krant geworden. Exact volgens het principe waar ik sinds 2011 al over schrijf. We leven momenteel in een tijd waar het bezit plaats heeft gemaakt voor toegang. De krant heeft inmiddels zo’n zeven miljoen digitale abonnees en voor het eerst verdient de krant meer aan digitale abonnees dan aan print-abonnees. Digitalisering betaalt zich dus uit.

Conclusie

Ook als je geen hoofdredacteur bent van een krant, kan je lessen trekken uit de voorbeelden van The Guardian en The New York Times. Zet volledig in op je digitale transformatie. Een digitale strategie helpt je in de juiste richting. Het Business Acceleration Framework helpt je te sturen met data om de juiste koers te houden.

Wat cijfers uit het jaarverslag van The Guardian 2021

  1. Total digital recurring support: 961,000 up 33% YoY (or 236,000), comprised of:
  2. Digital subscriptions: 401,000 up 46% year on year
  3. Recurring contributions: 560,000 up 24% year on year
  4. Print subscriptions: 120,000, up 8% year on year
  5. During this period: 585,000 single contributions globally, up 83% year on year

Meer inspiratie

Bekijk ook

Denis Doeland zijn virtuele assistente Bridget legt uit over de term Digitaal Vermogen

En kijk ook

Onze virtuele assistent Jonathan legt uit. Zoek je naar een manier om de groei van de bedrijfswaarde te voorspellen? Of naar kansen om jouw marketing, netwerk, organisatie en verdienmodellen te optimaliseren? Doe nu de scan!

Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

QR Maandelijkse Donatie
Liever met iDeal/PayPal betalen of een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie