Achtergrond: eSports voorbeeld voor voetbalclubs in 2021

Geschatte leestijd - 3 minuten

eSports is al langer met een opmars bezig. Deze digitale sport wint snel aan bereik en dat is mede te danken aan de slimme strategie die eSports-bedrijven hanteren. In dit artikel ontdek je wat voetbalclubs kunnen leren van eSports-teams.

eSports is een groeimarkt

Eerst een aantal feiten en cijfers op een rij, zodat je een helder beeld hebt van de kansen die er liggen op het gebied van eSports:

  • In Nederland zijn er 1,5 miljoen FIFA-spelers;
  • Wereldwijd zijn er 120 miljoen spelers van het digitale voetbalspel; Fortnite heeft er twee keer meer;
  • In 2022 is de eSports-business goed voor een omzet van drie miljard euro;
  • De markt voor eSports zou wereldwijd met meer dan dertig procent groeien; in Nederland ongeveer 24 procent.

Stel je voor dat jouw label of artiest nu 1,5 miljoen fans in Nederland heeft of 120 miljoen fans over de hele wereld (zoals FIFA). Of dat het het aantal fans met 24 procent groeit in de komende jaren, zoals de groei van eSports zou kunnen zijn. Dat zijn toch geweldige cijfers? Precies. Het wordt tijd dat we ons meer bewust worden van de kansen in deze markt.

eSports zet in op fan-relatie

Een van de redenen waarom eSports zo snel groeien, is omdat de teams in deze sport doorhebben dat het draait om het onderhouden en uitbouwen van de digitale fan-relatie.

Victor Goossens, de oprichter van het succesvolle eSports-team Team Liquid, stelt in het FD: “De digitale connectie met de fans wordt steeds belangrijker, niet alleen door de pandemie. Mensen leven steeds digitaler. Er is een enorm sociaal netwerk online, dat niet iedereen direct ziet. Veel sporten hebben dat nog niet uitgevogeld. Wij krijgen al veel vragen. Misschien dat we tegen die tijd een softwarelabel hebben ontwikkeld, waar voetbal- en basketbalfans al hun uitingen op digitale en sociale media bundelen.”

Het is precies dit inzicht – dat het draait om de digitale connectie met fans – dat deze tak van sport zo snel groeit. Dat zal door de corona-crisis alleen nog maar versneld zijn. Welke voetbalclub zal in de sporen treden van dit digitale team?

Fan-relatie zorgt voor Digitaal Vermogen

Ik ben ervan overtuigd dat deze relatie met fans een plaats op de balans verdient. Deze vorm van goodwill noem ik het Digitaal Vermogen. Dat bedrijven binnen eSports inzetten op het verstevigen van de relatie met fans en nieuwe fans weten te bereiken, zorgt ervoor dat ze hun Digitaal Vermogen vergroten. Het zorgt er dus voor dat hun business ook echt meer waard wordt.

Ben je benieuwd hoe je ook aan jouw Digitaal Vermogen werkt? Lees dan eens het Ebook Digitaal Vermogen. 

Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie