TikTok versnelt opmars onafhankelijke artiesten

Geschatte leestijd – 3 minuten

Van Kylie Minogue, Little Simz tot Lauren-Spencer Smith: steeds meer artiesten brengen hun muziek in eigen beheer uit. Waarom doen ze dat? En welke impact heeft dit op hun Digitaal Vermogen? Welke rol speelt TikTok?

>> Luister hier naar de podcast Digitaal Vermogen

Steeds meer onafhankelijke artiesten

BBC signaleert een trend: steeds meer artiesten brengen muziek uit in eigen beheer. Deze feiten spreken tot de verbeelding:

  • Kylie Minogues laatste album Disco, werd uitgebracht op haar eigen label, Darenote;
  • Ook artiesten Dave en Little Simz zijn volledig eigenaar van hun muziekrechten;
  • Onafhankelijke artiesten (die muziek in eigen beheer uitbrengen, getekend zijn bij een kleiner label of slechts enkele diensten afnemen bij een groot label) nemen een steeds groter deel van de markt voor hun rekening. In het Verenigd Koninkrijk gaat het om 26 procent, wereldwijd om 43 procent.

Het is vast overbodig om te vermelden, maar deze ontwikkeling heeft impact. Dat steeds meer artiesten zonder label willen en kunnen opereren, betekent dat de muziekindustrie nog democratischer wordt. Als beginnend artiest ben je immers niet meer afhankelijk van een poortwachter als een platenlabel. Het internet lost zijn belofte in.

TikTok maakt artiesten onafhankelijker

Wat verklaart de opmars van onafhankelijke artiesten? BBC vermoedt dat er één app een grote rol speelt in deze trend: TikTok. De populaire video-app breekt record na record. Alleen al in Nederland kent de app drie miljoen gebruikers; een stijging van 75 procent in een jaar tijd. Van de 15- tot 19-jarigen zit 42 procent inmiddels dagelijks op TikTok.

TikTok verandert de manier waarop fans nieuwe muziek ontdekken en neemt veel traditionele barrières weg waar onafhankelijke artiesten mee te maken hadden. Ter illustratie: de manier waarop Lauren-Spencer Smith doorbrak. Er kwam een filmpje van 47 seconden uit, waarin een vroege versie van haar lied Fingers Crossed te horen was. Het fragment werd 23 miljoen keer bekeken, luisteraars werden fans, die haar smeekten om het lied uit te brengen. Dat deed ze natuurlijk, waardoor ze ook een hit op streaming-platforms scoorde. Op Spotify is het nummer inmiddels ruim 88 miljoen keer beluisterd.

DJ The Prophet legt uit bij Hardstyle.com over het succes op TikTok van zijn track Wanna Play?

Impact op Digitaal Vermogen

Dichter bij huis zijn er vergelijkbare voorbeelden. DJ The Prophet, een artiest die uitkomt op zijn eigen label Scantraxx, scoorde anderhalf jaar geleden een mega-hit op TikTok me het nummer Wanna Play?. Wat heet: het nummer scoorde meer dan 500 miljoen views op TikTok. Wanna Play? is op Spotify nu meer dan 30 miljoen keer gestreamd, waarmee het The Prophet zijn grootste hit op het platform is. Het aantal streams groeide anderhalf jaar lang met meer dan 1000 procent (!).

Wat als een paal boven water staat: ‘nieuwe’ platforms als TikTok helpen (onafhankelijke) artiesten om een directe relatie met hun fans op te bouwen. Die directe fan-relatie is het meest belangrijke goed in de relatie-economie. Sterker nog: die fan-relatie krijgt ook een plek op de balans. Het is het Digitaal Vermogen, dat mede de waarde van een artiest of bedrijf bepaalt. Een strategie voor TikTok en andere platforms is dan ook onmisbaar in de relatie-economie.

Ook interessant

Meer over de visie van Denis Doeland

Lees hier over de visie van Denis Doeland

Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

You need to provide a cancel URL page in the settings

Liever een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie