Geschatte leestijd - 4 minuten

In de moderne digitale economie is het concept van digitaal vermogen essentieel voor het succes van organisaties in diverse sectoren, inclusief de professionele sportwereld. Het rapport “The European Elite 2024” van Football Benchmark biedt een diepgaand inzicht in hoe Europese topclubs hun digitaal vermogen benutten om economische waarde te creëren en te behouden.

Top 10 clubs en hun waarde

Enterprise value (EV) is de totale waarde van een bedrijf en wordt vaak gebruikt als een meer uitgebreide alternatieve maatstaf voor marktkapitalisatie. EV omvat in zijn berekening niet alleen de marktkapitalisatie van een bedrijf, maar ook de kortlopende en langlopende schulden en eventuele contanten of contante equivalenten op de balans van het bedrijf. 

Real Madrid prijkt bovenaan de lijst met een indrukwekkende EV van meer dan 5 miljard euro, gevolgd door Manchester City en Manchester United. Alle top 10 clubs hebben een EV van meer dan 3 miljard euro.

Deze waarderingen weerspiegelen hoe goed deze clubs hun digitale strategieën hebben geïntegreerd in hun bedrijfsvoering. Van fan engagement via sociale media tot e-commerce en data-analyse, deze digitale middelen verhogen de waarde van de clubs aanzienlijk.

De totale EV van de top 32 clubs is gegroeid tot 59,1 miljard euro, een stijging van 124 procent sinds 2016 en 14 procent ten opzichte van vorig jaar. Deze groei wordt gedreven door hogere inkomsten, verbeterde financiële duurzaamheid, en nieuwe inkomstenstromen zoals de vernieuwde UEFA Champions League en de aankomende FIFA Club World Cup. 

Dit illustreert het belang van voortdurende innovatie en aanpassing aan digitale trends. Door gebruik te maken van digitale tools kunnen voetbalclubs nieuwe inkomstenstromen aanboren en hun financiële stabiliteit versterken.

Verschillen tussen clubs

Er is een duidelijke kloof tussen de topclubs en de rest, met de top 10 clubs die aanzienlijk hogere inkomsten genereren en een duurzamer kostenstructuur hebben. Elite clubs hebben lagere stafkosten in verhouding tot hun inkomsten en zijn over het algemeen winstgevender. 

Dit benadrukt de voordelen van een goed geïntegreerde digitale strategie, waarbij efficiëntie en winstgevendheid hand in hand gaan.

Investeerders en Waarderingen

Investeerders tonen een groeiende interesse in voetbalclubs, met hogere EV/operationele inkomsten multiples voor topclubs, als Manchester United, Real Madrid en Liverpool. 

Clubs die als “trofee” worden beschouwd, trekken hogere investeringen aan, wat blijkt uit recente transacties en eigendomsoverdrachten. Dit onderstreept de waarde van een sterke digitale aanwezigheid en merkbekendheid, wat investeerders aantrekt en de waarde van de club verhoogt.

Jeugdontwikkeling en spelershandel

Talentmanagement blijft cruciaal voor de financiële duurzaamheid van clubs. Clubs zoals Sporting Clube de Portugal en SL Benfica blinken uit in het genereren van winst door de verkoop van spelers

Grote clubs investeren ook zwaar in jonge talenten om toekomstige successen te garanderen. Het gebruik van data-analyse en digitale scouting tools helpt deze clubs bij het identificeren en ontwikkelen van talent, wat hun competitieve en financiële positie versterkt.

Nieuwe reglementen en toekomstige vooruitzichten

De invoering van nieuwe UEFA Financial Sustainability-regelgeving belooft de financiële weerbaarheid van clubs te versterken. Clubs moeten zich aanpassen aan nieuwe regels om sancties te vermijden en hun financiële situatie te verbeteren. 

Dit benadrukt het belang van een flexibele en aanpasbare digitale strategie. Clubs die zich snel kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden en regelgeving zullen waarschijnlijk het meest succesvol zijn.

Regionale vertegenwoordiging

De Engelse Premier League domineert met negen clubs in de top 32, goed voor 44% van de totale EV. Andere grote competities zoals LaLiga, Bundesliga en Ligue 1 hebben ook aanzienlijke vertegenwoordiging. Dit laat zien hoe regionale verschillen en marktdynamiek invloed hebben op de digitale strategie en economische waarde van clubs.

Populariteit en waardeontwikkeling

Social media-volgers worden gezien als een belangrijke indicator van de populariteit en betrokkenheid van fans bij een club. Het rapport benadrukt dat er een sterke correlatie is tussen on-field success en social media engagement. Clubs die succesvol zijn op het veld zien vaak een toename in hun social media volgers.

Meting van populariteit

  1. Het aantal volgers op platforms zoals Facebook, X (voorheen Twitter), Instagram, YouTube, TikTok en Weibo wordt meegenomen in de waardering-methodologie van de clubs. Deze populariteit op sociale media draagt bij aan de commerciële inkomsten van clubs, wat op zijn beurt hun totale enterprise value (EV) verhoogt.

Impact op waarde

  1. Clubs met een hoge mate van social media betrokkenheid kunnen grotere commerciële deals aantrekken, omdat een groter publiek aantrekkelijker is voor sponsoren en adverteerders. De social media groei draagt bij aan de merkwaarde van een club, wat een belangrijk onderdeel is van de totale waardering naast sportieve prestaties en infrastructuur.

Case studies

  1. Clubs als Real Madrid en Manchester United, die consequent hoge aantallen social media volgers hebben, tonen aan dat hun merkwaarde en commerciële kracht significant bijdragen aan hun hoge EV. Het rapport noemt specifiek de positieve impact van social media betrokkenheid op de waardeontwikkeling van clubs, wat vooral zichtbaar is bij de top 10 clubs.

Conclusie

Het rapport “The European Elite 2024” biedt een waardevol inzicht in de financiële dynamiek van Europese topclubs en de factoren die hun waarderingen beïnvloeden. Het onderstreept de rol van strategische investeringen, talentmanagement en commerciële successen in het handhaven van de waarde van deze clubs. 

Deze bevindingen bewijzen het concept van digitaal vermogen voor organisaties, dat ik al ruim 10 jaar geleden voor het eerst beschreef. Het wordt nu akelig duidelijk hoe belangrijk digitale transformatie is voor het succes en de waardeverhoging van voetbalclubs in de moderne economie. Social media speelt een cruciale rol in het vergroten van hun merkwaarde en commerciële aantrekkelijkheid, wat resulteert in hogere inkomsten en een verbeterde financiële waarde.

Wil je het rapport “The European Elite 2024” downloaden? Dat kan hier


▶️ Contact zoeken met Denis Doeland? Connect hier
▶️ Direct toegang tot de kennisbank van Denis Doeland? Ja, dat wil ik
▶️ Meer weten over de GPT’s van Denis Doeland? Ja, dat wil ik


Ontdek meer van Digitaal Vermogen

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ There are no comments

Add yours

Plaats jouw reactie