Achtergrond: De waarde van voetballers op Facebook

Geschatte leestijd - 3 minuten

Owned media is media die je zelf beheert, bijvoorbeeld de eigen website of Facebook-pagina. Er komt geen derde aan te pas die je vertelt wat wel of niet mag. Je bent zelf in charge! De Facebookpagina van een DJ, festival, voetballer of een voetbalclub  is een uitstekend voorbeeld van owned media. Een Facebook-pagina kent dan ook eigenlijk ook een mediawaarde. Een van de grootste posten op het marketingbudget nog steeds vaak de inkoop van (betaalde) paid media is om een merk via creatieve campagnes wereldkundig te maken.

Voor beslissers in bedrijven zijn waarden in geld voor het bereiken van een doelgroep gemakkelijker te begrijpen, dan interactietarieven. De vraag naar de waarde van een doelgroep op een Facebook-pagina is niet eenduidig te beantwoorden. De waarde van de doelgroep en de directe verbinding met fans van een Facebook-pagina is moeilijk te bepalen. Doch enkele bekende benaderingen uit de traditionele marketing kunnen op zich ook worden toegepast op social media. Een van hen is de advertentie-waarde. Je kunt schatten hoeveel mensen worden bereikt via berichten van een Facebook-pagina. Om zoveel mogelijk gebruikers te bereiken met traditionele advertentie – bijvoorbeeld banneradvertenties – hoeveel geld zou je dan dienen uit te geven? Dit getal wordt verkregen door het aantal mensen wat je wil bereiken kun je met een gemiddelde CPM-waarde vermenigvuldigen. Met deze vergelijking is het mogelijk om een advertentie-waarde van berichten voor een bepaalde Facebook-pagina te kunnen berekenen.

Omdat Facebook op basis van jouw gegevens en gebruikspatronen doelgerichte advertenties kan verkopen, is er een soort van directe waarde aan een Facebook-pagina te koppelen. DDMCA heeft de maandelijkse advertentie-waarden van 20 top voetballers uit de wereld op een rijtje gezet. Deze zijn zichtbaar in onderstaande tabel (klik om hem te vergroten of te downloaden). Zo is af te lezen dat de maandelijkse advertentie-waarde van Cristiano Ronaldo wordt geschat op zo’n 6 miljoen Euro.

Er rijst een nieuw inzicht. Managers van voetballers zullen zich zo langzamerhand dienen af te vragen of de waarde, die ontstaat door de prestatie van de door hun vertegenwoordigde voetballer op het veld en de content die daar mee gerealiseerd, niet ten delen toekomt aan de voetballer in plaats in zijn geheel aan Facebook. Immers is Facebook slechts het middel om de relatie tussen de voetballer en zijn fan te faciliteren. Feitelijk zou Facebook, net als YouTube dat aan content-makers en hun kanaal doet, geld dienen terug te geven uit inkomsten die tot stand komen door de relatie tussen voetballer en fan.

Lees ook:


Luister ook

Luister ook naar het boek Digitaal Vermogen via Spotify

Check ook

Boeken van Denis Doeland

ook digitaal te lezen bij

verkrijgbaar via scribd issuu

ook te bestellen bij

bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
de boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie