Hoe YouTube’s AI jonge mensen moet aantrekken

Geschatte leestijd - 4 minuten

Steeds meer grote techbedrijven gaan aan de slag met artificial intelligence. Denk aan Spotify, Microsoft en ByteDance. YouTube integreerde onlangs AI op een manier die vooral een jonge doelgroep moet aantrekken. In dit artikel lees je er meer over.

Muziek en advertenties

YouTube heeft twee nieuwe AI-functies aangekondigd waarmee adverteerders makkelijker Gen Z kunnen bereiken met behulp van populaire muziek. De nieuwe advertentiefuncties zijn bedoeld om YouTube’s positie als gevestigd muziekplatform te versterken. Verder biedt het kansen voor merken die muziek willen gebruiken om een jonger publiek te bereiken. Volgens YouTube komen veel Gen Z’ers naar het videoplatform om video’s van hoogtepunten van optredens, inspiratie voor outfits en vlogs te bekijken.

De eerste nieuwe functie, ‘Gen Z Music’, maakt gebruik van AI om de nummers te identificeren die trending zijn onder jongere gebruikers op YouTube. Dit gaat verrassend genoeg niet altijd over hedendaagse muziek. Daarom helpt AI bij het detecteren van deze afwijkende muziekkeuzes en beveelt die aan bij adverteerders. ‘Trending Music on Shorts’ is de tweede nieuwe functie. Deze is bedoeld om adverteerders te helpen beter gebruik te maken van YouTube’s TikTok-achtige Shorts. “Gen Z gebruikt korte video’s om deel te nemen aan de popcultuur, nieuwe hits te ontdekken en zich bezig te houden met hun favoriete artiesten”, laat YouTube weten. YouTube investeert stevig om Shorts een succes te laten worden.

AI voor jonge doelgroep

YouTube kiest duidelijk voor een digitale strategie waarin jongere gebruikers en short video content centraal staan. “Net als YouTube-creators hebben merken hetzelfde potentieel voor innovatie en creatieve storytelling”, zegt Nicky Rettke, Vice President of Product Management bij YouTube. De stap van bedrijven om een jongere doelgroep aan te spreken door middel van AI, is vaker gezet.

Onlangs veranderde streamingdienst Spotify zijn interface. Dit deed het platform om een jongere, vaak TikTokkende, generatie aan te spreken. Spotify ging van een ‘blokken-overzicht’ naar een ‘verticaal swipende’. De nieuwe interface zorgt ervoor dat luisteraars direct bij het openen van de app in de content rollen. Dit alles wordt aangestuurd door een AI-systeem dat het gedrag van gebruikers leest. Instagram is al een tijd verticaal met Reels, net als YouTube met zijn eerder genoemde Shorts.

Conclusie

Het lijkt erop dat artificial intelligence een goede manier is voor bedrijven om een jongere doelgroep te bereiken. Vooral omdat AI kan helpen bij het lezen en verzamelen van gebruikersdata. Dit zorgt ervoor dat je als bedrijf exact weet waar je op moet letten. Onderzoek daarom wat AI voor jouw bedrijf kan betekenen en integreer dit op een goede manier binnen je digitale strategie.


Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

QR Maandelijkse Donatie
Liever met iDeal/PayPal betalen of een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


Kijk ook

Onze virtuele assistente legt uit wat Digitaal Vermogen is
>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie