Achtergrond: Ronaldo is wereldkampioen nepvolgers

Geschatte leestijd – 3 minuten

Cristiano Ronaldo is niet alleen een sterspeler bij Juventus en de nationale ploeg van Portugal, hij heeft ook de meeste Instagram-volgers. Volgens Yahoo zou hij zelfs meer dan een miljoen euro betaald krijgen per social media bericht. Volgens Visual Capitalist is de superster de grootste influencer van de wereld. Toch is er nog steeds werk aan de winkel voor de topspits. Hij heeft namelijk ook het meest aantal nepvolgers ter wereld.

>> Luister hier naar de podcast Digitaal Vermogen

Ronaldo kampioen op social media

De Portugese aanvaller is meermaals uitgroepen tot beste speler van Europa en de wereld. Maar hij gooit ook naast het veld hoge ogen. Eerder schreef ik al over de prestaties van Ronaldo op Facebook, waar hij bijzonder goed scoort. Ook op Instagram behoort Ronaldo weer tot de top. Yahoo Finance berekende dat hij 1,2 miljoen dollar per bericht krijgt: dat is drie keer meer dan LeBron James. Volgens Visual Capitalist is de voetbalsuperster sinds april 2021 de meest gevolgde persoon op social media met in totaal meer dan 500 miljoen volgers over de verschillende kanalen.

Ronaldo is niet alleen de persoon met de meeste volgers (alleen Instagram zelf heeft meer volgers), hij heeft ook de dubieuze eer dat hij de meeste nep-volgers heeft. Van de bijna 300 miljoen volgers op het moment van meten zijn er zo’n 40 miljoen (dus meer dan 10 procent!) van dubieuze- of bot-accounts. HypeAuditor al enige tijd geleden ontdekte dat 80 procent van de volgers echte mensen zijn, 1 procent zijn ‘social media influencers’, bijna 5 procent zijn ‘mass followers’ en bijna 14 procent zijn ‘verdachte accounts’.

Volgens de laatste update via het analyse platform van Phlanx is 86 procent van de volgers van de Portugese voetballer echt. En worden ruim 41 miljoen ‘volgers’ aangemerkt als ‘non-engaging’ oftewel niet betrokken. De nummer twee en drie zijn Justin Bieber en Ariana Grande met respectievelijk 7 miljoen en 34 miljoen ‘non-engaging’ fans.

Nepvolgers verpesten bereik

Wellicht denk je: 295 miljoen volgers, waarvan een op de zeven nep: dat betekent nog steeds een bereik van meer dan 253 miljoen echte volgers. Daarmee zou Ronaldo nog steeds meer volgers hebben dan Messi of Kim Kardashian, trouwens. Maar het hebben van veel nepvolgers is wel degelijk een probleem.

Allereerst is het kopen van nepvolgers in directe overtreding met de algemene voorwaarden van de diverse social media netwerken. Ook is het een verspilling van geld. Uiteindelijk zullen platforms het netwerk blijven zuiveren. De gekochte fans of volgers zullen continue uit het netwerk worden verwijderd. De waarde van de pagina met gekochte fans zal dus devalueren in de breedste zin van het woord.

Als organisatie of merk zal je financieel devalueren. Vooral ‘echte’ fans zullen vertrouwen verliezen als ze door krijgen dat ze deel uitmaken van een netwerk met robots. Het is de kwaliteit van het netwerk dat op termijn de waarde bepaalt. Niet de kwantiteit. Nepvolgers voegen dus geen waarde toe, niet in context, niet in financiële zin. Het bereik van je posts zal daarbij ook steeds verder teruglopen als er nepvolgers tussen de followers zitten. Dubieuze vrienden maken dubieuze data.

Werk aan digitale hygiëne

Sociale media zijn belangrijk geworden voor de influencers van vandaag. Miljarden mensen wenden zich tot social media voor nieuws, betrokkenheid, aanbevelingen en entertainment.

De meeste social media platforms houden rekening met een grote overvloed aan nepaccounts of bots die het aantal volgers opdrijven. Van beroemdheden en politici tot tv-persoonlijkheden en bedrijven. Ronaldo is niet de enige met een grote schare nepvolgers.

Met het EK2021 voor de deur zal de Portugese superster zich niet druk maken om zijn nepvolgers. Toch is het wel van het allergrootste belang om aan je digitale hygiëne te blijven werken. Dat doe je door nepvolgers te verwijderen. Onderstaande artikelen helpen jou (of bijvoorbeeld Ronaldo) op weg om hiermee aan de slag te gaan.


Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

You need to provide a cancel URL page in the settings

Liever een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie