Achtergrond: Social verandert jouw domein

Werken, ontplooiing en ontspanning zullen steeds meer door elkaar gaan lopen. Werken zal, net als alle andere activiteiten, steeds meer onafhankelijk van tijd en plaats gaan worden. We worden zo langzamerhand steeds ervarener met computers, het web en online dienstverlening. Afhankelijk van de aard van het product of dienst willen veel (toekomstige) fans zelf de beschikking hebben over producten of diensten (op hun smartphone bijvoorbeeld) en niet afhankelijk zijn voor allerlei simpele zaken die men zelf zou kunnen regelen.

Er wordt vaak gesuggereerd dat de online en offline wereld twee verschillende dingen zijn. Deze tweedeling bestaat niet meer. De wereld is de wereld en de wereld is zowel online als offline. Letterlijk maakt de virtuele wereld integraal onderdeel uit van de normale wereld. Vanaf nu gaat het in de komende tijd om inspirerende dj’s, die zowel online als offline te benaderen zijn. Uiteindelijk staat het verhaal dat wordt verteld door een dj centraal in samenhang met de relatie met zijn of haar fan. Met de voornoemde kennis en wetenschap moet je dan ook gaan kijken hoe je als dj klaarstoomt voor de toekomst en een inspirerende rol kan laten spelen voor jouw (toekomstige) fans.

‘One-size-fits-all’ voorbij

Ondertussen, wanneer je bezig bent om de basis op de diverse sociale kanalen veilig te stellen, genereer je publiek naar jouw primaire kanaal of domein. Veel dj’s proberen vaak met een hapsnap aanpak op internet en social media aanwezig te zijn. Feitelijk doen ze maar wat, zonder daar echt over na te denken. Veel dj’s zenden vooral nog steeds boodschappen maar ze leveren weinig inspanning en de spreiding over de sociale kanalen is te dun. Ook proberen ze vaak een ‘one-size-fits-all’-benadering toe te passen.

Of het nu in-house of externe social media teams zijn; ze proberen met campagnes een enkele boodschap te verspreiden rond één enkele communicatiestijl of een starre set van allerlei formaten van uitingen, en verwachten dezelfde resultaten op verschillende platforms te behalen. Te veel dj’s maken dan ook gebruik van geautomatiseerde ‘social media management tools’ om gebruikers in de verschillende netwerken te voorzien van identieke of vergelijkbare berichten.

———-

Platform denken is cruciaal

———-

Super fanbase

Een platform benadering is de manier om het aan te pakken: jouw micro-ecosysteem binnen het internet als ecosysteem is een connected relation platform oftewel een super-fanbase. Voor met name de middelgrote, kleinere of nichespelers is het zinvoller om uit te groeien tot een expert. Dit kan door het cultiveren van hun publiek. Het betekent dat dj’s effectiever zullen zijn als zij zich via hun middelen concentreren op de fan. Daarmee kunnen ze zichzelf diep verankeren in de cultuur van het internetecosysteem.

Door dit te doen, wordt je als dj meer en meer een deelnemer dan een zender waardoor je een authentiekere stem krijgt. Het vergroot bovendien de kansen op ‘viraliteit’ van content en het effectief benutten van de eigen (sociale) kanalen. Een aanpak op internet en social media die gedijt zonder authenticiteit, spontaniteit en persoonlijkheid is waarschijnlijk gedoemd te mislukken. Denk na over de volgende voorbeelden:

  • Maak connectie met andere ‘fotografen’ op Instagram;
  • Bouw of maak gebruik van een lowbudgetvideostudio voor content voor YouTube;
  • Werf ‘ambassadeurs’ op Twitter;
  • Bouw aan een profiel op Facebook;
  • Omarm content van anderen op Pinterest;
  • Zet het management in op LinkedIn.

Bovengenoemde voorbeelden zijn slechts enkele van de mogelijkheden binnen jouw digitale strategie. Zodra een dj zich verbindt aan een ​​social media kanaal, doen zich mogelijkheden voor. Campagnes moeten niet langer gedreven worden door de vage vraag, ‘Wat is mijn social media strategie?’ In plaats daarvan wordt de vraag: ‘Wat zal werken voor mij op Pinterest of wat zal werken op Facebook?’. Het antwoord op deze vragen zul je vaak krijgen als je statistieken bijhoudt en regelmatig analyses maakt.

Content personalisatie

Een ander element binnen jouw digitale strategie is content. Zorg dat je fans niet alleen voorziet van informatie, maar ook duidelijk inspeelt op hun behoeften. Betrek fans en klanten bij het proces van ontwerpen tot het personaliseren van content. Creativiteit is een belangrijk begrip! Laat eveneens de fans content met elkaar delen, breng ze zelfs in contact met elkaar en geef ze een platform om met content bij te dragen aan jouw micro-ecosysteem. Je zult merken dat je hiervoor als dj beloond wordt.

Uit studies van Google, IPSOS en NowWhat blijkt dat 50 procent van de mensen met een vriend praat na het bekijken van een video op YouTube en 70 procent van die mensen vindt dat content uit de video’s hen iets geeft om over te praten. Het devies voor dj’s is dan ook om fans te proberen te begrijpen en hen te voorzien met authentieke content. Ze zullen de content niet alleen bekijken, maar ook met elkaar delen.

* Deze post is nagenoeg in gelijke vorm verschenen in DJ Mag #24. Tevens zijn delen van de tekst terug te vinden in ‘EDM en de Digitale Wereld’ en ‘vanAnaloognaarDigitaal.nu’.

Lees meer


(advertentie)

boek download edm en de digitale wereld.001

Liever een papieren versie? Bestel het boek hier …

 

 

Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie