Deze bedrijven snappen de waarde van data

Geschatte leestijd - 5 minuten

De waarde van data? Hoe meer je weet over je bedrijf, hoe duidelijker je de koers kan aanscherpen. Het optimale gebruik van data kan een gigantische boost geven aan je business. In dit artikel vind je verschillende inspirerende voorbeelden van het gebruik van data, van Neymar tot Spinnin’ Records. Van PSG tot WMG.

Data de verborgen goodwill

Een bedrijf kan op verschillende manieren waarde vertegenwoordigen. Goodwill is er daar een van. Maar wat is goodwill in deze context precies? In het digitale ecosysteem is goodwill de relatie tussen het bedrijf en de klant, bepaald door bestaande en toekomstige relaties. Deze toekomstige kasstromen worden contant gemaakt tegen een rendementseis. Hiermee is het zogenaamde ‘klant-kapitaal’ ontstaan. Een vorm van goodwill, het digitaal vermogen, valt hiermee op de balans te plaatsen zodra het bedrijf wordt aangekocht (of verkocht).

Met een strategie kan je invloed hebben op de waardering van je bedrijf. Het volgende stappenplan helpt je hierbij op weg:

  1. Opzetten van een eigen digitaal ecosysteem binnen- en met bestaande sociale platforms;
  2. Delen en verspreiden van producten en diensten via deze platforms;
  3. Verzamelen en opslaan van data vanuit meerdere sociale platforms;
  4. Valideren van alle verzamelde gegevens;
  5. Analyseren en in kaart brengen van koopbehoeften;
  6. Opzetten en uitbouwen van zowel huidige als nieuwe verdienmodellen;
  7. Op een betrouwbare en efficiënte wijze incasseren van de nieuwe kasstromen.
Een indicatie van de waardering van Spinnin’ Records

Spinnin’ Records digitale prijs

In 2017 werd Spinnin’ Records voor meer dan 100 miljoen dollar verkocht aan de Warner Music Group (WMG). Hoe kwam die prijs tot stand en wat waren de strategische keuzes voor deze overname?

Dat begint allemaal bij de digitaliteit van het merk Spinnin’. Spinnin’ Records was een gezond bedrijf dat in een aantal jaar fors groeide. In een tijdspan van 2 jaar schoot de bedrijfswaarde van 40 miljoen euro naar zo’n 150 miljoen euro. Dat is mede te danken aan de grote mate van digitalisering die in het bedrijf is doorgevoerd. 

Door het delen van netwerk, kennis en ervaring van Spinnin’ Records, ontstaan ‘Economies of Scale’ en ‘Economies of Learning’. Belangrijke motieven bij strategische overnames en de transacties die daaruit voortvloeien. WMG kan nu profiteren van het netwerk van Spinnin’.

Spinnin’ is een goed voorbeeld hoe digitalisering je bedrijf een boost kan geven voor een eventuele overname. Spinnin’ is een eigen ‘zender’ begonnen. Puur gedreven door data. Dit stelt hen in staat direct met hun doelgroep te communiceren, wanneer ze maar willen. Door de overname van WMG hebben ze dit potentieel financieel weten te verzilveren. Het is aan WMG om hier op door te ontwikkelen. Tijd voor een goed Business Acceleration Plan, is het devies.

Neymar en zijn netwerkwaarde

De voetballer Neymar is een bedrijf. Dat kun je zien in de documentaire ‘Neymar, the perfect chaos’ op Netflix. Op 3 augustus 2017 verbrak de Franse voetbalclub Paris Saint Germain met een gigantische klap het transferrecord door Neymar Jr. voor een bedrag van 222 miljoen van FC Barcelona over te nemen. Het was een megatransfer die de voetbalwereld vanaf dat moment flink heeft opgeschud. Dat brengt ons op de vragen: hoe groot is de netwerkwaarde van de Braziliaanse voetballer? Maken voetbalclubs gebruik van de digitale netwerken van hun spelers?

Paris Saint Germain kocht niet alleen een voetballer maar daarbij de gehele brand equity van Neymar. Dat wil zeggen dat PSG daarmee direct beschikt over al zijn kanalen en netwerk. Uit de berekeningen blijkt dat de minimale omvang van de waarde van de data meer dan 100 miljoen euro bedraagt. Wanneer het team dat Neymar zijn digitale belangen behartigt, de data weet te identificeren en op te bouwen met de juiste rechten, dan zal de waarde al snel toenemen richting 1 miljard euro. De totale geschatte omvang is 2 miljard euro bij honderd procent inzet van het potentieel.

Potentieel gezien heeft PSG destijds met de aankoop van Neymar een goudmijn aan data gekocht. Deze data kan de Franse voetbalclub nog steeds naar een nog hoger platform tillen. Wel is hier wel de kennis voor nodig om het netwerk optimaal in te zetten. 

Conclusie

Data is op veel verschillende manieren in te zetten. Het gebruik van data creëert veel inzichten die je kan gebruiken in de bedrijfsvoering. Wel is het daarbij belangrijk dat je weet hoe je data optimaal kan benutten. Daarvoor heb je bijvoorbeeld een raamwerk nodig als het Business Acceleration Framework. Zo ontstaat de waarde van data!

Ook interessant

Denis Doeland zijn virtuele assistente Bridget legt uit over de term Digitaal Vermogen.

Meer over de visie van Denis Doeland

Lees hier over de visie van Denis Doeland

Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

QR Maandelijkse Donatie
Liever een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie