Marketing verandert dit moet je weten

Geschatte leestijd - 6 minuten

In de loop der jaren is marketing enorm veranderd. Sterker nog: de aankomende jaren zal het vakgebied zich nog veel meer ontwikkelen. In dit blog vind je alles wat je moet weten om bij te blijven. 

Eerst de exacte definitie van de term; marketing is een economische wetenschap gebaseerd op de Engelse termen market (markt) en getting (krijgen) en heeft betrekking op alle activiteiten die een bedrijf uitvoert om de verkoop van producten of diensten te bevorderen. 

Big Hairy Audacious Goal

Het kan als bedrijf moeilijk zijn om mee te gaan in de concurrentiestrijd met technologiegedreven uitdagers. Daarvoor heb je als organisatie een richtlijn nodig die dient als een stip aan de horizon. En dat laatste is er in de vorm van de ‘BHAG’ oftewel: Big Hairy Audacious Goal. Die BHAG formuleer je als een uitdagende en ambitieuze zin. Een voorbeeld van een BHAG is: ‘In 2020 zullen er met Volvo’s geen verkeersdoden meer vallen’ (Volvo).

Naast het opstellen van een BHAG moet je als bedrijf ook de BHAG zien te bereiken. Dat doe je door drie zogenaamde horizonnen op te stellen (zie afbeelding). Die drie fasen geven je een goed inzicht in de ontwikkeling die je binnen je bedrijf of industrie moet maken.

Het raamwerk

De eerste fase (II) op de afbeelding is ‘het raamwerk’. Dit is een belangrijk onderdeel, want hier zit het digitale vermogen waar je controle op kunt krijgen. Om daar grip op te krijgen moet je op een data-gedreven manier je rol in het ecosysteem optimaliseren. Dit beperkt zich niet tot een onderdeel van je bedrijf; de hele organisatie zal een digitale verandering moeten doormaken.

De volgende fase is ‘de versnelling’ (III). Tijdens deze fase kijk je naar belangrijke ontwikkelingen waarvan jij verwacht dat die in de nabije toekomst plaatsvinden. Een voorbeeld hiervan is ‘Big Data’. Big data is het vermogen om op enorme schaal gegevens op te slaan, te verwerken en toegang te geven tot die gegevens, waardoor het bedrijf effectiever kan werken, beslissingen kan nemen, risico’s kan verminderen en klanten beter kan bedienen. 

Als laatste volgt de derde horizon (IV). Hierbij zoom je in op de verdere toekomst. Je kijkt daarbij naar ‘het eindspel’. In het boek ‘Digitaal Vermogen’, zoom ik in op de automatisering van marketing. Dit in de vorm van bijvoorbeeld chatbots. Deze technologie maakt automatische analyses en beslissingen mogelijk. Door de drie horizonnen te formuleren, heb je een goed beeld van hoe jij als bedrijf je BHAG kan bereiken en waarheen je je gaandeweg moet ontwikkelen.

Igor Beuker over marketing

Igor Beuker, columnist, spreker én strateeg heeft een duidelijke visie op het gebied van marketing. Beuker ontwikkelde de ‘Mad Men vs. Math Men’-theorie. Deze theorie zet de traditionele marketeer (Mad Men) pal tegenover de slimme marketeer (Math Men). De uitkomst is duidelijk. Waar de Mad Men zich blijft vasthouden aan traditionele en conservatieve manieren van marketing, focust de Math Men zich op manieren die het heden en de toekomst hebben.

Wat raadt Beuker aan? Digitalisering en innovatie. Het eerste punt is belangrijk. Een sprekend voorbeeld van digitaliseren komt voor uit Beuker’s verleden. Zijn vader en broer runden drie juwelierszaken in Amsterdam. Ook zij wisten niet hoe ze in een tijd van digitaal darwinisme moesten overleven zonder over enorme budgetten voor innovatie te beschikken. Beuker redeneerde vanuit zijn gedachtegoed en kwam met het volgende voorstel: “zet die dure winkel in de Leidsestraat te koop en investeer dertig procent van dat budget in een supersite met webshop en fijne ervaring op mobiel. Richt je op Amerikanen en Chinezen die naar Amsterdam komen.” Dit zorgde ervoor dat het digitale onderdeel van de business meer omzet maakte dan de twee fysieke winkels bij elkaar.

De term ‘innovatie’ wordt vandaag de dag door sommige bedrijven verward met ‘technologie’. Dit is volgens Beukers een grote misvatting. Technologie is het middel, maar innovatie moet de cultuur zijn van een bedrijf. Als organisatie moet je intrinsiek willen ontwikkelen en innoveren. Denk vanuit trends en kansen, handel vanuit data én sta open voor innovatie.

Welkom in de relatie-economie

Vandaag de dag spelen bedrijven adequaat in op de wensen van hun klanten én verliezen ze niet uit het oog hoe ze die relatie persoonlijker en langdurig kunnen maken. De klant-relatie staat centraal. Het aanbieden van producten of diensten in de vorm van een abonnement is erg populair. De klant betaalt in termijnen een vast bedrag, heeft toegang tot het product of de dienst en voelt zich meer verbonden met de organisatie. 

In het boek De relatie-economie: breng data tot leven en bouw waardevolle klantrelaties” gaan de schrijvers, Van de Peppel, Van Leeuwe en Lindsay, dieper in op de waarde van klantrelaties. Dit doen de schrijvers uit een data-gedreven visie. Uit het boek volgen waardevolle adviezen die een bewezen werking hebben voor een business.

  • Het is belangrijk om te weten wat klanten waarderen, ga met ze in gesprek;
  • Gebruik data om keuzes op feiten te baseren;
  • Bouw daarvoor een analytisch team dat efficiënt en effectief is;
  • Zorg dat data altijd bestudeerd wordt om een bepaald doel te realiseren (inmiddels kent het gebruik van data verplichten, door de nieuwe Algemene Verordening Gegevensbescherming);
  • Het gaat niet om zoveel mogelijk data, maar de juiste data. Vaak blijkt dat je niet eens ‘big data’ nodig hebt, maar slim moet werken met de data die al verzameld is;
  • Verdiep je in service design methodes; deze tonen de dieper gelegen gevoelens van klanten;
  • Durf te experimenteren; alleen door nieuwe opties aan te bieden, worden klantvoorkeuren duidelijk. Ook worden hierdoor niet voor de hand liggende conclusies getrokken, die een business kunnen helpen groeien.

Conclusie

Marketing draait al lang niet meer om het ‘eenvoudige’ bevorderen van verkoop van producten en diensten. Vandaag de dag is een klantrelatie het belangrijkste bedrijfseconomische kapitaal van bedrijven geworden. Door te investeren in nieuwe technologieën kan men deze relatie verbeteren en in waarde vermeerderen. Daarbij kunnen het gebruik van een raamwerk en nieuwe technologieën als blockchain en bots een waardevolle toevoegingen zijn.

Ook interessant

Denis Doeland zijn virtuele assistente Bridget legt uit over de term Digitaal Vermogen.

Meer over de visie van Denis Doeland

Lees hier over de visie van Denis Doeland

Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

QR Maandelijkse Donatie
Liever een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek

Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie