Achtergrond: Robotisering van kantoren Nederlandse bedrijven aan de slag met AI

Geschatte leestijd - 4 minuten

Robotisering van kantoren? Een robot als collega klinkt als een scène uit Back To The Future. Wat als ik je zou vertellen dat die gedachte alweer ouderwets is? Op dit moment nemen AI en robotisering hun vaste plek in binnen bedrijven. In dit artikel lees je over de verdere ontwikkeling van AI van bedrijfsprocessen.

Uit een onderzoek van het World Economic Forum blijkt dat 50 procent van de organisaties wereldwijd al gebruikmaakt van Robotic Process Automation (RPA). Voorbeelden van RPA’s zijn chatbots, data-miners en programma’s die helpen bij administratieve processen. Dit zijn handige hulpmiddelen om binnen je bedrijf te integreren. Bepaalde software robots kunnen de automatisering van je bedrijf boosten en zo ‘eenvoudige’ klussen overnemen van échte werknemers. Door robotisering besparen bedrijven kosten en verminderen ze de kans op fouten.

Robotisering en de houding van organisaties

Het WEF verwacht dat het gebruik van RPA’s de komende jaren zal stijgen tot 70 procent, blijkt dat maar 15 procent van de bedrijven erin slaagt om hun automatiseringsprogramma’s op te schalen. Dat is erg zonde. Door deze vorm van innovatie te omarmen en implementeren, zetten bedrijven grote stappen naar een digitale revolutie. Wie RPA’s niet inzet, mist dus de boot.

In 2021 schreef ik ook al eens over het gebruik van AI en automatisering binnen Nederlandse bedrijven. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) deed in 2019 ook onderzoek naar het gebruik van AI in Nederland (ICT, Kennis & Economie 2021). In 2019 gebruikte 45 procent van de in Nederland gevestigde bedrijven met meer dan 500 werknemers een of meer AI-technologieën.

Top 5 in Nederlandse bedrijven

Meest gebruikte AI-toepassingen

– Machine learning (6 procent)
– Gezichts- of patroon-herkenning (4 procent);
– Gerobotiseerde proces-automatisering (4 procent);
Chatbots (3 procent);
– Data mining (3 procent).

Robotisering in organisaties conclusie

Een aanzienlijk deel van de Nederlandse organisaties gebruikt in meer of minder mate bots in hun bedrijfsprocessen. Een goede ontwikkeling, want dat bevordert de automatisering en daardoor kunnen medewerkers zich focussen op taken die het ‘menselijke’ verschil maken. Mijn advies: zet in op innovatie, zet bots op de juiste manier aan het werk en pluk daar de vruchten van.

Deze artikelen helpen je verder op weg:

Ook interessant

Denis Doeland zijn virtuele assistente Bridget legt uit over de term Digitaal Vermogen.

Meer over de visie van Denis Doeland

Lees hier over de visie van Denis Doeland

Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

QR Maandelijkse Donatie
Liever een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek

Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie