Achtergrond: Waarom digitalisering van levensbelang is

Geschatte leestijd - 4 minuten

Wat is een overeenkomst tussen supermarktketen Deen en schoolboekenleverancier VanDijk? Beide bedrijven ervaren de pijnlijke consequenties van het te laat inzetten op digitalisering. In dit artikel lees je waarom jouw bedrijf over een digitale mindset moet beschikken.

Te laat begonnen met digitalisering

Het ooit zo lucratieve verdienmodel van schoolboekenleverancier VanDijk lijkt in vijf jaar volledig achterhaald te zijn. Dat blijkt uit een artikel van het Financieel Dagblad. Waar VanDijk in 2016 nog voor ruim €42 miljoen aan schoolboeken op de balans had, daalde dat bedrag tot €11 miljoen in 2021. Hoe kan de waarde in vijf jaar nou zo drastisch afnemen?

Het is een kwestie van te laat digitaliseren. Voormalig bestuursvoorzitter Hans van der Windt wist in 2016 al te vertellen dat in een paar jaar 50% van de leerstof digitaal zou zijn. Volgens Van der Windt bood deze ontwikkeling genoeg kansen. Toch lijkt VanDijk de kansen destijds niet voldoende gepakt te hebben. Daarbij komt nog dat sinds 2016 de waarde van schoolboeken afneemt. Het ziet er tot op heden nog niet goed uit voor VanDijk. Het bedrijf ondervindt de gevolgen van te laat inzetten op digitalisering. 

Andere afslag

Lang leek het goed te gaan voor supermarktketen Deen. In de jaren ‘50 was Deen de voorloper op het gebied van innovatie. Binnen drie generaties steeg de waarde van het familiebedrijf naar ruim €800 miljoen. Een aantal jaar geleden zag de directie in dat er fors geïnvesteerd moest worden in de mechanisering van de online-tak van het bedrijf, om toekomstbestendig te worden. Deen koos daar bewust niet voor.

Volgens de toenmalige algemeen directeur van de supermarktketen, Leendert van Eck, was het niet ‘des Deens’ om geld te investeren in iets wat niet direct winstgevend is. Van Eck: “Onze markt waarin wij opereren verandert razendsnel. Online wordt een steeds groter onderdeel van de omzet en online is bij ons verliesgevend. In de genen van Deen zit dat iedere winkel winst moet maken. Wanneer wij op online toch een toonaangevende supermarkt willen blijven, dan moeten wij daar fors in investeren. En investeren in iets wat verliesgevend is, dat doen wij niet.”

Daar loopt het spaak bij de digitale mindset van Deen. Het klopt dat een transitie naar een digitale business geld en tijd kost, maar het is een ontwikkeling die zich later uitbetaalt. Deen nam een andere afslag en verkocht de supermarkten aan Albert Heijn, Vomar en DeKaMarkt.

Conclusie

De voorbeelden uit dit artikel laten één ding duidelijk zien: wie niet investeert in zijn toekomst, kan zijn bedrijf beter opdoeken. Schoenenreus en Deen gingen je al voor. Mijn advies is dus om te investeren in een digitale mindset. Er zijn genoeg voorbeelden uit onder andere de dance– en boekenwereld die laten zien dat digitalisering van levensbelang is.

Ook interessant

Denis Doeland zijn virtuele assistente Bridget legt uit over de term Digitaal Vermogen.

Meer over de visie van Denis Doeland

Lees hier over de visie van Denis Doeland

Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

QR Maandelijkse Donatie
Liever een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek

Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie